Kategori: Sundhed

Faresignaler – fra brug til misbrug

Faresignaler – fra brug til misbrug 

Hvis du fra tid til anden fornemmer at alkoholen er ved at tage styringen over dit liv, eller hvis mennesker i din familie og omgangskreds kommenterer dit forbrug, bør du analysere dit forbrug..

Hvis du fra tid til anden fornemmer at alkoholen er ved at tage styringen over dit liv, eller hvis mennesker i din familie og omgangskreds kommenterer dit forbrug, bør du analysere dit forbrug..

Registrer faresignalerne
Skaf en lille notesbog og sæt en streg for hver genstand du indtager og prøv i en periode at notere i kroner hvad vin og alkohol koster dig, dag for dag - 7 dage om ugen.

Hvis man i en periode har et stigende forbrug af alkohol udvikler man en vis tolerans. Der skal mere til for at virke, og før man føler sig egentlig beruset og derfor kan man overse faresignalerne.

Man tror måske ikke, at andre lægger mærke til det, men det sker at man møder påvirket på arbejde. Måske kører man bil "på mistanke" osv. Familie og kolleger ved godt, hvad der foregår, men kan ikke rigtig hjælpe, fordi man slår det hen.

Et af de sikre tegn på, at man er ude på et skråplan er, at man begynder at gemme alkohol. At lave små depoter. Man er skrækslagen ved tanken om at risikere at stå helt uden alkohol. For en sikkerheds skyld har man lidt ekstra på lager. Et andet faresignal er, at man oplever, at man ikke kan stoppe, selvom man gerne vil. Eller at man lige skal have en opstrammer før et møde. Eller næste morgen for at komme i gang med den nye dag. Du har sikkert også prøvet et blackout, så du ikke helt kan huske hvad du lavede i går.

Er du i risikozonen?
Ifølge Sundhedsstyrelsen er der grund til at nedsætte sit forbrug, hvis man kan svare ja til flere af disse spørgsmål:

• Finder du tit på en undskyldning for at få et glas vin eller en øl? F.eks. at det har været en hård dag på jobbet.
• Har du nogensinde lovet dig selv ikke at drikke i f.eks. en uge, men ikke kunnet holde det?
• Har nogen sagt, at du drikker for meget?
• Har du forsøgt at skjule, at du tager et glas vin eller en øl for at undgå ballade med familien?
• Har du svigtet aftaler med dine børn, fordi du har drukket?
• Har du haft sygedage på grund af tømmermænd?
• Skal du drikke mere end tidligere for at blive påvirket?
• Bliver du fuld til fester, selvom du har besluttet ikke at få for meget?
• Drikker du nogen sinde så meget, at du har svært ved at huske, hvad der skete?

Sundhed
Lugtesansen er kroppens hurtigste advarselssystem 

Har du svært ved at skjule dit ubehag, når din næse opfanger en dårlig lugt, så findes der en god forklaring.

Læs mere
Sundhed
Kan man arve psykiske lidelser?  

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Læs mere
Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed  

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed.…

Læs mere
Sundhed
Kan man være genetisk disponeret for overvægt? 

Føler du ikke, at din krop afspejler, hvad du spiser – og ikke spiser – mens andre ser ud til at slippe markant nemmere afsted med deres madvaner? Kan din overvægt simpelthen være genetisk betinget?

Ja. Hvis kiloene er særligt genstridige, selvom du følger de almindelige sundhedsråd, kan…

Læs mere
Sundhed
Døjer du med urindryp? 

Stressinkontinens i form af ufrivillige urindryp, er en yderst udbredt lidelse, som forekommer blandt kvinder i alle aldre. Lidelsen ses hyppigst blandt kvinder over 30 år, hvor op mod hver fjerde døjer med problemet. Alligevel er stressinkontinens et tabu, og måske derfor går mange kvinder rundt i…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem balanceevne og levetid 

Kan du stå på ét ben og holde balancen i 10 sekunder? En videnskabelig undersøgelse bragt i det anerkendte britiske tidsskrift, British Journal of Sports Medicine, viser at folk i alderen 50 til 75 år, der ikke kan holde balancen på ét ben i 10 sekunder, har næsten dobbelt så stor risiko for at dø…

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomat og forebyggelse af kræft 

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget…

Læs mere
Sundhed
Invitation til Brysternes Motionsdag 

I Danmark lever lige knap 74.000 kvinder med brystkræft. Støt Brysterne inviterer for tredje år i træk til Brysternes Motionsdag den 11. september for at støtte op om de mange kvinder og pårørende, der hver dag har sygdommen inde på livet.

Læs mere
Sundhed
Ernæringsterapeut: Derfor kan din vægt være tung at danse med efter de 40 

Sandhedens time er kommet. Du stiller dig frygtsomt på vægten, men ... hvorfor viser den stadig for mange kilo?! Du har jo gjort alt, hvad der plejer at virke, når du vil smide et par kilo, så hvorfor går vægten ikke nedad nu?

Læs mere
Sommer
Svimmelhed og hovedpine i varmen? 

Med hedebølgen er det vigtigt at huske, at træthed, svimmelhed, forstoppelse og hovedpine, kan være symptomer på væskeunderskud. Ifølge anbefalingerne bør du drikke 1½ liter (ca. 8 glas) væske om dagen. Kroppen har ganske vist brug for ca. 2½ liter væske i døgnet, men den ene liter får du tilført…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^