Kategori: Sundhed

Hæmorider: Sådan lindres og fjernes hæmorider  

Selvom Sundsstyrelsen vurderer, at op mod hver tredje dansker oplever at få hæmorider, så er problemet ikke noget der er nemt at taler om. Symptomerne på hæmorider kan imidlertid være voldsomt generende, og da der findes effektiv behandling, så er der al mulig grund til at lægge genertheden til side og få talt med sin lægen.

Hvad forårsager hæmorider?

Hæmorider opstår, når de årer, der sidder i den nederste del af endetarmen, bliver klemt. Dermed kan blodet ikke passere og samler sig i udposninger - på samme måde som ved åreknuder på benene.

Ydre og indre hæmorider

Der er to former for hæmorider:

  • Ydre hæmorider
    Ydre hæmorider sidder i eller stikker udenfor endetarmsåbningen, og opstår som regel, hvis man i perioder døjer med forstoppelse. Da huden omkring hæmoriden er tynd, kan der nemt opstå små rifter, hvilket kan udløse voldsom smerte og kløe. Rifterne kan bløde, så der er blod på toiletpapiret eller i toiletkummen efter afføring. At tørre sig yderligere i håbet om at lindre kløen, forværrer som regel kun problemet.
  • Indre hæmorider
    Indre hæmorider opstår i den nedre del af endetarmen. De kan bløde, men er typisk uden smerter.

Hvem får hæmorider?

Alle, uanset alder og køn, kan få hæmorider. Folk over 50 år har dog en øget risiko for at udvikle hæmorider, fordi tarmens bindevæv svækkes med alderen. Problemet kan også skyldes et øget pres som følge af overvægt eller graviditet.

Selvom der sjældent er nogen sammenhæng mellem hæmorider og tarmkræft, så er det vigtigt at få undersøgt. Heldigvis findes der flere effektive former for behandling.

I første omgang vil lægen undersøge, hvorvidt der er tale om ydre eller indre hæmorider. Lægen kan tilbyde en kikkertundersøgelse, hvor et såkaldt endoskop føres op i de nederste 50-60 cm af tyktarmen.

Lindring og behandling af hæmorider

Behandling af hæmorider afhænger af problemets omfang, men som regel kan nogle enkle livsstilsændringer afhjælpe problemet effektivt:

  • Flere fibre og rigeligt vand
    En fiberrig kost kan, sammen med rigelig væske, blødgøre afføringen og dermed gøre det lettere for afføringen at passere gennem tarmen. Fiberrige fødevarer er blandt andet broccoli, bønner, klid og fuldkorn.
    Fibertilskud i form af frøskaller kan også lette afføringen. Her skal man ligeledes være opmærksom på at få rigelig væske, da fibertilskud i modsat fald kan forværre forstoppelsen.
    En fiberrig kost, såvel som fibertilskud, kan i begyndelsen give oppustethed. Trap langsomt op, så maven når at vænne sig til flere fibre.

  • Få motion hver dag
    Moderat motion som fx gulvøvelser eller rask gang 20-30 minutter om dagen, kan hjælpe med at stimulere tarmfunktionen.

  • Giv dig god til på toilettet og få gode toiletvaner
    Når du føler trang til at komme på toilettet, så lad være med at vente. Afføring kan hobe sig op, hvilket øger belastningen i tarmen.
    Hvis trangen ikke kommer af sig selv, på planlæg et dagligt fast tidspunkt, hvor du sidder på toilettet i mindst 5 minutter. De faste toiletbesøg kan være med til at give dig regelmæssige toiletvaner.

  • Varme bade
    At tage et langt bad i badekar eller nænsomt vaske området, når du tager et brusebad kan lindre smerter omkring lukkemuskel og ydre hæmorider. Alternativt kan man købe et såkaldt sitz bad på nettet. Et sitz bad er en lille plastikbalje, der passer over et toiletsæde. Baljen fyldes med varmt vand, hvorefter man sætter enden i det varme vand i 10–20 minutter hver afføring. Klap forsigtigt området tørt.

