Sandheden om sundhed

Kategori: Sundhed

Sandheden om sundhed

Sandheden om sundhed 

anmeldelseProfessor Bente Klarlund Pedersens "Sandheden om sundhed" fortjener et stort publikum med sin altid aktuelle problemstilling. Bogen er nuanceret, ærlig og sober. Det er et must read indenfor genren !

<link http: www.kvindeguiden.dk _self> Anmeldelse og klumme af Nønne Lønne Votborg

Titel: Sandheden om sundhed
Forfatter: Bente Klarlund Pedersen
Forlag: Politiken
Bestilling: <link http: clk.tradedoubler.com _blank> Online

KRAM dig yngre med ny klog bog om sundhed!
I en tid hvor vi mere og mere fokuserer på at leve længere, opnå en bedre livskvalitet og få styr på sundheden er der i den grad brug for guidelines og klare udmeldinger om, hvad der er op og ned i forhold til krop, kost og sund ernæring. Vi bombarderes med modsatrettede udmeldinger om, hvad der er godt at spise og drikke i medierne, og på boghandlerens reol finder vi en sand skov af bøger om sundhed og helse. Hvem har ret, hvad skal vi stole på og, hvorfor er udmeldingerne så forskellige?! Kunne det mon ikke gøres lidt lettere for os at værne om vores sundhed?!

Klar besked
Nogle giver op, mens andre kæmper bravt for at forblive friske og fit ved hjælp af motion og en sund kost. Nu er der hjælp at hente fra en af de absolut mest kyndige indenfor emnet. Den 53-årige Bente Klarlund Pedersen, læge med speciale i infektionsmedicin og intern medicin er på banen med en ny bog ”Sandheden om sundhed”. Bente Klarlund Pedersen er til daglig overlæge på Rigshospitalet, professor ved Københavns Universitet og leder af Danmarks Grundforskningsfonds Center for Inflammation og Metabolisme, der forsker i, hvordan fysisk aktivitet gavner sundheden. I 2007 var hun formand for Det Nationale Råd for Folkesundhed og indtil 2009 medlem af Forebyggelseskommissionen.
Udover imponerende cirka 500 videnskabelige artikler har Bente Klarlund Pedersen udgivet flere bøger. Bla. Recept på motion, Børn og motion og Graviditet og motion. Altså er det en yderst kompetent forfatter, der her kommer med sit bud på at opnå sundhed, ligesom hun forklarer, hvad der er op og ned i hele debatten om emnet.

Lev længre – ”KRAM dig yngre”
KRAM – er det begreb, professor Bente Klarlund Pedersen selv har opfundet, og som dækker over en forkortelse af Kost, Rygning, Alkohol og Motion. I hendes nye bog ”Sandheden om sundhed” fortæller hun, hvordan den enkelte person ved at justere sin livsstil kan blive 14 år yngre. Vel at mærke gode år uden sygdom. Ofte tænker vi, at flere år blot vil ende med at, vi syner hen med ensomhed og magtesløshed på et ældrecenter. Men når Bente Klarlund Pedersen taler om ”KRAM dig yngre”, er intentionen at opnå raske år med livskvalitet.

Fælles ansvar
Bente Klarlund Pedersen kommer med gode råd og tips til, hvad den enkelte selv kan gøre, så det bliver konkret, og hun stiller spørgsmål til personlig overvejelse, så læseren må tænke nærmere over vaner og livsstil. Bogen hjælper dermed til at åbne døre op for muligheder, der vil tjene til et sundt, aktivt og godt liv.
KRAM handler om, at den enkelte skal prioritere den sunde livsstil, men når det er sagt, peger forfatteren igen og igen på, at sundhed ikke udelukkende er et individuelt valg. Personer med tendens til overvægt og fedme, har en livsstil som også skyldes genetiske, sociale og kulturelle sammenhænge ligesom en række ydre rammer som byplanlægning, transport/infrastruktur, priser osv. spiller ind. Sundhed er altså et fælles ansvar ifølge Bente Klarlund Pedersen, men der er al mulig god grund til, at vi hver især griber i egen barm og fokuserer på, hvad vi hver især kan gøre.

