Flere vaccineres, men ...
Influenzasygdommen rammer hvert år tusindvis af danskere. For de fleste er sygdommen forholdsvist fredelig, men hvis man er i en af risikogrupperne, kan influenza være en alvorlig og livstruende sygdom.
Heldigvis er der flere ældre, der bliver vaccineret mod influenza. I sæsonen 2016-17 blev 47 procent af danskere på 65 år eller derover vaccineret, mens der i sæsonen 2017-18 var 50 procent af de ældre, der blev vaccineret.
"Vaccination er den bedste forebyggelse, vi har mod influenza. Derfor er det positivt, at flere bliver vaccineret, hvis de er i risiko. Men det er desværre stadig sådan, at størstedelen af dem, der bliver indlagt på grund af influenza, ikke er vaccineret, så der er stadig noget at tage fat på," siger Kamilla Grønborg Laut, der er læge i Sundhedsstyrelsen.
95 procent af de 7.667 danskere, der sidste år blev indlagt på grund af influenza, tilhørte en af risikogrupperne. 63 procent af dem var ikke vaccineret, viser tal fra Statens Serum Institut.
Derfor bør alle i risikogruppen vaccineres
En ny befolkningsundersøgelse foretaget af Kantar Gallup for Sundhedsstyrelsen viser, at mange i risikogrupperne fravælger vaccination, fordi de ikke synes, det er nødvendigt, hvis de føler sig sunde og raske. Men det er læge Kamilla Grønborg Laut ikke enig i:
”Det er dejligt, at mange ældre og kronisk syge føler sig sunde og raske til dagligt. Men derfor er det stadig en rigtig god idé at blive vaccineret mod influenza. Det er ikke alle, der tænker på, at man har større risiko for at blive syg med influenza, hvis man er i en risikogruppe, og at det i sidste ende kan få alvorlige konsekvenser,” siger Kamilla Grønborg Laut.
Gratis influenzavaccination over hele landet
Fra den 1. oktober, er det muligt for alle i risikogrupperne ældre, kronisk syge, svært overvægtige og gravide at få gratis influenzavaccination over hele landet. Læs mere