Kategori: Sundhed

Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

Også indenfor kosmetik og hudpleje er citronen populær. Her anvendes æteriske citronolie som parfumestof, ligesom frugtens antibakterielle egenskaber også gør den velegnet som rengøringsmiddel. Faktisk er listen over citronens anvendelsesmuligheder så lang, at den med 20 millioner ton årligt, er blandt verdens største frugtafgrøder.

Der er ingen tvivl om, at citronen på mange måder er enestående, men især blandt de mange sundhedsmæssige anprisninger, gemmer der sig nogle, der ikke helt så veldokumenterede, som man skulle tro. Så hvad er fup og hvad er fakta om citronen?

 1. Kan man tabe sig ved at spise citroner?

  Det korte svar er nej. Selvom citroner har ry for at virke slankende, så findes der ingen videnskabelige undersøgelser, der bekræfter, at man ved at spise citroner eller drikke citronjuice, opnår vægttab. Forskere bag et mindre studie fra 2015 (1), vurderer dog, at en drik bestående af citron, sirup, cayennepeber og vand, muligvis kan have en vis vægtreducerende effekt i kombination med en kaloriebegrænset kost.

  En fiberrig kost kan fremme vægttab, og citroner har da også et højt fiberindhold i form af citruspektin. Pektinen sidder imidlertid primært i citronskallen og selve frugtkødet, så hvis man nøjes med citronjuicen, så er gevinsten forsvindende lille.
  Alt i alt er der altså ikke rigtigt noget belæg for at sige, at citroner slanker. Oplever man alligevel vægttab, hvis man over en periode har drukket citronvand, så skyldes det måske blot, at et stort glas vand, med eller uden citron, inden måltidet giver mæthedsfølelse og mindsker appetitten.
   
 2. Er citroner godt for fordøjelsen?

  Citron kan være med til at forbedre fordøjelsen og lindre symptomer som oppustethed og forstoppelse (2).
   
 3. Kan man kurere en forkølelse med citroner?

  Mens en kop varm citronte med honning har en dejlig lindrende effekt på forkølelsessymptomer, så findes der ingen kliniske forsøg, der bekræfter, at citroner og C-vitamin kan kurere en forkølelse, når man først har reddet sig den.

  Du har sikkert hørt om, hvordan store indtag af C-vitamin menes at mindske risikoen luftvejsinfektioner. Idéen opstod i 1970'erne, da en anerkendt videnskabsmand mente at kunne konkludere virkningen på baggrund af hans undersøgelser. Siden har forskere dog taget afstand fra påstanden, da ingen videnskabelige undersøgelser siden har understøttet den (3).
   
 4. Kan man få for meget citron?

  Medmindre man er allergisk overfor citroner, så er der ingen fare ved at spise dem i moderate mængder. Spiser man flere citroner i løbet af en dag, så kan man opleve ubehag som kvalme, mavekramper og diarré. Sure opstød og halsbrænd er også almindeligt, for i modsætning til hvad mange tror, så lindrer citronvand ikke reflukssymptomer – tværtimod vil de oftest forværres (4).
   
 5. Kan citroner påvirke vitaminniveauerne i kroppen?

  Citronens C-vitamin kan fint tages sammen med D-vitamin, tilgengæld kan indholdet af askorbinsyre i citrusfrugter betyde, at kroppen optager mindre B12-vitamin, hvis de vitaminerne indtages samtidigt (5).
   
 6. Kan citron påvirke din medicin?

  Undersøgelser peger på en mulig sammenhæng mellem indtag af C-vitamin og en reducerede effekt af nogle typer medicin. Det drejer sig blandt andet om nogle former for antipsykotisk medicin, antibiotika og blodfortyndende medicin (6), samt ADHD-medicin/methylphenidat (7). Det betyder, at det kan være uhensigtsmæssigt at spise/drikke citrusfrugter eller tage C-vitamintilskud på samme tidspunkt som man indtager sin medicin.
   
 7. Hvilke vitaminer og mineraler indeholder citronen?

  Citroner indeholder store mængder C-vitamin (askorbinsyre), som fungerer som antioxidant ved at fremme kroppens produktion af immunforsvarsceller (8), og produktionen af kollagen i bindevævet.
  Antioxidanter, der også kommer i form af E-vitamin og beta-karoten, regulerer niveauet af de såkaldte frie radikaler, som er er molekyler, der, ved høje koncentrationer, kan beskadige cellekomponenter, blandt andet DNA, proteiner og cellemembraner. Skader forårsaget af frie radikaler, især på DNA, spiller en rolle i udviklingen af blandt andet kræft og hjerte-kar-sygdomme (9).

  1 citron indeholder ca. 30 mg C-vitamin, hvilket er lidt under halvdelen af den anbefalede daglige dosis (10). Med tanke på citronens syrlighed er det dog nok de færreste, der har lyst til at spise mere end en enkelt citron dagligt, men så kan man jo supplere med andre og knapt så syrlige citrusfrugter, hyben, broccoli, solbær og peberfrugt, som også er rige på C-vitamin, og samtidigt kan nydes i større mængder. Citroner indeholder også i nogen grad calcium og kalium, der blandt andet regulerer muskel- og nervecellernes funktion, samt B-vitaminet folat, som kroppen har brug for til dannelsen af røde blodlegemer, som sørger for at transportere indåndet ilt ud til kroppens celler.
   
