Om sommeren suppleres kostens manglende indhold af D-vitamin, med D-vitamin fra sollys, men i vintermånederne, hvor der sjældent er sol, er den mængde D-vitamin, vi får gennem kosten, ikke tilstrækkelig. Således viser nye tal, at 62% af de 11-17-årige og 34% af de voksne indtager for lidt D-vitamin fra kosten. Selv blandt kosttilskuds-brugere er der risiko for, at 35% af de 11-17-årige og 26% af de 18-50-årige har et utilstrækkeligt D-vitaminindtag, skriver DTU Fødevareinstituttet.
Kilder til D-vitamin:
- Solen er den vigtigste kilde til D-vitamin. Huden har stor kapacitet til at danne D-vitamin, og processen sker hurtigt i løbet af minutter.
- Fødevarer der indeholder D-vitamin er kød, æg, mælkeprodukter og fisk. Særligt fede fisk som laks, sild og makrel, er rige på D-vitamin
Derfor har du brug for D-vitamin:
- D-vitamin øger kroppens optagelse af kalk til tænder og knogler
- Mangel på kalk og D-vitamin øger kalktab fra knogler, og øger risikoen for senere at udvikle knogleskørhed
- D-vitamin sikrer balance i immunsystemet, og menes knyttet til kroppens generelle energiniveau og humøret samt blodsukkerreguleringen
- Enkelte studier dokumenterer en potentiel evne til at forebygge visse kræftformer
- Nyt studie viser, at tilskud af D-vitamin til gravide nedsætter barnets risiko for at udvikle astma