Kategori: Sundhed

Kender du dit kolesteroltal? 

Ny undersøgelse viser, at mere end 96% af danskerne ikke kender deres kolesteroltal eller aldrig har fået det målt.

Lang vej fra viden til handling
Når mange danskere ikke kender deres kolesteroltal, så skyldes det ifølge ny undersøgelse gennemført af European Atherosclerosis Society, at der for mange menneskers vedkommende, er stor forskel mellem at forstå betydningen af forhøjet kolesterol, og at handle ud fra den viden. Således viser undersøgelsesresultaterne, at selv om 85% af de adspurgte er enige i, at det er vigtigt at vide, om man har et forhøjet LDL-kolesteroltal, så kender hele 96% ikke deres eget kolesteroltal eller har aldrig fået det målt.
Forhøjet LDL-kolesterol, ofte kaldet "det lede kolesterol", kan føre til åreforkalkning, som igen kan føre til alvorlige hjerte-kar-sygdomme, hjerte- og slagtilfælde.  Den nye undersøgelse understreger behovet for yderligere oplysning til at hjælpe befolkningen med at forstå, at forhøjet kolesterol er en væsentlig risikofaktor.
"På trods af væsentlige behandlingsfremskridt og en øget oplysningsindsats omkring den helbredsmæssige betydning af sund kost og motion er der fortsat behov for nye tiltag. Mens det på den ene side er positivt, at befolkningen kender til betydningen af forhøjet LDL-kolesterol, viser undersøgelsesresultaterne også, at folk generelt ikke ved, hvordan de skal gøre noget ved det," siger professor Olov Wiklund, Sahlgrenska akademin, Göteborgs Universitet, Sverige. "Vi vil derfor gerne benytte lejligheden til at opfordre alle voksne til at få målt deres kolesteroltal og få afklaret, om de kan være i risikogruppen for at udvikle hjerte-kar-sygdom."

  • Det anbefales, at voksne med lav risiko for hjerte-kar-sygdom får deres kolesterol tjekket hvert femte år.
  • For mennesker i behandling med kolesterolsænkende medicin anbefales i de fleste tilfælde et årligt tjek, når de først har nået deres behandlingsmål.4

Hjerte-kar-sygdom er skyld i hver fjerde dødsfald i Danmark
Resultaterne viser endvidere, at mere end halvdelen af de adspurgte er bekymret for at få kræft (68%), hvorimod kun 38% bekymrer sig om at få en hjertesygdom. Ifølge WHO har Europa imidlertid den højeste forekomst af forhøjet kolesterol pr. indbygger i verden, og hjerte-kar-sygdom er skyld i hver fjerde dødsfald i Danmark. Forhøjet kolesterol, rygning og forhøjet blodtryk anses for at være nogle af de største risikofaktorer for hjerte-kar-sygdom, som man selv kan gøre noget ved. På spørgsmålet om, hvilke faktorer der har størst indflydelse på hjertesundheden, svarer flere af de adspurgte i undersøgelsen imidlertid andre forhold før forhøjet kolesterol, f.eks. overvægt og stress.
"De meget høje dødstal i forbindelse med hjerte-kar-sygdom både i Danmark og i resten af Europa kan kun sænkes ved hele tiden at øge kendskabet til de væsentligste risikofaktorer såsom forhøjet LDL-kolesterol, rygning, forhøjet blodtryk og diabetes samt at opfordre befolkningen til at holde bedre øje med og forsøge at kontrollere alle deres risikofaktorer," siger professor Alberico L. Catapano, direktør for EAS, Department of Pharmacological and Biomolecular Sciences, Universitetet i Milano, Italien. "Vi håber, at vi med resultaterne fra denne undersøgelse, kan være med til at igangsætte en vigtig dialog om den bredere betydning af forhøjet LDL-kolesterol og samtidig være med til at opfordre alle til at få deres kolesteroltal tjekket regelmæssigt hos deres læge. Det er tydeligt, at de fleste er enige i, at det er vigtigt at kende sit kolesteroltal, men i betragtning af at 96% af befolkningen ikke kender deres kolesteroltal, er det af afgørende betydning at få omsat denne viden til handling."