  • Ispose
    En lille ispose placeret mod endetarmsåbningen i et par minutter kan også hjælpe med at lindre.

  • Hæmoridecreme og -stikpiller
    Har man mange smerter, så kan lægen ordinere enten stikpiller eller creme, som virker smertestillende, og samtidig får hæmoriden til at trække sig sammen i løbet af et par uger.

  • Tykaflastende pude
    Har man smerter, når man sidder, så kan en tykaflastende pude lindre, mindske hæmorider og dannelsen af nye hæmorider.

  • Kirurgisk indgreb
    Hæmorider der ikke forsvinder trods selvbehandling, kan fjernes ved et lille kirurgisk indgreb.

  • Behandling med elastikbånd
    En effektiv og ofte anvendt behandling af ydre hæmorider er, at lægen sætter et lille elastikbånd rundt om hæmoriden. Uden blodtilførsel vil hæmoriden skrumpe, og falde af efter et par uger.
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Sundhed
Sådan bliver du bedre til at huske dine succeser 

Har du nemmere ved at rose andre end dig selv?

Du er et opmærksomt, imødekommende og omsorgsfuldt menneske, der lytter, roser og opmuntre mennesker omkring dig. De nyder din opmærksomhed, og det er ofte med din hjælp, at de kommer i tanke om, at de faktisk har rigtig meget at være stolte af.

Læs mere
Sundhed
KETO-diæt: Derfor kaldes KETO en mirakelkur  

Har man ønske om at tabe sig, så har man nok overvejet en kostomlægning jf. KETO-diætens principper. En diæt fattig på kulhydrater og rig på fedt og protein, har nemlig vist sig at være en særdeles effektiv slankekur. Det er samtidig en diæt-form, der synes at appellere til de mange. Det bekræftes…

Læs mere
Sundhed
Husker du pausen? 

Afspænding, zoneterapi, massage eller bare en kort meditation. I en travl hverdag, er det nemt at glemme pausen, men de fleste har oplevet, hvordan selv et lille hvil midt på dagen kan have en næsten magisk virkning og betyde, at man får en helt ny energi og overskud til få løst resten af dagens…

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2023: Jernheste med forårsfornemmelser 

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: Børn og unges nikotinforbrug eksploderer 

Hver tredje danske ung mellem 15-29 år enten ryger eller er forbruger af et nikotinprodukt. Det fremgår af rapporten §Røg, som samtidig viser, at en stigende andel af de 15-17-årige ryger cigaretter. Derfor er det essentielt, at prisen på cigaretter hæves til mindst 100 kroner hurtigst muligt, da…

Læs mere
Sundhed
Salget af sukkerfri sodavand er eksploderet – men er det godt for danskernes sundhed? 

I takt med at bryggerierne tilbyder flere varianter a sukkerfrie sodavand, er forbruget steget markant, skriver Bryggeriforeningen. Det er jo godt for bryggerierne, men er det også godt for danskernes sundhed?

Læs mere
Sundhed
Sommertid 2023 - Skal uret stilles frem eller tilbage? 

I slutningen af marts eller begyndelsen af april går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange…

Læs mere
Spiritualitet
Kroppens egen smertelindring - lær metoden  

Man kan have held til selv at lindre en let hovedpine, ved at aktivere kroppens egen smertelindring, endorfiner. Endorfiner udløses normalt i forbindelse med hård træning, løb, latter og sex, men også akupunktur og zoneterapi kan aktivere stoffet.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: TikTok-videoer påvirker børn og unges indtag af usunde fødevarer 

TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat, BeReal. De sociale medier er mange, og efterhånden er børn og unge til stede på langt de fleste platforme. Her går det lynhurtigt, og for forældre kan det være svært at følge med og guide – og børnenes forbrug af sociale medier har desværre en usund slagside.…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^