Kategori: Sundhed

Op mod hver femte voksne dansker lider af søvnproblemer. Mange tyer til sovemedicin, men ofte kan problemerne afhjælpes ved at ændre lidt på sovevanerne.

Sådan får du en god søvn 

Søvn optager en tredjedel af vores liv og er vital for vores velbefindende. Mens vi sover bearbejdes tanker og indtryk, og efter en en god nats søvn føler vi os oplagte og udhvilede, og klar til en ny dag. Men op mod hver femte voksne dansker lider af søvnproblemer og de følgerne af søvnløshed som træthed, koncentrationsbesvær, irritabilitet, dårligt humør og stress.

Hvor meget søvn har man brug for?

For at fungere optimalt om dagen, behøver de fleste voksne ca. 8 timers sammenhængende god søvn om natten. Der er dog nogle der kan klare sig med mindre, somme tider ned til 5½ - 6 timer, mens andre behøver 9 - 10 timer.

Hvis man i længere perioder får for lidt søvn eller hvis kvaliteten af den søvn man får er for dårlig, kan symptomer som koncentrations- og hukommelsesbesvær, irritabilitet og stress forstærkes. Immunforsvaret kan forringes og medføre øget forekomst af lettere infektioner. En god søvn er således vigtig for at vi mennesker kan fungere optimalt. Lider du af søvnproblemer, kan de oftest afhjælpes ved hjælp af lidt planlægning, lidt tålmodighed og ændring af vaner.

Tips til en god nats søvn

  1. Sørg for at have en god seng som passer dig størrelsesmæssigt. Sørg for en god madras, en rar åndbar dyne, bomuldslinned og behageligt løstsiddende nattøj.

  2. Dit soveværelset skal have en passende temperatur - ikke for varmt og ikke for tørt.

  3. Hvis du har svært ved at falde i søvn kan det være fordi du af vane ikke forbinder det at ligge i sengen med nødvendigvis at sove. Vend dig til, at sengen kun bruges til søvn og sex, og undlad læsning, tv og andre aktiviteter når du ligger i din seng.

  4. Det samme gælder, hvis du vågner og ikke kan falde i søvn igen, så stå op og læs en bog. Når du føler dig søvnig, kan du gå tilbage til sengen igen.

  5. Skyldes søvnløsheden bekymringer eller stresstanker, er det en god ide at 'lægge tankerne fra sig' ved at skrive dem ned.

  6. Styrk dit indre ur. Forsøg så vidt det er muligt at have faste sengetider og stå op på samme tid hver dag, eventuelt også på fridage, det styrker kroppens indre ur.

  7. Det kan være svært at finde den indre ro hvis adrenalinen pumper rundt i kroppen. Undgå voldsom fysisk aktivitet umiddelbart inden du vil lægge dig. Læg hellere træningen et par timer inden du planlægger at gå i seng.

  8. Undgå de store måltider inden du går i seng.

  9. Undgå koffeinholdige drikke og vitaminer inden du går i seng.

  10. Hvis du er sulten ved sengetid, så tag et lille mellemmåltid, gerne med noget varmt at drikke for eksempel beroligende te eller varm mælk.

  11. Et varmt bad umiddelbart inden du lægger dig kan også være søvnfremkaldende.

  12. Få ro på krop og sind gennem meditation inden sengetid

Sådan abstraherer du fra stresstanker og tankemylder

  1. Tæl baglæns: Start med 100, og træk 7 fra til du når 2.

  2. Brug alfabetet: Tænk på 5 landenavne, der starter med bogstavet A, derefter B osv.

  3. Få ro på dit åndedræt: Brug fx 4-7-8-vejrtrækning: Ånd ind gennem næsen, mens du tæller til fire inde i dig selv. Hold vejret og tæl til syv. Ånd helt ud gennem munden, mens du tæller til otte. Eller brug vekselåndedræt.
Folkehøjskolernes Forening: De danske højskoler oplever stor vækst i sundhedsrelaterede kurser
Sundhed
Højskolerne: Danskerne jagter et sundere liv på højskole 

Højskolerne i Danmark har i mere end 150 år været kendt for deres unikke kombination af læring og fællesskab. De seneste år har højskolerne oplevet en stigning i interessen for kurser, der kombinerer sundhed, motion og friluftsliv. Men hvordan passer denne udvikling ind i højskolernes historiske…

Læs mere
Sundere vaner starter med mindre tid foran skærmen.
Sundhed
Nytårsforsæt: Tid til at skære ned på skærmtiden i det nye år? 

