Havregryn beskytter mod tarmkræft

Havregryn beskytter mod tarmkræft 

Kostfibre har en beskyttende effekt mod tyktarmskræft. Det bekræfter et nyt studie – og det er især kostfibre fra helt almindelige kornprodukter, som rugbrød og havregryn, der viser sig at være særligt gavnlige mod sygdommen.

Det er almindeligt kendt, at en fiberrig kost virker forebyggende på forstoppelse og fordøjelsesrelaterede problemer, som f.eks. hæmorider eller irritabel tyktarm. Og nu viser et nyt studie foretaget af forskere fra Kræftens Bekæmpelse, at kostfibre også har væsentlig indflydelse på udviklingen af tyktarmskræft. Studiet, der inkluderer omkring 120.000 danskere, nordmænd og svenskere, viser en klar sammenhæng mellem det at spise mange kostfibre og risikoen for at udvikle tyktarmskræft.
”Samlet set viser både tidligere studier samt vores studie, at det har en tarmkræftforebyggende virkning at spise mange kostfibre, især fra kornprodukter”, siger forsker Louise Hansen fra Kræftens Bekæmpelse, der står bag undersøgelsen.

Havregryn & knækbrød
Ifølge studiet er det især kostfibre fra kornprodukter som rugbrød og havregryn, der viser sig at være særligt gavnlige mod sygdommen. Hvorfor fibre fra kornprodukter og fuldkorn har en forebyggende virkning, mens fibre fra frugt og grønt ikke har, er ifølge Louise Hansen endnu uklart. Men en del af forklaringen er formentlig, at det ikke bare er fibrene, men også andre dele af kornet, som har en effekt, og at kornprodukter i højere grad giver mæthedsfornemmelse og stabilt blodsukker.
”Men det er ikke sådan, at fibre fra frugt og grønt ikke er gode – de påvirker formentlig sundheden indirekte ved at give større mæthed og dermed lavere risiko for fedme, hvilket er en vigtig risikofaktor for mange kræfttyper, også tarmkræft.” siger Louise Hansen.
For at en kost lever op til at kunne betegnes fiberrig, skal den indeholde ca. 30 gram fiber pr. dag. Tredive gram er ikke småting, det svarer til den mængde, der findes i syv hele skiver rugbrød eller 300 gram havregryn.

Eksempler på fiberrige fødevarer ….:
∙ 100 g havregryn svarer til 9 g kostfibre
∙ 100 g groft knækbrød svarer til 16,3 g kostfibre
∙ 100 g knoldselleri svarer til 4 g kostfibre
∙ 100 g ærter svarer til 6 g kostfibre
∙ 100 g grønne bønner svarer til 3 g kostfibre
∙ 100 g svesker svarer til 7,5 g kostfibre
∙ 100 g jordbær svarer til 1,6 g kostfibre

Test af transfedtsyrer i fastfood-menuer
Kost & Ernæring
Test af transfedtsyrer i fastfood-menuer 

Forskere har undersøgt indholdet af transfedtsyre i ”højtransmenuer” fra 20 forskellige lande og fundet at indholdet af transfedtsyre i en ”højtransmenu” i Danmark er faldet fra ca. 30 gram til under 1 gram fra 2001 til 2005...

Læs mere
Fisk i fokus
Kost & Ernæring
Fisk i fokus 

Det er sundt at spise fisk, og vi bør spise meget mere, lyder det. Men det forlyder også, at fiskeri belaster miljøet, og at vi risikerer at få tungmetaller og andre problematiske stoffer med i købet, når vi vælger fisk.

Læs mere
Spiseforstyrrelser
Kost & Ernæring
Spiseforstyrrelser  

Sundhedsstyrelsen mener, at omkring 34 procent af kvinder med spiseforstyrrelser er mellem 21 og 30 år, og 12 procent er over 31 år. Men der er ingen behandlingstilbud til voksne med spiseforstyrrelser..

Læs mere
Jo mørkere, desto bedre
Kost & Ernæring
Jo mørkere, desto bedre 

For at have god samvittighed skal vi over i den mørke, bitre chocolade, faktisk lyder tommelfingerreglen: jo mørkere, desto bedre.

Læs mere
Spelt
Kost & Ernæring
Spelt 

Det er en myte, at mennesker med cøliaki kan tåle kornsorten spelt. Myten har været fremført i medierne, og man kan møde den i helsekostbutikker, hos bagere, skriver Fødevarestyrelsen...

Læs mere
Mange kræfttilfælde har oprindelse i kosten
Kost & Ernæring
Mange kræfttilfælde har oprindelse i kosten 

Omkring 35% af alle kræfttilfælde er direkte forbundet med den mad og den drik patienterne har indtaget.

Læs mere
Lightprodukter
Kost & Ernæring
Lightprodukter 

Du bør være kritisk overfor producenternes anvendelse af betegnelserne "reduceret", "light" og lignende.

Læs mere
Livsstilssygdomme
Kost & Ernæring
Livsstilssygdomme 

Livsstilssygdomme er en hyppigt brugt betegnelse på en række sygdomme som fx. hjerte-kar-sygdomme og type 2 diabetes.

Læs mere
Sammenhæng mellem overvægt og manglende søvn
Kost & Ernæring
Sammenhæng mellem overvægt og manglende søvn 

Nye undersøgelser viser en tæt sammenhæng mellem dårlige søvnmønstre og øget risiko for overvægt og fedme...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^