40 millioner overvægtige europæere

40 millioner overvægtige europæere 

Flere og flere overvægtige europæere er blevet et stort problem i EU. Antallet af svært overvægtige er stigende og det samme gælder de følgesygdomme som fedme medfører....

Flere og flere overvægtige europæere er blevet et stort problem i EU. Antallet af svært overvægtige er stigende og det samme gælder de følgesygdomme som fedme medfører.
Under det danske EU-formandskab sætter man derfor fokus på fedme, for at få startet en dialog og for på sigt få slanket den europæiske befolkning. Derfor har Sundhedsstyrelsen under dansk formandskab taget initiativ til en konference om fedme, som startede den 11. september i Axelborg i København.

Sundhedsstyrelsens hensigt er at skabe faglig opmærksomhed om svær overvægt, få de faglige miljøer i Europa til at interessere sig for problemet og engagere sig i en faglig rådgivning, så vi kan få formuleret nationale programmer, der kan adressere denne problemstilling. Det er så noget vi så må lægge op til det politiske niveau at forholde sig til, siger medicinaldirektør Jens Kr. Gøtrick.

Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen var med til at åbne konferencen. Han vil gerne være med til at sikre den politiske vilje, som medicinaldirektøren efterlyser. Han mener, at samfundet må være med til at sikre, at folk får en sundere livsstil.

"Det kan ikke betragtes som en privatsag at være svært overvægtig. Svær overvægt har store økonomiske og menneskelige omkostninger for både den enkelte og for samfundet, fordi svær overvægt øger risikoen for tabte leveår og for tidlig død og samtidig belaster sundhedsvæsenets budget hårdt," siger Lars Løkke Rasmussen.

Ministeren ser det som en positiv mulighed, at få fedme sat på dagsordenen for hele EU. Som formand for EU, mener han, at de europæiske landene i højere grad skal udveksle erfaringer. Derfor ser han gode muligheder ved den konference, som Sundhedsstyrelsen afholder.

Fedme er ikke et nationalt problem. Det er et problem i eksempelvis hele EU. Vi ved også, at mange tiltag vedrørende vores normer, udvikling i fødevarer og fritid- og arbejdsliv foregår på tværs af grænserne. Derfor er det vigtigt at få sat overvægt på den europæiske dagsorden, hvor der er mulighed for at udveksle erfaringer og gode ideer og etablere netværk, siger Sundhedsministeren.

Udviklingen har været voldsom de senere år. Samlet set skønner sundhedsstyrelsen, at 40 mio. europæere er overvægtige. Ifølge Sundhedsstyrelsen lider mellem 10 og 20 procent af Europas mandlige befolkning af svær overvægt. For de europæiske kvinders vedkommende gælder det mellem 10 og 25 procent. Det er tal, som sundhedsstyrelsen finder alarmerende og som har været en dyster årsag til, at man afholder konferencen.

Dystert er det også, at ca. 6 mio. af de omkring 40 mio. overvægtige europæere ifølge Sundhedsstyrelsen skønnes at være børn. Man skønner, at de fleste børn, som vokser op med overvægt, bliver ved med at være overvægtige, når de bliver voksne. Yderligere har børn psykosociale problemer, fordi de bliver mobbet og får problemer med deres selvværd.

Manglende selvværd er en faktor, som angår både overvægtige børn og voksne. I det hele taget er der ifølge Sundhedsstyrelsen flere faktorer som gør, at overvægtige kan være psykisk hårdt belastet.

En undersøgelse viser, at overvægtige oftere lider af depression og angst end andre. Andre faktorer som spiller ind er, at de også udsættes for isolation, diskrimination og ensomhed. Ligeledes er der en række fysiske skavanker forbundet med overvægt. Der er større risiko for følgesygdomme, som hjerte- karsygdomme og type 2 diabetes.

Af Danmark.dk for KvindeGuiden.dk



Fedme og brystkræft
Kost & Ernæring
Fedme og brystkræft 

Vægtøgning giver store chancer for brystkræft...

Læs mere
Test af transfedtsyrer i fastfood-menuer
Kost & Ernæring
Test af transfedtsyrer i fastfood-menuer 

Forskere har undersøgt indholdet af transfedtsyre i ”højtransmenuer” fra 20 forskellige lande og fundet at indholdet af transfedtsyre i en ”højtransmenu” i Danmark er faldet fra ca. 30 gram til under 1 gram fra 2001 til 2005...

Læs mere
Fisk i fokus
Kost & Ernæring
Fisk i fokus 

Det er sundt at spise fisk, og vi bør spise meget mere, lyder det. Men det forlyder også, at fiskeri belaster miljøet, og at vi risikerer at få tungmetaller og andre problematiske stoffer med i købet, når vi vælger fisk.

Læs mere
Spiseforstyrrelser
Kost & Ernæring
Spiseforstyrrelser  

Sundhedsstyrelsen mener, at omkring 34 procent af kvinder med spiseforstyrrelser er mellem 21 og 30 år, og 12 procent er over 31 år. Men der er ingen behandlingstilbud til voksne med spiseforstyrrelser..

Læs mere
Jo mørkere, desto bedre
Kost & Ernæring
Jo mørkere, desto bedre 

For at have god samvittighed skal vi over i den mørke, bitre chocolade, faktisk lyder tommelfingerreglen: jo mørkere, desto bedre.

Læs mere
Spelt
Kost & Ernæring
Spelt 

Det er en myte, at mennesker med cøliaki kan tåle kornsorten spelt. Myten har været fremført i medierne, og man kan møde den i helsekostbutikker, hos bagere, skriver Fødevarestyrelsen...

Læs mere
Mange kræfttilfælde har oprindelse i kosten
Kost & Ernæring
Mange kræfttilfælde har oprindelse i kosten 

Omkring 35% af alle kræfttilfælde er direkte forbundet med den mad og den drik patienterne har indtaget.

Læs mere
Lightprodukter
Kost & Ernæring
Lightprodukter 

Du bør være kritisk overfor producenternes anvendelse af betegnelserne "reduceret", "light" og lignende.

Læs mere
Livsstilssygdomme
Kost & Ernæring
Livsstilssygdomme 

Livsstilssygdomme er en hyppigt brugt betegnelse på en række sygdomme som fx. hjerte-kar-sygdomme og type 2 diabetes.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^