Har du nogensinde tænkt over, hvor meget tid du bruger foran en skærm hver dag – mobilen, computeren eller tv’et? Det kan føles afslappende, men det har også sine konsekvenser. Ifølge Sundhedsstyrelsen viser forskning, at reduceret skærmtid kan frigøre tid, øge nærværet og give plads til fordybelse.…

Læs mere
Sundhed
Påvirker mørket dit humør? 

For de fleste mennesker, har de færre timer med dagslys ingen indflydelse på hverken energiniveauet eller humøret. Andre finder de lange aftener hyggelige og nyder tiden med god mad og indendørs sysler. Men der er også rigtig mange mennesker, der påvirkes så meget af vinterens mørke og kulde, at det…

Læs mere
Sundhed
Brevkassen: Sygdomsangst 

Jeg er en kvinde, der er under uddannelse indenfor sundhedsvæsnet. Jeg er sygemeldt pga. stress- og angstsymptomer.

Måske har det noget at gøre med, at jeg er ret perfektionistisk. Til sidst kunne jeg ikke overskue nogen ting på jobbet.

Jeg har siden gået til psykolog, og det har hjulpet så…

Læs mere
Rosacea: Kend dine triggere og find den rette behandling
Sundhed
Hudproblemer: Er det akne, eksem – eller rosacea? 

Rosacea er en hudtilstand, der ofte viser sig som vedvarende rødme i ansigtet. Den rammer typisk næse, kinder, hage og pande og kan i nogle tilfælde føre til små knopper, synlige blodårer eller irriterede øjne. Selvom rosacea ikke kan helbredes, er der mange måder at lindre symptomerne på og mindske…

Læs mere
Vintertræthed: Find energi og glæde i vintermørket med 20 inspirerende tips.
Sundhed
20 inspirerende tips til at øge energi og overskud i vintermørket 

Når dagene bliver kortere, råkolde og regnfulde, kan vinteren føles som en udfordring for de fleste. Selvom det, du oplever, ikke er en decideret vinterdepression, kan de mørke måneder stadig gøre det sværere at finde overskud i hverdagen. Men måske skal der slet ikke så meget til for at finde det…

Læs mere
Vejen til mindre stress og større fokus med mindfulness
Livsstil
Mindfulness: Kunsten at være til stede i nuet 

I en verden præget af krav og præstationspres søger mange mennesker efter en måde at finde deres bedste og mest autentiske jeg. Mindfulness kan være en vej til at opnå balance. Ved at fokusere på nuet og give slip på unødvendige bekymringer kan man skabe ro og mening i livet - selv når omgivelserne…

Læs mere
Sundhed
De digitale mediers paradoks: Fra stimulering til kedsomhed 

Sociale medier og digitale platforme er blevet en central del af hverdagen, hvor mange bruger tid på tankeløs scrolling, seriemaratoner eller hurtige videoer på TikTok. Men hvorfor ender de digitale medier, som tilbyder et væld af underholdningsmuligheder, ofte med at forstærke følelsen af kedsomhed…

Læs mere
Skimmelsvamp: Sådan opdager og forhindrer du skimmelsvamp
Sundhed
Er dit hjem skimmelfrit? Skimmelsvamp rammer hvert ottende danske hjem 

Skimmelsvamp er en lille, men potentielt skadelig svamp, der trives i fugtige omgivelser og spreder sig ved hjælp af mikroskopiske sporer i luften. Når disse sporer først får fat i dit hjem, kan de over tid føre til helbredsproblemer – ofte uden at man lægger mærke til det med det samme. Faktisk er…

Læs mere
Sundhed
Verdens Diabetes Dag: Hvordan Wegovy giver nyt håb til diabetespatienter 

Når Verdens Diabetes Dag markeres den 14. november, er det ikke kun en dag for dem, der lever med diabetes – det er en dag for os alle. Omkring 530 millioner voksne verden over lever med diabetes, hvoraf hele 98 procent har type 2-diabetes. Det betyder, at næsten én ud af ti voksne lever med en…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^