Kategori: Sundhed

Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom 

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I dag har mindst et barn i hver skoleklasse psykiske problemer i et omfang, der ifølge Psykiatrifonden, kan have langvarige konsekvenser - ikke kun for det enkelte barn, men også for deres familie og for samfundet som helhed.

Billedet er det samme verden over, og således en global udfordring, der de fleste steder ikke tilnærmelsesvist får den opmærksomhed, der er behov for.

Ifølge WHO ses der især, ligesom i Danmark, en bekymrende stigning i antallet af børn og unge med psykiske vanskeligheder, og det gør en øget opmærksomhed omkring psykisk sygdom endnu mere presserende. Med World Mental Health Day, den 10. oktober, sætter WHO fokus på mental sundhed som en menneskeret.

Verden over oplever mennesker med psykiske lidelser diskrimination og udelukkelse fra samfundet, og mange steder findes der kun i meget begrænset omfang adgang til behandling og støtte. Men psykisk sundhed og velvære er ikke en luksus, fastslår WHO. Det er en basal rettighed, der gælder for alle uanset alder, baggrund og geografisk placering.

Din opbakning er vigtig

Derfor er overskriften på dette års kampagne 'Mental Well-Being is a Universal Human Right', og med den er formålet, at øge opmærksomheden omkring psykisk sygdom og opfordre til initiativer og tiltag, der øger forståelsen for psykisk sygdom, forbedrer behandlingsmulighederne og rammerne omkring psykisk syge.

Alle opfordres til at engagere sig i World Mental Health Day, for jo flere, der forholder sig til egen og andres psykiske helbred, jo mere afstigmatiseres psykisk sygdom.

Ved at bakke op om World Mental Health Day 2023, kan du blive mere oplyst om din ret til mental velvære og lære, hvordan du kan bidrage til at beskytte denne ret for andre.

Sådan kan du være med til at øge opmærksomheden omkring temaet for dette års World Mental Health Day:

  1. Slå opslag om psykisk sygdom op på de sociale medier, og opfordre andre til at gøre det samme.
  2. Tag dig tid til at tjekke, hvordan familie og venner har det.
  3. Tag dig tid til at mærke efter og vurdere hvordan det står til med dit eget mentale helbred.
  4. Del din historie om dine egne psykiske udfordringer med en ven.
  5. Tilegn dig viden om psykiske problemer.
  6. Støt et initiativ omkring mental sundhed i dit lokalsamfund.

 

Sundhed
Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse.…

Læs mere
Sundhed
Har du øget risiko for at paradentose? 

Selvom man altid har passet godt på sine tænder, så kan der med alderen opstå tandproblemer, der kræver en ekstra indsats. Det gælder især for mennesker med diabetes, osteoporose, ligesom mennesker med forældre, der har paradentose, selv har øget risiko for at udvikle paradentose. 

Læs mere
Sundhed
Epigenetik: Du har selv indflydelse på din levealder 

Når vi tænker på alderdommen, så er det rart at vide, at vi med stor sandsynlighed har udsigt til en lang seniortilværelse. Gennem de sidste 100 år er den gennemsnitlige levetid i Danmark steget fra 50 år i begyndelsen af 1900-tallet til 82 år i dag, og den tendens synes at fortsætte. For de fleste…

Læs mere
Sundhed
Cyberkondri: Min læge tager fejl! Jeg ved, at jeg fejler noget alvorligt! 

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt oplevet, hvordan fx et galoperende hjerte, pludselig åndenød, svimmelhed eller smerter i brystet, kan udløse en flygtig bekymring. Hos de fleste forsvinder panikken, når ubehaget aftager, eller til en læge konstaterer, at der ikke er fare på færde. Men…

Læs mere
Sundhed
Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

Også indenfor…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^