Lightprodukter

Lightprodukter 

Du bør være kritisk overfor producenternes anvendelse af betegnelserne "reduceret", "light" og lignende.

Du bør være kritisk overfor producenternes anvendelse af betegnelserne "reduceret", "light" og lignende.

Betegnelserne light eller let, kan være vildledene eller forvirrende, derfor er det en god ide at tjekke næringsdeklarationen på produktet.

For selv om et produkt indeholder mindre fedt eller sukker end et andet, måske velkendt produkt, er det ikke ens betydende med, at produktet har et lavt indhold af fedt eller sukker.

Let og light
Retningslinierne for anvendelsen af betegnelserne let og light fremgår af Fødevarestyrelsens "Vejledning om anprisningen light/let for levnedsmidler".

Retningslinierne er ikke fastsat med henblik på, at udvikle slankekostprodukter, men derimod for at betegnelserne kan bruges til almindelige fødevarer med et mindre indhold af fedt eller sukker.

Fedtholdige produkter
Betegnelserne let og light kan anvendes på fedtholdige produkter, hvis:

• Fedtindholdet er reduceret med minimum 50 pct.
• Energiindholdet er reduceret med 30 pct.

Dette skal ses i forhold til den originale fødevare.

Eksempel: Mayonaise indeholder fx 80g fedt pr 100 gram.
Skriver producenten light eller let på mayonaisen skal der hermed kun være 40g fedt pr 100gram, eller et reduceret energiindhold på 30%.

Sukkerholdige produkter
Betegnelserne let og light kan anvendes på sukkerholdige produkter, som sukkersødede drikkevarer, syltetøj mv. hvis;

• Både sukker- og energiindholdet er reduceret med 30 pct.

Ved anvendelse af udtrykket "reduceret" eller "reduceret med x pct." skal reduktionen af indholdet af fedt eller sukker som minimum være 30 pct.

Når producenterne mærker deres produkter med betegnelserne let, light, reduceret med og lignende overtræder de altså ikke gældende lovgivning på området, hvis ovennævnte krav efterleves.

Pas på portionsstørrelsen
Hvis man nøjes med at udskifte fede eller søde madvarer med light-versionerne, vil man få færre kalorier, og det kan måske nok hjælpe til at bevare den slanke linie.
Men for mange betyder det, at man spiser en større portion, eller at man spiser den pågældende fødevare oftere. Og så vil mange light produkter være med til at ødelægge balancen i en ellers sund kost.

Kilde: www.altomkost.dk

Fedme og brystkræft
Kost & Ernæring
Fedme og brystkræft 

Vægtøgning giver store chancer for brystkræft...

Læs mere
Test af transfedtsyrer i fastfood-menuer
Kost & Ernæring
Test af transfedtsyrer i fastfood-menuer 

Forskere har undersøgt indholdet af transfedtsyre i ”højtransmenuer” fra 20 forskellige lande og fundet at indholdet af transfedtsyre i en ”højtransmenu” i Danmark er faldet fra ca. 30 gram til under 1 gram fra 2001 til 2005...

Læs mere
Fisk i fokus
Kost & Ernæring
Fisk i fokus 

Det er sundt at spise fisk, og vi bør spise meget mere, lyder det. Men det forlyder også, at fiskeri belaster miljøet, og at vi risikerer at få tungmetaller og andre problematiske stoffer med i købet, når vi vælger fisk.

Læs mere
Spiseforstyrrelser
Kost & Ernæring
Spiseforstyrrelser  

Sundhedsstyrelsen mener, at omkring 34 procent af kvinder med spiseforstyrrelser er mellem 21 og 30 år, og 12 procent er over 31 år. Men der er ingen behandlingstilbud til voksne med spiseforstyrrelser..

Læs mere
Jo mørkere, desto bedre
Kost & Ernæring
Jo mørkere, desto bedre 

For at have god samvittighed skal vi over i den mørke, bitre chocolade, faktisk lyder tommelfingerreglen: jo mørkere, desto bedre.

Læs mere
Spelt
Kost & Ernæring
Spelt 

Det er en myte, at mennesker med cøliaki kan tåle kornsorten spelt. Myten har været fremført i medierne, og man kan møde den i helsekostbutikker, hos bagere, skriver Fødevarestyrelsen...

Læs mere
Mange kræfttilfælde har oprindelse i kosten
Kost & Ernæring
Mange kræfttilfælde har oprindelse i kosten 

Omkring 35% af alle kræfttilfælde er direkte forbundet med den mad og den drik patienterne har indtaget.

Læs mere
Livsstilssygdomme
Kost & Ernæring
Livsstilssygdomme 

Livsstilssygdomme er en hyppigt brugt betegnelse på en række sygdomme som fx. hjerte-kar-sygdomme og type 2 diabetes.

Læs mere
Sammenhæng mellem overvægt og manglende søvn
Kost & Ernæring
Sammenhæng mellem overvægt og manglende søvn 

Nye undersøgelser viser en tæt sammenhæng mellem dårlige søvnmønstre og øget risiko for overvægt og fedme...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^