Klare konkret råd
”Sandheden om sundhed” rummer mange konkrete råd, som er til at tage og føle på. Bente Klarlund Pedersen råder f.eks. til følgende: Skift dine tallerkener ud med mindre tallerkener, brug små drikkeglas og vælg nogle der er smalle og gem de brede af vejen, så du drikker mindre af det kalorieholdige. Hvis du gerne vil have, at familien skal spise mange grøntsager, bør du fordele dem i flere små skåle frem for én stor skål. Så tager vi flere grøntsager over på tallerkenen, end hvis det hele er rodet sammen. Hvis du køber en stor pakke spaghetti eller pose ris, koger du mere, end hvis du køber en mindre pakkestørrelse.
Køb derfor små pakker, selv om kiloprisen er dyrere. Alternativt kan du veje eller måle af, så du stadig får besparelsen ved at købe stort ind. Server små portioner. Hvis man sætter en skål med meget spaghetti på bordet, spiser familien mere, end hvis der er mindre i skålen. Typisk efterlader man lidt i skålen. Ingen har lyst til at tage det sidste.


Viden: et vigtigt værktøj
Forfatteren peger på, hvor vigtigt det er at være godt klædt på med viden om sundhed, for at kunne blive sund og vælge den sunde livsstil til. Og her er bogen selv et glimrende eksempel på, hvor fint det kan gøres. Vi får præsenteret store mængder viden på en letlæselig måde og bedst af alt, er her ingen løftede pegefingre. Bogen forklarer, hvordan forskellige undersøgelser laves og hvorledes forskning på feltet fungerer, så det bliver muligt at forholde sig mere kritisk til det man ser og hører i medierne. Myter om mad og drikke m.m. bliver også be- og afkræftet, så der på fornem vis bliver ryddet op i fup og fakta.

Stor applaus!
40 % af al sygdom i dag skyldes vores livsstil og tallet er stigende. Det fortæller med al tydelighed, at der er brug for en bog som ”Sandheden om sundhed”. Vi er nødt til at handle og agere på dét, og Bente Klarlund Pedersen leverer med KRAM et relevant og elementært enkelt værktøj, der vil virke, når vi tager det i brug. Det kan kun gå for langsomt! ”Sandheden om sundhed” fortjener et stort publikum med sin altid aktuelle problemstilling. Bogen er nuanceret, ærlig og sober. Det er et must read indenfor genren!

Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Sundhed
Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse.…

Læs mere
Sundhed
Har du øget risiko for at paradentose? 

Selvom man altid har passet godt på sine tænder, så kan der med alderen opstå tandproblemer, der kræver en ekstra indsats. Det gælder især for mennesker med diabetes, osteoporose, ligesom mennesker med forældre, der har paradentose, selv har øget risiko for at udvikle paradentose. 

Læs mere
Sundhed
Epigenetik: Du har selv indflydelse på din levealder 

Når vi tænker på alderdommen, så er det rart at vide, at vi med stor sandsynlighed har udsigt til en lang seniortilværelse. Gennem de sidste 100 år er den gennemsnitlige levetid i Danmark steget fra 50 år i begyndelsen af 1900-tallet til 82 år i dag, og den tendens synes at fortsætte. For de fleste…

Læs mere
Sundhed
Cyberkondri: Min læge tager fejl! Jeg ved, at jeg fejler noget alvorligt! 

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt oplevet, hvordan fx et galoperende hjerte, pludselig åndenød, svimmelhed eller smerter i brystet, kan udløse en flygtig bekymring. Hos de fleste forsvinder panikken, når ubehaget aftager, eller til en læge konstaterer, at der ikke er fare på færde. Men…

Læs mere
Sundhed
Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

Også indenfor…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom 

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^