 8. Er citron godt for tænderne?

  For meget citron over en længere periode kan ætse tandemaljen og give syreskader, hvilket ikke kun gør tandoverfladen mere modtagelig for misfarvning, men også resultere i tandfølsomhed.
  Citroner - og især citronsaft, indeholder syre, som over tid kan slide tandemaljen. For at minimere risikoen for syreskader, så anbefaler tandlæger, at man begrænser indtaget af syrlige føde- og drikkevarer, og at man venter mindst en time, før man børster tænder. Overvej at drikke citronvand med et sugerør for at reducere syrens kontakt med tænderne.

  Ifølge forskning, så har tænder, og især tandkød, dog brug for C-vitamin, da C-vitaminmangel har vist sig at øge risikoen for tandkødsbetændelse og paradentose (11)
   
 9. Er det citrusallergi?

  Citrusfrugter kan være allergifremkaldende, men den hudreaktion som mange oplever at få omkring munden, er ikke en allergisk reaktion, men blot en forbigående reaktion, som skyldes indholdet af frugtsyre. Pollenallergikere kan imidlertid reagere med allergireaktion på grund af krydsallergier (12).

  Makeup produkter indeholder oftest parfumestoffer, hvoraf mange kan udløse kontakteksem. Her er limonene, der udvindes skallen fra citrusfrugter og tilsættes til mere end halvdelen af alle parfumerede kosmetiske produkter, et af de mest allergifremkaldende (13).
   
 10. Er citron godt for hjertet?

  Citroner indeholder antioxidanter i form af flavonoider, som forskere mener kan have en hjertebeskyttende effekt, sænke blodtrykket og muligvis mindske risikoen for slagtilfælde (14).
   
 11. Virker citroner kolesterolsænkende?

  Ja. fibre fra citrusfrugter har vist sig at nedsætte kolesterolniveauet i blodet (15 ).
   
 12. Kan citroner forebygge nyresten?

  Citronsyren i citroner kan sandsynligvis reducere risikoen for dannelsen af nyresten, ved at øge udskillelsen calcium og citrat i urinen. Forudsætningen for at opnå den ønskede effekt er, at man hver dag drikker saften af 2 citroner fortyndet med vand (16).
   
 13. Er citron godt for huden?

  C-vitaminet i blandt andet citroner fremmer kollagenproduktionen, hvilket kan forbedre hudens elasticitet og reducere tegn på aldring (17).

 

Tandlæge Foreningen om tandkonto
Sundhed
Tandlægeforeningen: Indfør en offentlig tandkonto til alle danskere 

Manglende tandeftersyn kan have betydelige konsekvenser for sundheden og blandt andet øge risikoen for tandkødsbetændelse, men også hjerte-kar-sygdomme, diabetes og forårsage eller forværre luftvejsinfektioner.

4 ud af 10 voksne danskere går imidlertid ikke regelmæssigt til tandlæge, skriver…

Læs mere
Sundhed
Ultra-forarbejdede fødevarer øger risikoen for depression 

Ny forskning viser, at personer, der spiser mange ultra-forarbejdede fødevarer, har større risiko for, over tid, at opleve depressive symptomer. Studiet, offentliggjort i tidsskriftet Clinical Nutrition, fulgte 16.000 voksne og viste, at de, der spiste flest ultra-forarbejdede fødevarer, havde en…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Olivenolie kan reducere risikoen for demensrelateret død med 28% 

En ny undersøgelse offentliggjort i det amerikanske tidsskrift JAMA peger på, at indtagelse af cirka en halv spiseskefuld olivenolie dagligt kan reducere risikoen for demens relateret død. Forskerne anvendte data fra 'Nurses' Health Study' og 'Health Professionals Follow-Up Study', der omfattede…

Læs mere
Sundhed
Ny forskning undersøger hvordan vrede, angst og tristhed påvirker hjertet 

En undersøgelse offentliggjort i Journal of the American Heart Association har kigget på sammenhængen mellem vrede, angst og tristhed, og risikoen hjerteanfald og slagtilfælde. Her peger forskerne på, at især hyppige, kortvarige anfald af vrede belaster blodkarrenes evne til at undgå dannelsen af…

Læs mere
Sundhed
Forskning afslører: Havearbejde giver bedre søvn, øger livsglæden og mindsker risikoen for alvorlig sygdom 

En ny undersøgelse offentliggjort i Journal of Affective Disorders viser, at personer, der dyrker havearbejde, er mindre tilbøjelige til at have søvnproblemer sammenlignet med dem, der ikke deltager i nogen form for motion. 

Denne viden er vigtig, da søvn spiller en væsentlig rolle ikke kun for…

Læs mere
Forkølelse: Er der bevis for at C-vitamin, echinacea, hvidløg og zink har en forebyggende effekt?
Spiritualitet
Husråd mod forkølelse. Virker de? 

C-vitamin, echinacea, hvidløg og zink er populære præparater, når forkølelse skal forebygges eller bekæmpes. Men virker de?

Læs mere
Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Restituering og hvilke efter sygdom
Sundhed
Frisk nok til træning? 

Som regel går det fint med at løbetræne selvom man har lidt snue eller ondt i halsen, men har du sygdomstegn som muskel- og ledsmerter, bør du undlade decideret træning, men kan evt. nøjes med en frisk gåtur i stedet.

Læs mere
Sundhed
Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^