Kategori: Sundhed

Flere tandpatienter har skader i mundhulen på grund af snus eller røgfri nikotin, viser ny undersøgelse. Og skaderne skal tages meget alvorligt, advarer Tandlægeforeningen.

Snus kan give varige skader i mundhulen 

Snus hitter hos de unge, men kan give varige skader i mundhulen, slimhindeforandringer og tandkød, der trækker sig tilbage, advarer Tandlægeforeningen.

Stigning i antallet af patienter med skader i mundhulen på grund af snus

Snus og røgfri nikotin er blevet et hit blandt unge mennesker. Og det mærker landets tandlæger.
Lidt over halvdelen har i løbet af de seneste tre år fået flere patienter med skader i mundhulen på grund af snus eller røgfri nikotin. Det viser en ny undersøgelse, som over 900 tandlæger har deltaget i. Kun to procent har færre patienter med skader på grund af snuslignende produkter, og hos en tredjedel er antallet uændret. Og det er særligt de unge, tandlægerne ser flere af.

Tandlægeforeningens formand Susanne Kleist ser med stor alvor på udviklingen. Hun har selv oplevet en stigende tendens på sin klinik i Roskilde:
”Det er en meget bekymrende udvikling, som jeg genkender fra min egen klinik. Flere og flere unge kommer ind med skader i tænder og mund, fordi de jævnligt bruger snuslignende produkter. De risikerer desværre at få alvorlige skader, der kan være uoprettelige,” advarer Susanne Kleist.

Slimhindeforandringer og tandkød, der trækker sig tilbage

Stigningen i patienter der bruger snuslignende produkter ses primært hos de 19-29-årige, viser Tandlægeforeningens undersøgelse. Men en tredjedel af tandlægerne oplever også en stigning hos børn og unge op til 18 år. Ifølge Susanne Kleist begynder mange at bruge snus, inden de fylder 18 år, men de alvorlige skader viser sig typisk først, efter de har forladt børne- og ungdomstandplejen.

Det er typisk skader som slimhindeforandringer og tandkød, der trækker sig tilbage, som snus og røgfri nikotin forårsager. Det siger henholdsvis 80 og 43 procent af tandlægerne i undersøgelsen. En femtedel oplever desuden, at patienterne får misfarvninger på tænderne.

”Snus irriterer mundslimhinden og kan også få tandkødet til at trække sig tilbage, hvis man bruger det længe nok. Og tandkød, der først har trukket sig tilbage, så tænderne er blevet længere, kommer ikke tilbage, selvom man stopper. Nikotinen i poserne er desuden stærkt afhængighedsskabende, og det kommer måske bag på nogle unge,” fortæller Susanne Kleist.

Ifølge hende er det svært at give en entydigt svar på, hvor længe man skal have taget snus, før skaderne viser sig. Nogle er nemlig født med tykt og stærkt tandkød, mens andre har et svagere tandkød og derfor ikke skal tage snus længe, før skaderne viser sig.

Opfordring til forældre: Tal med jeres børn om snus

Susanne Kleist anbefaler derfor, at man helt stopper eller minimerer forbruget og ikke placerer posen med snus det samme sted i munden hver gang. Og så opfordrer hun teenageforældre til at tage en snak med deres børn:

”Mange forældre ved måske ikke, at deres børn bruger snus, fordi det er røgfrit, og derfor er nemt at skjule. Og mange børn er måske heller ikke klar over, at snus kan give varige skader på tænderne, men også på hjernen. Det er derfor vigtigt, at forældre tager en snak med deres børn om, hvad snus kan gøre ved dem,” lyder opfordringen fra Susanne Kleist.



Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Sundhed
Sådan bliver du bedre til at huske dine succeser 

Har du nemmere ved at rose andre end dig selv?

Du er et opmærksomt, imødekommende og omsorgsfuldt menneske, der lytter, roser og opmuntre mennesker omkring dig. De nyder din opmærksomhed, og det er ofte med din hjælp, at de kommer i tanke om, at de faktisk har rigtig meget at være stolte af.

Læs mere
Sundhed
KETO-diæt: Derfor kaldes KETO en mirakelkur  

Har man ønske om at tabe sig, så har man nok overvejet en kostomlægning jf. KETO-diætens principper. En diæt fattig på kulhydrater og rig på fedt og protein, har nemlig vist sig at være en særdeles effektiv slankekur. Det er samtidig en diæt-form, der synes at appellere til de mange. Det bekræftes…

Læs mere
Sundhed
Husker du pausen? 

Afspænding, zoneterapi, massage eller bare en kort meditation. I en travl hverdag, er det nemt at glemme pausen, men de fleste har oplevet, hvordan selv et lille hvil midt på dagen kan have en næsten magisk virkning og betyde, at man får en helt ny energi og overskud til få løst resten af dagens…

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2023: Jernheste med forårsfornemmelser 

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: Børn og unges nikotinforbrug eksploderer 

Hver tredje danske ung mellem 15-29 år enten ryger eller er forbruger af et nikotinprodukt. Det fremgår af rapporten §Røg, som samtidig viser, at en stigende andel af de 15-17-årige ryger cigaretter. Derfor er det essentielt, at prisen på cigaretter hæves til mindst 100 kroner hurtigst muligt, da…

Læs mere
Sundhed
Salget af sukkerfri sodavand er eksploderet – men er det godt for danskernes sundhed? 

I takt med at bryggerierne tilbyder flere varianter a sukkerfrie sodavand, er forbruget steget markant, skriver Bryggeriforeningen. Det er jo godt for bryggerierne, men er det også godt for danskernes sundhed?

Læs mere
Sundhed
Sommertid 2023 - Skal uret stilles frem eller tilbage? 

I slutningen af marts eller begyndelsen af april går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange…

Læs mere
Spiritualitet
Kroppens egen smertelindring - lær metoden  

Man kan have held til selv at lindre en let hovedpine, ved at aktivere kroppens egen smertelindring, endorfiner. Endorfiner udløses normalt i forbindelse med hård træning, løb, latter og sex, men også akupunktur og zoneterapi kan aktivere stoffet.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: TikTok-videoer påvirker børn og unges indtag af usunde fødevarer 

TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat, BeReal. De sociale medier er mange, og efterhånden er børn og unge til stede på langt de fleste platforme. Her går det lynhurtigt, og for forældre kan det være svært at følge med og guide – og børnenes forbrug af sociale medier har desværre en usund slagside.…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^