Kategori: Sundhed

Fordommen om den ældre enkemand, som knapt nok kan koge et æg, holder ikke, lyder det i nyt studie fra Københavns Universitet. Studiet viser, at der er mænd fra den ældre generation, som godt kan lave mad, og som først for alvor folder sig ud i køkkenet, når de bliver alene.

Ny forskning sår tvivl om myte om den ældre enkemand: Kan sagtens lave mad 

Når ældre mænd mister deres partner, hersker der en fordom om, at de på grund af traditionelle kønsroller er hjælpeløse i køkkenet og derfor 'går i hundene' og forfalder til færdigretter og kommunens madservice, fordi de aldrig selv har lært at lave mad.

Men resultaterne i et nyt studie fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet peger på, at den fordom ikke nødvendigvis længere holder. Gennem dybdegående interviews med 31 ældre mænd og kvinder mellem 67 og 86 år, som har mistet deres partner, tegner der sig nemlig et mere varieret billede.

"Man har i lang tid haft en fordom om, at ældre mænd er praktisk udfordrede i køkkenet, når de bliver alene, men det er ikke det billede, jeg ser. Der er enlige mænd fra den ældre generation, som er udfordrede, men der er i den grad også mænd, som er dygtige til at lave mad og som har taget udfordringen på sig, efter de er blevet alene. Og måske allerede da konen er blevet syg, eller de er gået på pension," siger forsker og adjunkt Sidse Schoubye Andersen, som er forfatter på studiet.

En adfærd omkring madlavningen, som ifølge forskeren flugter med tendenser i tiden, hvor mændene i højere grad end tidligere tager del i de huslige pligter, men som også modarbejder en kendt og lidt trist fortælling om den enlige mand.

Mænd laver postejer og pølser fra bunden, kvinder spiser ostemadder

Mange af enkemændene i studiet oplever madlavning som en ny hobby, hvor de virkelig folder sig ud særligt med kødretter, når de fx blev spurgt om, hvad de fik at spise dagen forinden interviewet, forklarer Sidse Schoubye Andersen.

"Mændene fortalte i detaljer om, hvordan de havde tilberedt en flæskesteg, eller hvordan de lavede pølse og leverpostej fra bunden. Retterne de lavede var ofte relativt omstændige, men de gjorde det fordi, de syntes, det var sjovt, og fordi det var vigtigt for dem at få et varmt måltid mad," siger hun og tilføjer:

"Mændene var bekymrede for at blive anset som hjælpeløse eller som afhængige af andre, når det handlede om madlavningen. Det var vigtigt for dem at vise, at de godt kunne klare sig selv og lægge afstand til manden, der går i hundene, efter at ægtefællen er gået bort."
Hos de enlige kvinder tegnede der sig et anderledes billede. Her var tendensen ifølge forskeren, at madlavningen helst ikke skulle tage længere tid, end det tog at spise maden, og at madlavningen i højere grad blev anset, som et arbejde.

"Kvinderne fortalte, at de ikke gad bruge for meget tid på at lave mad til sig selv, og ofte kunne nøjes med en ostemad. En af dem sagde også, at hun var forfærdelig ked af at have mistet sin mand, men det med ikke at skulle lave mad var faktisk helt okay og nærmest en lettelse," fortæller Sidse Schoubye Andersen.

Alderdommen byder på nye kønsroller

Dette er ifølge forskeren dels udtryk for at mænd og kvinder anskuer madlavningen forskelligt, som formentlig bunder i forskellige arbejdsdelinger igennem livet; mænd ser det som en hobby, kvinder som et dagligt arbejde. Men de forskellige typer af fortællinger udtrykker også kønnede forventninger til gamle mænd, kvinder og deres madvaner.

"Når en gammel kvinde fortæller om at springe over eller spise ostemadder, så ser vi det som udtryk for en prioritering. Hun behøves ikke at forsvare eller forklare det. Når de gamle mænd omvendt gjorde meget ud af at fortælle, at de ikke sprang over og i stedet i detaljer fortalte om mere omstændige måltider, så skyldes det blandt andet, at de distancerer sig fra billedet af den gamle hjælpeløse enkemand," forklarer Sidse Schoubye Andersen.

Studiet er et af ganske få, der er lavet på området, hvilket ifølge forskeren bl.a. skyldes, at vi som samfund ofte glemmer de ældre generationer, når vi kigger på forandringer i eksempelvis kønsroller, fordi vi antager, at ældre lever efter traditionelle mønstre og derfor ikke afspejler moderne tendenser.
"Resultaterne i det her studie er et udtryk for, at nogle af de forandringer, vi ser i kønsrollerne hos moderne familier, også sker blandt den ældre generationer. Men forskning i forandringer i alderdommen er ofte noget, vi glemmer - fordi vi antager, at forandringer og udvikling primært er noget, der hører ungdommen til," siger Sidse Schoubye Andersen.

Hun håber, at studiet kan bidrage med ny viden og nuancere billedet af de ældre som bliver alene, fx i forbindelse med kommunens forebyggende hjemmebesøg, som er en del af serviceloven.

