Kategori: Sundhed

Man kan ikke mærke et forhøjet kolesterolniveau før det har udviklet sig til hjertekarsygdomme. Herefter er behandlingen med kolesterol­sænkende medicin som regel livslang. Derfor er det vigtigt at få tjekket sit kolesterolniveau regelmæssigt.

Ernæringsterapeuten: Kostens forunderlige effekt på kolesteroltallet 

Fedtet har længe været skurken, når kolesterolniveauet bliver for højt. Et af sundhedsmyndighedernes råd er derfor, at du skærer ned på fedt. Men i den ernæringsvidenskabelige verden er der bred enighed om, at kolesterolet fra kosten faktisk ikke har meget indflydelse på mængden af kolesterol i blodet.

Og jeg er enig. Med dét mener jeg ikke, at kosten er irrelevant for kolesterolniveauet. Slet ikke. Det er bare noget andet, du skal fokusere på – nemlig kulhydraterne.

Derfor modarbejder kulhydrater kolesteroltallet

Når du indtager mad med hurtigtomsættelige kulhydrater – f.eks. brød, pasta, ris, kartofler og sukker – producerer din krop insulin for at regulere blodsukkeret. Jo flere kulhydrater, jo mere insulin er der behov for. Med tiden kan kroppen få sværere ved at håndtere kulhydraterne, og du kan derfor gå rundt med et konstant (usynligt) forhøjet insulinniveau mellem måltiderne – altså inden det udvikler sig til insulinresistens og diabetes.

Og nu kommer koblingen til kolesterolet. For når insulinniveauet er for højt, kan det:

  • øge et enzym, der stimulerer kolesterolproduktionen, og derved forhøje risikoen for hjerte-kar-sygdomme
  • blokere for fedtforbrændingen, så du tager på og har svært ved at tabe dig.

Skærer du markant ned på kulhydraterne – også de grove, som ellers anbefales i de officielle råd – kan du normalt sænke dit insulinniveau og dermed produktionen af for meget kolesterol.

Fedtet er din medspiller

De sunde fedtstoffer har du derimod brug for – vel at mærke i den rette kvalitet og kombination og med individuelle forskelle taget i betragtning. Det sunde fedt kommer f.eks. fra olivenolie, avokado, nødder og kerner.

Fedt fungerer bl.a. som vigtigt brændstof for cellerne i din krop og bidrager til alt fra hjernefunktion til immunforsvar. Derudover har det betydning for både smag og mæthedsfornemmelse, der også er afgørende faktorer i en langsigtet kostomlægning.

En varig og effektiv løsning

Kosten spiller altså en væsentlig rolle for dit kolesteroltal, uanset om det er forhøjet eller normalt.

Jeg oplever igen og igen, at den rigtige kostsammensætning er enormt effektiv til at reducere et forhøjet kolesterolniveau – selv når det er arveligt. På bare 40 dage ser jeg folk få et normalt kolesteroltal. Det kræver naturligvis en kostomlægning at opnå varige resultater. Og når du adresserer den underliggende årsag i stedet for kun at tage medicin, har det samtidig effekt på mange andre symptomer – og forebygger endnu flere.

Kom i dybden med, hvordan kost og kolesterol hænger sammen, i artiklen her.

Om Luuna Sommer

Forfatter Luuna Sommer er universitetsuddannet ernæringsterapeut (BSc Hons, University of Westminster, UK). Hun er også kvinden bag Luunasommer.dk, hvor hun med sin store viden om kost og sundhed, vejleder kvinder, der stræber efter en smallere talje og en sundere livsstil.

I Luunasommer-universet på Luunasommer.dk deler hun ud af sine erfaringer, og giver kvinder redskaberne til et liv med øget velvære og mere energi og overskud i hverdagen.

Det handler blandt andet om at give kvinder en større indsigt i sammenhængen mellem kost og trivsel, forstå de biokemiske sammenhænge fx hvordan vi påvirkes af hormonel ubalance, vores stofskifte og den stress vi udsætter os selv for i hverdagen.

Med viden og indsigt, tips og strategier er vejen banet for et liv i balance, øget selvtilfredshed, bedre humør og mere energi og overskud til at nyde tilværelsen.

Læs mere om cellemad, biokemi og vægttab efter 40-årsalderen på Luunasommer.dk

Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Sundhed
Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse.…

Læs mere
Sundhed
Har du øget risiko for at paradentose? 

Selvom man altid har passet godt på sine tænder, så kan der med alderen opstå tandproblemer, der kræver en ekstra indsats. Det gælder især for mennesker med diabetes, osteoporose, ligesom mennesker med forældre, der har paradentose, selv har øget risiko for at udvikle paradentose. 

Læs mere
Sundhed
Epigenetik: Du har selv indflydelse på din levealder 

Når vi tænker på alderdommen, så er det rart at vide, at vi med stor sandsynlighed har udsigt til en lang seniortilværelse. Gennem de sidste 100 år er den gennemsnitlige levetid i Danmark steget fra 50 år i begyndelsen af 1900-tallet til 82 år i dag, og den tendens synes at fortsætte. For de fleste…

Læs mere
Sundhed
Cyberkondri: Min læge tager fejl! Jeg ved, at jeg fejler noget alvorligt! 

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt oplevet, hvordan fx et galoperende hjerte, pludselig åndenød, svimmelhed eller smerter i brystet, kan udløse en flygtig bekymring. Hos de fleste forsvinder panikken, når ubehaget aftager, eller til en læge konstaterer, at der ikke er fare på færde. Men…

Læs mere
Sundhed
Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

Også indenfor…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^