Tandprotese som praktisk konfirmationsgave
Helt op i 1950’erne var det normalt at få en tandprotese som konfirmationsgave, så var der styr på de sløje tænder, inden man skulle ud at tjene. I dag er tandproteser omgærdet af tabu i en sådan grad, at patienter lyver for deres nærmeste, og markant flere køber de mest avancerede og bekostelige proteseløsninger for at undgå, at blive afsløret.
"I dag er det et stort nederlag for mange mennesker at få en protese. De føler, at de mislykkes med opgaven at vedligeholde tænderne. Mange siger, at de hellere ville gå rundt nøgen end at vise sig uden tænder, og ofte lyver patienterne for familie og venner og skjuler sågar protesen for ægtefællen," fortæller René la Cour, der er klinisk tandtekniker og indehaver af kæden MinTandtekniker. Han mener, at synet på personer med tandproteser har rykket sig meget de seneste år.
"Det er enormt ærgerligt, at proteser er blevet et emne, man ikke tør tale om – særligt med tanke på hvor udbredt proteser er. Omtrent hver femte dansker over 30 år har en tandprotese, og for blot 20 år siden talte protesebrugere åbent om, at de havde fået et sæt flotte proteser. Sådan er det desværre ikke længere."
800.000 danskere har en tandprotese
På grund af den stigende tandsundhed er det i mange år blevet spået, at antallet af protesebrugere ville falde, men det er endnu ikke sket. Det skyldes, at befolkningen generelt bliver ældre, og flere af os når derfor til det tidspunkt, hvor tænderne giver op. Det vurderes, at omkring 800.000 danskere har tandprotese.