Stor undersøgelse: Teknologi beskytter hjernen hos ældre
Sundhed
Stor undersøgelse: Teknologi beskytter hjernen hos ældre 

Er skærme og teknologi skadeligt for hjernen – eller kan det i virkeligheden have en beskyttende effekt? En ny, stor international undersøgelse peger klart på det sidste. Ældre, der bruger computer, tablet eller smartphone, har lavere risiko for at udvikle kognitiv svækkelse og demens.

Forskerne…

Læs mere
Flavonoider fra frugt og te styrker sund aldring
Sundhed
Ny forskning: Kvinder har særlig gavn af te og bær i kosten 

Kan te og en håndfuld bær gøre en forskel for vores helbred i alderdommen? Ja, viser ny forskning. En stor, international undersøgelse peger nu på, at især kvinder, der spiser flere flavonoid-rige råvarer som sort te, bær, æbler og citrusfrugter, har lavere risiko for både fysiske skavanker, nedsat…

Læs mere
Human Forever – en dokumentar om demens og menneskelighed
Sundhed
Human Forever – En film om værdighed, relationer og håb 

Hvordan ser livet ud, når man lever med demens? Ikke som diagnose, men som menneske. Det spørgsmål er omdrejningspunktet i den tankevækkende dokumentar Human Forever, instrueret af Jonathan de Jong og skabt i samarbejde med den unge hollandske sygeplejerske og aktivist Teun Toebes.

Læs mere
Danmark – Europas cykelnation hele året rundt
Sundhed
På cykel gennem Danmark: Små perler, stor frihed 

Når sommerferien nærmer sig, og Tour de France kører over skærmene i juli, stiger cykelglæden i hele landet. Danmark bliver ofte fremhævet som en af verdens førende cykelnationer – og med god grund. Herhjemme foregår hele 15% af alle rejser på cykel, hvilket bidrager til både sundhed, klima og…

Læs mere
Skovflåter i Danmark: Vigtig information om symptomer og behandling af borreliose.
Forår
Skovflåter og Borreliose: Tegn og symptomer du skal holde øje med 

Når vi færdes i naturen, risikerer vi at få besøg af en uvelkommen gæst: skovflåten. Selvom et flåtbid sjældent mærkes, kan det føre til alvorlig sygdom, hvis flåten bærer borrelia eller TBE-virus. Se billeder af skovflåt, flåtbid og borrelia-udslæt.

Læs mere
Myter om solen: Hvad er sandt, og hvad er forkert?
Sommer
10 myter om sol og sundhed – hvad holder, og hvad gør ikke? 

Der er meget, vi gerne vil tro om solen: At vi bare kan 'vænne huden til den', at solcreme er farligt, og at vi ikke behøver beskytte os i Danmark. Men flere af de råd, der cirkulerer online og i private samtaler, har ikke hold i virkeligheden. Her gennemgår vi nogle af de mest udbredte…

Læs mere
Forskellige hudtyper tåler solen forskelligt. Find din hudtype, og få de bedste råd til sikker solbeskyttelse
Sundhed
Hvor sårbar er din hud i solen? Find din hudtype og få svaret 

Solens stråler giver os varme, lys og D-vitamin – men de kan også forårsage solskoldninger og øge risikoen for hudkræft. Din hudtype spiller en afgørende rolle for, hvor sårbar du er over for UV-stråling. Derfor er det vigtigt at kende sin hudtype og tilpasse sin solbeskyttelse derefter.

Læs mere
Forebyggelse af birkepollen allergi
Sundhed
Tidlig og mere intens: Nu begynder birkepollensæsonen 

For omkring en halv million danskere med birkepollenallergi er foråret en udfordrende tid. Nu er sæsonen officielt i gang, og ifølge Astma-Allergi Danmark er det både tidligere og mere intenst end tidligere år. Den milde vinter og lune start på april har sat skub i blomstringen af landets birketræer…

Læs mere
Undgå ondt i ryggen, når du går i haven
Haven & altanen
Haven: Sådan slipper du for rygsmerter ved havearbejde 

Havearbejde kan være en kilde til både glæde og fysisk velvære – men det kan også belaste kroppen, hvis man ikke passer på. Især ryggen er udsat, når vi bøjer os, løfter og arbejder i uvante stillinger.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er lænderygbesvær en af de mest udbredte smertetilstande i Danmark.…

Læs mere
Fermenterede fødevarer og serotonin – forbindelsen mellem tarm og hjerne
Sundhed
Kan fermenteret mad påvirke dit humør? Tarmfloraens skjulte forbindelse til mental sundhed 

Måske har du hørt om den særlige forbindelse mellem tarmen og hjernen – et samspil, der i de seneste år har fået stor opmærksomhed i forskningen. Det viser sig, at de bakterier, der lever i vores fordøjelsessystem, ikke kun påvirker vores fysiske helbred, men også vores mentale velbefindende. Men…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Anette Sams: Slip for vægttabsmedicin – brug kroppens egne hormoner til vægtregulering
Anette Sams - Kroppen Kan Selv - Aktiver Dine Naturlige Vægttabshormone

Vægttabsmedicin som Wegovy og Saxendaer er blevet en global trend, men hvad hvis din krop allerede har det, der skal til? Anette Sams, lægemiddelforsker og forfatter, viser i 'Kroppen kan selv – aktivér dine naturlige vægttabshormoner', hvordan vi fra naturens hånd kan danne vores egne…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Shopping
^