Kategori: Sundhed

Gennembrud i stamcelleforskning

Gennembrud i stamcelleforskning  

Stamcelleforskere er, med en banebrydende opdagelse, et lille skridt nærmere på at kunne benytte stamceller i forbindelse med behandling af f.eks. Alzheimers syge og hjerteproblemer.

Matthias Mann, 44 år og professor ved Syddansk Universitet står i spidsen for forskning der på sigt få revolutionerende betydning for behandlingen af patienter med eksempelvis Alzheimer og hjerteproblemer


Lægevidenskaben har længe forsøgt at bruge <link _top stamceller>stamceller og deres unikke evner til at erstatte ødelagte eller mistede celler hos syge patienter. Men trods alle <link _top stamceller>stamcellernes gode evner, har manglende kendskab til dem gjort det svært at udnytte deres potentiale optimalt.

Nu har en forskergruppe fra Institut for Biokemi og Molekylær Biologi på Syddansk Universitet gjort en banebrydende opdagelse, der kan få stor betydning for fremtidens behandlinger af sygdomme og skader.

Gruppen har analyseret <link _top stamceller>stamcellernes proteiner og vist, hvilke af disse proteiner, der bliver aktive, når <link _top stamceller>stamcellerne udvikler sig.

”Dermed kan vi i langt højere grad påvirke <link _top stamceller>stamcellerne og styre den måde, de arbejder på. Det kan på sigt få revolutionerende betydning for behandlingen af patienter med eksempelvis <link _top alzheimer>Alzheimer og hjerteproblemer, fortæller professor Matthias Mann, der har stået i spidsen for forskningen.

Resultaterne gør sig samtidig bemærket ved at være et enestående eksempel på, hvordan proteinforskning og klinisk forskning kan forenes med store resultater til følge. Den teoretiske viden om <link _top stamceller>stamceller er nemlig allerede blevet afprøvet i praksis på universitets Medicinsk Bioteknologiske Center, hvor specialister har brugt metoden til at genskabe knogler hos mus.

”Tidligere har det nærmest været ”black magic”, hvordan <link _top stamceller>stamcellerne udviklede sig til for eksempel knogler til en ny finger hos en mand, der har mistet sin tommelfinger i en arbejdsskade. Nu har vi redskaberne til at forstå og effektivisere denne proces - og i fremtiden at overføre denne viden til andre områder, og dermed blive bedre til at skabe hjerneceller, hjerteceller eller hvad en patient nu måtte have brug for,” forklarer Mann.

Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed  

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed.…

Læs mere
Sundhed
Kan man være genetisk disponeret for overvægt? 

Føler du ikke, at din krop afspejler, hvad du spiser – og ikke spiser – mens andre ser ud til at slippe markant nemmere afsted med deres madvaner? Kan din overvægt simpelthen være genetisk betinget?

Ja. Hvis kiloene er særligt genstridige, selvom du følger de almindelige sundhedsråd, kan…

Læs mere
Sundhed
Døjer du med urindryp? 

Stressinkontinens i form af ufrivillige urindryp, er en yderst udbredt lidelse, som forekommer blandt kvinder i alle aldre. Lidelsen ses hyppigst blandt kvinder over 30 år, hvor op mod hver fjerde døjer med problemet. Alligevel er stressinkontinens et tabu, og måske derfor går mange kvinder rundt i…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem balanceevne og levetid 

Kan du stå på ét ben og holde balancen i 10 sekunder? En videnskabelig undersøgelse bragt i det anerkendte britiske tidsskrift, British Journal of Sports Medicine, viser at folk i alderen 50 til 75 år, der ikke kan holde balancen på ét ben i 10 sekunder, har næsten dobbelt så stor risiko for at dø…

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomat og forebyggelse af kræft 

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget…

Læs mere
Sundhed
Invitation til Brysternes Motionsdag 

I Danmark lever lige knap 74.000 kvinder med brystkræft. Støt Brysterne inviterer for tredje år i træk til Brysternes Motionsdag den 11. september for at støtte op om de mange kvinder og pårørende, der hver dag har sygdommen inde på livet.

Læs mere
Sundhed
Ernæringsterapeut: Derfor kan din vægt være tung at danse med efter de 40 

Sandhedens time er kommet. Du stiller dig frygtsomt på vægten, men ... hvorfor viser den stadig for mange kilo?! Du har jo gjort alt, hvad der plejer at virke, når du vil smide et par kilo, så hvorfor går vægten ikke nedad nu?

Læs mere
Sommer
Svimmelhed og hovedpine i varmen? 

Med hedebølgen er det vigtigt at huske, at træthed, svimmelhed, forstoppelse og hovedpine, kan være symptomer på væskeunderskud. Ifølge anbefalingerne bør du drikke 1½ liter (ca. 8 glas) væske om dagen. Kroppen har ganske vist brug for ca. 2½ liter væske i døgnet, men den ene liter får du tilført…

Læs mere
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Sommer
Generer varmen din søvn? 

Sommeren er dejlig, men for nogle mennesker kan varmen føles så generende, at det går ud over deres velbefindende, og ødelægger nattesøvnen. Her får du en stribe tips til, hvordan du nemt afkøler kroppen, og får en rar og rolig nattesøvn.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^