Avocado - naturens egen vitaminpille

Avocado - naturens egen vitaminpille 

Hvorfor tage kosttilskud, når naturen tilbyder dig det, du har brug for?

Ernæringseksperter har igennem længere tid sået tvivl om effekten af kosttilskud og vitaminpiller. Til gengæld er eksperterne enige om, at den bedste måde du kan dække dit daglige behov for vitaminer og sunde umættede fedtsyrer på ved at spise sundt og varieret. Den smagfulde Hass Avocado er et godt bud på en naturligt vitaminbombe – og den er i sæson netop nu.

En lille vitaminbombe
Hvis du vil gå vinteren i møde med velvære og energi, tilbyder avocado en smutvej, der både er fornøjelig og naturlig. Med avocadoens gode smag følger nemlig en lang række af vitaminer. Deriblandt A-vitamin, der ifølge netdoktor.dk er nødvendigt for syn og forplantningsevne, B-vitamin, der er nødvendigt for omdannelse og udnyttelse af protein og fedt, C-vitamin, der har betydning for kroppens immunforsvar, D-vitamin, der øger optagelsen af calcium og styrker knogler og tænder, E-vitamin, der beskytter kroppens celler mod nedbrydning og K-vitamin, der har betydning for blodets størkningsproces. Dertil kommer et væld af mineraler såsom magnesium, der har betydning for stofskiftet, musklerne og hjertet, kobber, der er nødvendigt for dannelse af hormoner og signalstoffer til brug i hjerne, nerver og binyrer, jern, der er afgørende for, at ilten transporteres rundt i kroppen, calcium, der giver knoglevævet styrke, og zink, der blandt meget andet er vigtigt for sårheling.

Bliver man fed af avocado?
Avocadoer har et relativt stort fedtindhold, men de indeholder også kostfibre, der øger mæthedsfølelsen, samt alle de amino- og fedtsyrer, deriblandt de vigtige Omega 3 og 6, som din krop har brug for. Avocado indeholder ingen kolesterol, og mere end halvdelen af de 21 gram fedt i en almindelig avocado på 136 gram er de gode enkeltumættede fedtsyrer.

Avocado – en frugt for guder
Avocadofrugten stammer fra Latinamerika, hvor den har været dyrket i flere tusinde år. Man mener at kunne datere frugten mere end 10.000 år tilbage, hvor den oprindelige indianske befolkning kaldte avocado for "gudernes frugt" og tilbad dens fantastiske smag og evne til at øge velvære. I dag findes der mange avocadosorter med forskellige navne, smagsvarianter og former. Den chilenske Hass avocado udmærker sig ved at have en ekstra god holdbarhed og være den eneste sort, der får et smukt violet-sort skind, når den modnes.

Kost & Ernæring
5 gode grunde til at spise chokolade i julen 

I tiden op til jul, hvor man ved enhver lejlighed bliver budt på søde sager, kan det være en god idé at huske på, at vælger man den mørke chokolade frem for den lyse, så er chokolade faktisk et rigtig sundt og fornuftigt alternativ til de fede vaniljekranse, klejner, is-deserter og slik.

Ifølge…

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomat og forebyggelse af kræft 

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Det sunde granatæble 

Granatæblet er en spændende frugt. Med sine mange små frø, har den gennem tiden været et symbol på frugtbarhed, og nævnes både i Bibelen, Koranen og Østens eventyr. Frugten har været dyrket i mere end 4.000 år, men er først de senere år opnået popularitet i nordeuropa.

Læs mere
Kost & Ernæring
Cider - en sundhedsdrik 

Rødvin og grønt te har hidtil scoret højest på ranglisten over flydende former for antioxidanter, men også den fermenterede drik, cider, er at finde på listen.

Læs mere
Sundhed
Spiser du heller ikke fisk? 

Selvom vi, ifølge de officielle kostråd, bør spise fisk som hovedmåltid mindst to gange om ugen, så viser nye beregninger fra DTU Fødevareinstituttet, at mange af os ikke engang spiser fisk til aftensmad én gang om ugen. Således viser de seneste tal, at det samlede fiskeindtag for børn og voksne er…

Læs mere
Økologi
Småbørnsfamilier køber mest økologi 

Familier med børn i alderen 0-6 år løber med en klar førsteplads som dem, der lægger flest økologiske varer i indkøbskurven, viser Økologisk Landsforenings nye markedsnotat.

Læs mere
Vildmedost.dk
Kost & Ernæring
Vildmedost.dk 

Nu lancerer Mejeriforeningen kampagnen Vildmedost.dk, som skal inspirere forældre til at lade deres børn spise mere ost.

Læs mere
Skyrs succes
Kost & Ernæring
Skyrs succes 

Skyr er lidt af et vidunderprodukt: Smagen er rund og syrlig, konsistensen fed og cremet, alligevel hører skyr til blandt de magre surmælksprodukter.

Læs mere
Sundhed
Moderne kostråd 

Vælg fuldkorn, spis mere fisk og spis mad med mindre salt. Sådan lyder budskabet i tre af de ti kostråd, som skal guide danskerne til en sundere og mere aktiv livsstil. Bag de 10 kostråd står Fødevarestyrelsen. Styrelsen har hentet solid videnskabelig rygdækning hos ledende danske forskere i…

Læs mere
Får vi for meget salt?
Kost & Ernæring
Får vi for meget salt? 

Der har i medierne, de seneste dage, været sået tvivl om, hvorvidt det er nødvendigt at sænke det daglige indtag af salt. Men DTU Fødevareinstituttet understreger, at der er dokumentation for at sænke saltindtaget ...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Shopping
^