Hul i logikken

Hul i logikken 

1,7 millioner danskere vejer for meget, og de koster hvert år samfundet 7 milliarder kroner.

1,7 millioner danskere vejer for meget, og de koster hvert år samfundet 7 milliarder kroner.

Det er Tænk og Test sammen med Dansk Selskab for Adipositasforskning, der har lavet en beregning, der viser at de overvægtige og de deciderede fede danskere koster samfundet mindst 7 milliarder kroner hvert år.

Regeringen har skaffet 1,5 milliard kroner, der skal bringe ventelisterne i sygehusvæsenet ned. På samme tidspunkt er midler til forebyggelse skåret ned, selvom eksperterne siger, at der skal sættes ind med forebyggelse nu, hvis vi skal undgå amerikanske tilstande, hvor over 60% af befolkningen nu lider af overvægt.

"Det er en parodi, at man bruger halvanden milliard kroner på at hakke bidder af ventelisterne og samtidig sparer på de ting, der kan forebygge, at der kommer flere på venteliste. Det er hovedløst," siger Ole Lander Svendsen, Formand for Dansk Selskab for Adipositasforskning.

"Der skal sættes fokus på forebyggelse, men det skal ske ved, at den enkelte tager ansvaret for sit eget helbred. Staten skal bidrage med information og rådgivning," siger Hans Andersen, formand for Folketingets sundhedsudvalg til taenk.dk.

Hvor store midler der skal bruges til forebyggelse og information vides dog ikke, men ud af de 7 milliarder, må der findes et mindre beløb, der hurtigt tjener sig tilbage. I USA har man regnet ud at forebyggelsen betaler sig rigtig godt for i hvert fald virksomheder, der fokuserer på sundere medarbejder - og gad vide om det ikke gælder alment. For hver enkelt amerikansk krølfri dollar en virksomhed investerer i forebyggende sundhedsarbejde, tjener den mindst $2,5 tilbage og i nogle tilfælde helt op til $6,0. Overført til danske tilstande kunne man forestille sig at en lille milliard danske kroner brugt på forebyggelse hurtigt kunne yngle sig op imod de 7 milliarder overvægten koster.

Fedme og brystkræft
Kost & Ernæring
Fedme og brystkræft 

Vægtøgning giver store chancer for brystkræft...

Læs mere
Test af transfedtsyrer i fastfood-menuer
Kost & Ernæring
Test af transfedtsyrer i fastfood-menuer 

Forskere har undersøgt indholdet af transfedtsyre i ”højtransmenuer” fra 20 forskellige lande og fundet at indholdet af transfedtsyre i en ”højtransmenu” i Danmark er faldet fra ca. 30 gram til under 1 gram fra 2001 til 2005...

Læs mere
Fisk i fokus
Kost & Ernæring
Fisk i fokus 

Det er sundt at spise fisk, og vi bør spise meget mere, lyder det. Men det forlyder også, at fiskeri belaster miljøet, og at vi risikerer at få tungmetaller og andre problematiske stoffer med i købet, når vi vælger fisk.

Læs mere
Spiseforstyrrelser
Kost & Ernæring
Spiseforstyrrelser  

Sundhedsstyrelsen mener, at omkring 34 procent af kvinder med spiseforstyrrelser er mellem 21 og 30 år, og 12 procent er over 31 år. Men der er ingen behandlingstilbud til voksne med spiseforstyrrelser..

Læs mere
Jo mørkere, desto bedre
Kost & Ernæring
Jo mørkere, desto bedre 

For at have god samvittighed skal vi over i den mørke, bitre chocolade, faktisk lyder tommelfingerreglen: jo mørkere, desto bedre.

Læs mere
Spelt
Kost & Ernæring
Spelt 

Det er en myte, at mennesker med cøliaki kan tåle kornsorten spelt. Myten har været fremført i medierne, og man kan møde den i helsekostbutikker, hos bagere, skriver Fødevarestyrelsen...

Læs mere
Mange kræfttilfælde har oprindelse i kosten
Kost & Ernæring
Mange kræfttilfælde har oprindelse i kosten 

Omkring 35% af alle kræfttilfælde er direkte forbundet med den mad og den drik patienterne har indtaget.

Læs mere
Lightprodukter
Kost & Ernæring
Lightprodukter 

Du bør være kritisk overfor producenternes anvendelse af betegnelserne "reduceret", "light" og lignende.

Læs mere
Livsstilssygdomme
Kost & Ernæring
Livsstilssygdomme 

Livsstilssygdomme er en hyppigt brugt betegnelse på en række sygdomme som fx. hjerte-kar-sygdomme og type 2 diabetes.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^