Fedtindtaget er nedsat

Fedtindtaget er nedsat

Fedtindtaget er nedsat 

– men stadig for højt, skriver Fødevaredirektoratet og giver 11 gode råd til dig der vil undgå for meget fedt..

Danskernes fedtindtag er nedsat – men stadig for højt. Gennem de sidste 15 år har danskerne nedsat forbruget af fedtstof væsentligt.

Dog er kostens gennemsnitlige indhold af fedt fortsat for højt i forhold til anbefalingerne om, at det gennemsnitlige fedtindtag ikke bør overstige 30 % af det daglige energiindtag.

En tommelfingerregel siger, at 25-30 gram smør, margarine og olie i alt om dagen er nok. Det svarer til ca. to spiseskefulde. Det gælder både fedtstof på brød og i madlavning, dvs. til stegning, sovs, salatdressing og lignende. Mængden afhænger af, hvor stort energibehov man har, og hvor meget fedt kosten ellers indeholder.

De 3 største kilder til fedt i danskernes kost er fedtstoffer, kød og mejerprodukter, som tilsammen bidrager med 80% af det samlede fedtindtag.

Færre personer bruger fedtstof på brød
I dag kommer 38 % af de voksne ikke fedtstof på rugbrød mod 21 % i 1995, mens 17 % af de voksne ikke kommer fedtstof på franskbrød mod 10 % i 1995.

Af dem der kommer fedtstof på brød bruger flere i dag mindre fedtstof pr. skive brød.

Der bliver drukket betydeligt mere skummet-, kærne eller minimælk på bekostning af sødmælk.

70 % af de oste der bliver spist har et fedtindhold på over 30+ .

Her følger en række gode råd fra Fødevaredirektoratet hvis du ønsker at spare på fedtet

● Skrab fedtstoffet på brødet eller undlad fedtstof på brødet.
● Kog eller damp maden i stedet for at stege den, specielt fisk og grønsager.
● Hvis maden steges bør du bruge så lidt fedtstof til at stege i som praktisk muligt. Det gælder også i gryderetter, hvor man bruner kødet i fedtstof fra starten. Her ender alt fedtet i sovsen.
● Undlad smeltet smør/margarine, smørsovs og opbagte sovse til middagsmaden.
● Vælg magre mælkeprodukter som skummet-, kærne, eller minimælk samt surmælksprodukter af samme slags.
● Vælg ost med lavt fedtindhold, dvs. max 30+. En passende daglig mængde er 25 gram.
● Undlad mayonnaise og remoulade til maden.
● Vælg magert kød til middagsmaden eller spis mindre kød i forhold til kartofler, ris, pasta og grønsager.
● Brug magert kødpålæg.
● Smid stegefedtet ud.

Kost & Ernæring
Avocado - naturens egen vitaminpille 

Hvorfor tage kosttilskud, når naturen tilbyder dig det, du har brug for?

Læs mere
Kost & Ernæring
Ti gode tips til morgenmad 

Det er ikke så svært at få en god og sund start på dagen …

Læs mere
Kost & Ernæring
Morgenmad er slankende 

Spiser du morgenmad, hører du til den gruppe af personer, som generelt spiser mindre fedt og får flere næringsstoffer, end personer som ikke starter dagen med morgenmad....

Læs mere
Kost & Ernæring
Udkørt? 

Er du træt hele dagen?

Læs mere
Kost & Ernæring
Tips til mere frugt og grønt 

Vi ved godt at kroppen har brug for frugt og grønt - og vi ved godt at vi skal have "6 om dagen" svarende til 600 gram pr. dag. Alligevel kan det knibe med at få tilstrækkeligt frugt og grønt i hverdagen ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Er mælk sundt? 

Der har i flere år været diskussioner om, hvorvidt mælk er sundt. Fødevarer er imidlertid sjældent enten sunde eller usunde/sundhedsmæssigt farlige, forklarer forskerne bag en ny undersøgelse …

Læs mere
Kost & Ernæring
Fuldkorn så det batter! 

Jagt fuldkornsprodukter i den gode sags tjeneste ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Energi til hele dagen 

En af de vigtigste grunde til at spise sunde, mindre måltider i løbet af dagen er, at de stabiliserer blodsukkeret og sikrer en jævn forsyning af energi. Her får du 3 mellemmåltider, du kan ordne i en fart og, som hjælper dig til at yde maksimalt ...

Læs mere
Kost & Ernæring
10 myter om fedt 

Myterne og historierne om mad og slankekure er mange, men hvad er opspind og hvad er fakta?

Læs mere
Kost & Ernæring
Nyt om vitaminer 

Nyt syn på vitaminers betydning ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^