Færre smerter efter tre måneder
I studiet var der to grupper af kontoransatte. Den ene gruppe fik blandt andet at vide, at de skulle stå mere op i løbet af arbejdsdagen og bruge deres hæve-sænkebord, sådan at de fik flere skift mellem at sidde og stå. Den anden gruppe var kontrolgruppen, der ikke fik nogen instrukser, og som skulle gøre det, de plejede at gøre.
I begge grupper havde godt halvdelen ondt i nakke og skuldre ved studiets start, men tre måneder senere var der sket en forandring blandt de kontorfolk, der skulle variere arbejdsdagen. Her var nu langt færre, der klagede over nakke- og skuldersmerter. Faktisk var det næsten 30 procent færre, der havde smerter, i forhold til de kontorfolk, der ikke havde ændret siddetiden.
"Studiet viser, at man ved en simpel indsats kan undgå nakke- og skuldersmerter. Det handler om at afbryde sin siddetid og bruge sit hæve-sænkebord aktivt, sådan at man skiftevis sidder og står foran computeren. Det gjorde deltagerne i studiet, og det betød, at de sad cirka en time mindre om dagen i gennemsnit. De begyndte også at gå flere skridt, blandt andet fordi de flyttede papirkurven væk fra skrivebordet eller gik efter en printer længere væk. Så faktisk skal der ikke ret meget til," siger Ida Høgstedt Danquah, forsker ved Statens Institut for Folkesundhed.
Inspiration til en varieret arbejdsdag
Studiet er netop publiceret i Scandinavian Journal of Work, Environment and Health. Deltagerne var 317 kontoransatte fra fire arbejdspladser i Danmark og Grønland. Indsatsen blev kaldt "Take a Stand!" og er nærmere beskrevet i minirapporten "En indsat til at reducere siddetiden for kontoransatte", som kan downloades her. I rapporten kan kontorfolk få konkrete råd og inspiration til, hvordan man nemt kan få en mere varieret arbejdsdag.