Kategori: Sundhed

Slut, prut - finale - Om irritabel tyktarm 

Rigtig mange danskere er så generet af problemer med fordøjelsen, at det påvirker deres livskvalitet. Specialister indenfor mave-tarmsygdomme vurderer, at helt op mod 15% af danskerne lider af irritabel tyktarm med symptomer som ondt i maven, oppustethed, uregelmæssig afføring, forstoppelse og diarre.
Man har endnu ikke nogen enkel og entydig forklaring på årsagen, ligesom man heller ikke ved, hvorfor nogle mennesker er mere tilbøjelige til at udvikle mave-tarm problemer end andre. Oftest er problemer med maven en tilstand med både biologiske og psykosociale faktorer. Fx har de fleste af os oplevet, hvordan stress kan påvirke maven, ligesom en dårlig fungerende mave kan være udmattende.

Gode råd til velfungerende mave

Måske undervurderer vi hvor stor indflydelse tarmens bakteriesammensætning har på vores trivsel. Nyere forskning peger i hvert fald på en mulig sammenhæng ikke kun mellem vores tarmflora og vores fordøjelse, men også vores tarmflora og risikoen for at udvikle sygdomme som fx fibromyalgi og kronisk træthedssyndrom.

Mens vi venter på, at videnskaben kan gøre os klogere på tarmbakteriernes rolle og på hvordan man i fremtiden måske endda kan behandle sygdomme med skræddersyet probiotika, så må mennesker med sarte maver og problemer med fordøjelsen ty til ernæring eksperternes råd.

  • Spis regelmæssigt og fordel måltiderne over dagen.
  • Spis sund og varieret kost - og husk fibre.
  • Tyg maden grundigt, så sluger du mindre luft.
  • Spis ikke for meget ad gangen. Det tager tid for kroppen at fordøje maden. Giv tarmbakterierne tid til at gøre deres arbejde.
  • Drik mindst halvanden liter vand dagligt. Undgå drikke med meget kulsyre.
  • Undgå tyggegummi og hårde karameller, specielt de sukkerfri, da de er sødet med sorbitol.
  • Drik pebermynte. Pebermynte er et gammelt husråd mod oppustethed og luftophobning. Fås også i form af kapsler.
  • Oppustethed og luft i maven kan være en forbigående gene, som følge af ændringer i kosten. Øger du fx mængden af kostfibre i din kost skal du være opmærksom på, at du i en periode kan opleve ekstra luft i maven indtil tarmene har vænnet sig til den nye kostsammensætning.
  • Syrnede mælkeprodukter kan modvirke luft i maven.

Husk også: 

  • Stress påvirker fordøjelsen. Giv dig selv tid til at spise og nyde måltidet.
  • Find nogle faste toilettider, sid korrekt på toilettet og giv dig god tid.
  • Motioner regelmæssigt. Motion er med til at holde maven i gang og få luften til at passere i tarmene.

Særligt omkring antibiotika

Vær opmærksom på, at nogle former for medicin, især antibiotika (penicillin), påvirker bakteriebalancen i tarmen. I forbindelse med en antibotika-kur kan man således ofte opleve luft i maven, mavesyre-reflux (sure opstød og halsbrand) diarre og forstoppelse. Hvis behandlingen kræver antibiotika, så kan et tilskud af probiotika (mælkesyre- og bifidobakterier) i nogle tilfælde genoprette balancen. 

Sundhed
Lugtesansen er kroppens hurtigste advarselssystem 

Har du svært ved at skjule dit ubehag, når din næse opfanger en dårlig lugt, så findes der en god forklaring.

Læs mere
Sundhed
Kan man arve psykiske lidelser?  

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Læs mere
Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed  

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed.…

Læs mere
Sundhed
Kan man være genetisk disponeret for overvægt? 

Føler du ikke, at din krop afspejler, hvad du spiser – og ikke spiser – mens andre ser ud til at slippe markant nemmere afsted med deres madvaner? Kan din overvægt simpelthen være genetisk betinget?

Ja. Hvis kiloene er særligt genstridige, selvom du følger de almindelige sundhedsråd, kan…

Læs mere
Sundhed
Døjer du med urindryp? 

Stressinkontinens i form af ufrivillige urindryp, er en yderst udbredt lidelse, som forekommer blandt kvinder i alle aldre. Lidelsen ses hyppigst blandt kvinder over 30 år, hvor op mod hver fjerde døjer med problemet. Alligevel er stressinkontinens et tabu, og måske derfor går mange kvinder rundt i…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem balanceevne og levetid 

Kan du stå på ét ben og holde balancen i 10 sekunder? En videnskabelig undersøgelse bragt i det anerkendte britiske tidsskrift, British Journal of Sports Medicine, viser at folk i alderen 50 til 75 år, der ikke kan holde balancen på ét ben i 10 sekunder, har næsten dobbelt så stor risiko for at dø…

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomat og forebyggelse af kræft 

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget…

Læs mere
Sundhed
Invitation til Brysternes Motionsdag 

I Danmark lever lige knap 74.000 kvinder med brystkræft. Støt Brysterne inviterer for tredje år i træk til Brysternes Motionsdag den 11. september for at støtte op om de mange kvinder og pårørende, der hver dag har sygdommen inde på livet.

Læs mere
Sundhed
Ernæringsterapeut: Derfor kan din vægt være tung at danse med efter de 40 

Sandhedens time er kommet. Du stiller dig frygtsomt på vægten, men ... hvorfor viser den stadig for mange kilo?! Du har jo gjort alt, hvad der plejer at virke, når du vil smide et par kilo, så hvorfor går vægten ikke nedad nu?

Læs mere
Sommer
Svimmelhed og hovedpine i varmen? 

Med hedebølgen er det vigtigt at huske, at træthed, svimmelhed, forstoppelse og hovedpine, kan være symptomer på væskeunderskud. Ifølge anbefalingerne bør du drikke 1½ liter (ca. 8 glas) væske om dagen. Kroppen har ganske vist brug for ca. 2½ liter væske i døgnet, men den ene liter får du tilført…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^