Selvom de fleste i dag sjældent forbinder honningens helbredende virkning med andet end lindring af halsonde, så forsøger forskere at finde ud af, om der kan være videnskabeligt belæg for nogle af de mange sundhedsmæssige, helbredende egenskaber, man tidligere har tillagt honning.
Er der hold i de gamle teorier?
Selvom forskning hidtil kun i nogen grad har kunne understøtte få af de gamle teorier videnskabeligt, så tyder antallet af videnskabelige studier på, at man indenfor videnskabens verden fortsat har en stærk formodning om, at honning, og de stoffer der findes i honning, kan have særlige helbredende egenskaber.
Blandt de videnskabelige studier af honning, der indtil videre kan dokumentere honnings skjulte egenskaber, er blandt andet brugen af råhonning til behandling af sår samt en mulig sammenhæng mellem indtagelsen af honning og sammensætningen af bakterier i mave og tarm.
Honnings antibakterielle egenskaber
Igennem menneskets historie har honning været flittigt anvendt til behandling af sår. Og ifølge forskere fra <link onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/iwj.12360 _blank external-link-new-window>Lunds universitet</link>, så viser deres videnskabelige studier, hvordan honning ikke blot er yderst effektiv til behandling af sår, men endda mere effektivt end fx antibiotika og klorhexidin. Således bekræfter forskerne, at honning, der ikke er varmebehandlet, har nogle særlige antibakterielle egenskaber, der både hæmmer bakterievækst, mindsker risikoen for stafylokokker og andre resistente bakterier, og fremmer helingsproces.
Honning og sammensætning af tarmbakterier
På baggrund af nogle <link www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1431562/ _blank external-link-new-window>internationale studier</link> mener forskere, at honning også kan bidrage til et stærkere immunforsvar. Honning indeholder nemlig mængder af mælkesyrebakterier, også kendt som probiotika.
I tarmen bidrager mælkesyrebakterier til bakteriekulturen, hvis sammensætning har indflydelse på fordøjelsen, immunforsvaret og kroppens evne til at bekæmpe fremmede bakterier.