Kilde: 

Ozempic og Wegovy Novo Nordisk. Nature Medicine: SELECT trial of semaglutide
Sundhed
Ny viden: Wegovy kan sandsynligvis reducere risikoen for hjerteanfald 

En ny undersøgelse, offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Nature Medicine, viser, at vægttabsmedicin som Wegovy ikke kun hjælper med at reducere vægten, men også kan mindske risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde med hele 20%. Dette videnskabelige gennembrud kan få stor betydning for både…

Læs mere
Livmoderhalskræft kan være svær at opdage i tide uden regelmæssige screeninger.
Sundhed
Livmoderhalskræft: Tidlig screening kan redde dit liv 

Mistanken om at have kræft er skræmmende, og derfor er det vigtigt at få undersøgt bekymringen, så du kan få ro i sindet. For kvinder kan det handle om frygten for livmoderhalskræft, men regelmæssige screeninger giver mulighed for at opdage sygdommen tidligt. Jo tidligere den opdages, desto bedre er…

Læs mere
Sundhed
Ny viden: Naturligt alternativ til populære lægemidler mod svær overvægt 

I en tid, hvor medicin som Ozempic og Wegovy dominerer samtalerne om vægttab og blodsukkerkontrol, er det let at glemme, at en sund kost kan spille en afgørende rolle i forebyggelsen af livsstilssygdomme. Selvom disse lægemidler får meget opmærksomhed, så viser nye undersøgelser, at en simpel…

Læs mere
Hvis du drikker alkohol for at håndtere stress eller angst, kan det være et tegn på alkoholmisbrug.
Sundhed
Alkoholmisbrug: Er dit forhold til alkohol ved at blive problematisk? 

Alkoholmisbrug er et alvorligt mønster, der ofte sniger sig ind i hverdagen uden at man opdager det. Over tid kan det påvirke både din fysiske og mentale sundhed på måder, du måske ikke har tænkt over.

Der er flere klare tegn, både fysiske og psykiske, der kan indikere, at dit forhold til alkohol…

Læs mere
Forbrugerrådet Tænk advarer mod farlige produkter på Temu-platformen.
Forbrugernyt
Forbrugerrådet Tænk advarer mod Temu 

Forbrugerrådet Tænk har netop offentliggjort en undersøgelse, hvor 38 produkter fra den populære kinesiske handelsplatform Temu er blevet testet. Resultaterne er bekymrende: hele 30 af produkterne overholder ikke de europæiske regler, og mange viser sig at have alvorlige sikkerhedsproblemer.

Læs mere
Undgå tømmermænd: Reflekter over dine drikkevaner med vores nye kampagne.
Job & karriere
Dansk alkoholkultur: Et enkelt glas er sjældent nok – hele flasken tømmes 

Det er surt at bruge en hel søndag på tømmermænd og ærgrelser over, at man endnu engang fik for meget indenbords. Det kan næsten få en til at fortryde, hvad der ellers var en hyggelig aften, mener mange danskere. En ny undersøgelse fra Alkohol & Samfund og TrygFonden viser, at 65 procent af voksne…

Læs mere
Skovflåter i Danmark: Vigtig information om symptomer og behandling af borreliose.
Forår
Skovflåter og Borreliose: Tegn og symptomer du skal holde øje med 

Et flåtbid behøver ikke at være smertefuldt, men det er vigtigt altid at fjerne flåter, fordi en del af dem er inficerede med Borrelia. Se billeder af skovflåt, flåtbid og borrelia-udslet.

Læs mere
Tørre øjne symptomer, årsager og behandling
Sundhed
8 årsager til tørre øjne 

I anledning af 'Dry Eye Awareness Month' i juli, er det vigtigt at sætte fokus på en udbredt, men ofte overset tilstand: tørre øjne, som ifølge Øjenforeningen rammer 11 pct. af befolkningen mellem 30-60 år.

Når lidelsen især ses hos ældre, så skyldes det, at produktionen af tårer aftager med…

Læs mere
Kend de 18 råvarer, der har indflydelse på blodtrykket
Sundhed
18 råvarer: Spis dig til et lavere blodtryk 

For mange danskere er højt blodtryk en skjult trussel – hele 20 procent af dem, der er ramt, og næsten en tredjedel er uvidende om det. Højt blodtryk opstår, når hjertet skal arbejde hårdere for at pumpe blodet gennem kroppens arterier, hvilket kan føre til alvorlige helbredsproblemer som…

Læs mere
Mindsk risikoen for mave-tarm-infektioner på rejsen - brug flaskevand og undgå rå fødevarer.
Rejser
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^