15 føde- og drikkevarer der misfarver tænderne 

Et smukt tandsæt har altid været efterstræbt og til alle tider været et tegn på sundhed, vitalitet og styrke. I den moderne verden signalerer sunde, hvide tænder ligeledes både den sunde livsstil, selvtillid og overskud, og det er derfor ikke så underligt, at der hvert år er tusindvis af danskere, der får bleget tænderne.

Tandblegning er ikke for alle

Tandblegning er effektivt, men blegebehandlingen er ikke for alle. Har man fx følsomme tandhalse kan tandblegning udløse irritation i tandkødet og smerter. Da blegning af tænderne slider på tandens emalje, er tandblegning heller ikke hensigtsmæssig, hvis tandens emalje i forvejen er slidt. Derudover kan det ikke garanteres at behandlingen resulterer i hvide tænder, hvis tænderne fra naturens side har en gullig undertone.

Hos tandlægen kan man få en vurdering af hvorvidt tandblegning kan anbefales samt en vurdering af hvorvidt man kan forvente at behandlingen vil give et tilfredsstillende resultat. Afhængig af tandlægens anbefalinger kan tænderne bleges enten derhjemme ved hjælp af en blegeskinne og blegemiddel, eller hos klinikken, hvor man benytter et kraftigere blegende middel.

En dyr og midlertidig løsning

Prisen på en behandling hos en klinik er omkring 3.500 og resultatet af behandlingen holder, ifølge tandlægerne, 6 til 9 måneder. Præcist hvor længe man kan forvente at resultatet af en tandblegning holder, er individuelt og afhænger i høj grad af, hvor konsekvent man er, når det kommer til at undgå farveholdige mad- og drikkevarer. 

Sådan forebygger du misfarvning af tænderne

Uanset hvilken form for tandblegning man vælger, så er det en både dyr og ofte også besværlig affære. Der er derfor rigtig meget at vinde ved at gøre en indsats selv for at forebygge misfarvning af tænderne.

Grundig og regelmæssig mundhygiejne er først og fremmest det bedste værn mod misfarvninger, men derudover kan man i hverdagen forsøge at mindske indtaget af mad- og drikkevarer, der indeholder store mængder farve. Vidste du fx at balsamico eddike, rødbede, røde bær og krydderier som fx karry kan misfarve tændernes overflade?

Her følger en oversigt over 15 føde- og drikkevarer, der ofte kan være medvirkende til misfarvning af tænderne:

  1. Balsamico eddike
  2. Rødbede
  3. Madkulør
  4. Rødkål
  5. Soyasauce
  6. Blåbær, brombær og kirsebær
  7. Gulerødder
  8. Frugtfarve
  9. Tomatketchup og -sauce
  10. Rødvin
  11. Cola
  12. Røde og gyldne krydderier som karry, gurkemeje og safran
  13. Lakrids samt kulørte sodavandsis og slik
  14. Kaffe
  15. Te

Tips!

  • Brug sugerør, når du indtager drikkevarer, der afgiver farve, så væsken ikke kommer i kontakt med tænderne
  • Drik vand og skyl munden i løbet af dagen med vand
  • Skyl munden med vand, når du har indtaget madvarer og drikke, der afgiver farve
  • Tjære misfarver tænderne. Drop smøger og snus
  • Ved at tygge tyggegummi stimuleres produktionen af spyt, som er med til at rense tænderne

Andre årsager til misfarvning af tænderne

  • Behandling med det desinficerende middel Klorhexidin kan misfarve tænderne
  • Nogle former for medicin kan forårsage misfarvning af tænder
  • Med alderen får tænderne helt naturligt en mørkere, mere gullig og mat farve
  • Slid og defekt emaljestrukturen kan også få tænderne til at syne misfarvede
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Sundhed
Sådan bliver du bedre til at huske dine succeser 

Har du nemmere ved at rose andre end dig selv?

Du er et opmærksomt, imødekommende og omsorgsfuldt menneske, der lytter, roser og opmuntre mennesker omkring dig. De nyder din opmærksomhed, og det er ofte med din hjælp, at de kommer i tanke om, at de faktisk har rigtig meget at være stolte af.

Læs mere
Sundhed
KETO-diæt: Derfor kaldes KETO en mirakelkur  

Har man ønske om at tabe sig, så har man nok overvejet en kostomlægning jf. KETO-diætens principper. En diæt fattig på kulhydrater og rig på fedt og protein, har nemlig vist sig at være en særdeles effektiv slankekur. Det er samtidig en diæt-form, der synes at appellere til de mange. Det bekræftes…

Læs mere
Sundhed
Husker du pausen? 

Afspænding, zoneterapi, massage eller bare en kort meditation. I en travl hverdag, er det nemt at glemme pausen, men de fleste har oplevet, hvordan selv et lille hvil midt på dagen kan have en næsten magisk virkning og betyde, at man får en helt ny energi og overskud til få løst resten af dagens…

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2023: Jernheste med forårsfornemmelser 

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: Børn og unges nikotinforbrug eksploderer 

Hver tredje danske ung mellem 15-29 år enten ryger eller er forbruger af et nikotinprodukt. Det fremgår af rapporten §Røg, som samtidig viser, at en stigende andel af de 15-17-årige ryger cigaretter. Derfor er det essentielt, at prisen på cigaretter hæves til mindst 100 kroner hurtigst muligt, da…

Læs mere
Sundhed
Salget af sukkerfri sodavand er eksploderet – men er det godt for danskernes sundhed? 

I takt med at bryggerierne tilbyder flere varianter a sukkerfrie sodavand, er forbruget steget markant, skriver Bryggeriforeningen. Det er jo godt for bryggerierne, men er det også godt for danskernes sundhed?

Læs mere
Sundhed
Sommertid 2023 - Skal uret stilles frem eller tilbage? 

I slutningen af marts eller begyndelsen af april går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange…

Læs mere
Spiritualitet
Kroppens egen smertelindring - lær metoden  

Man kan have held til selv at lindre en let hovedpine, ved at aktivere kroppens egen smertelindring, endorfiner. Endorfiner udløses normalt i forbindelse med hård træning, løb, latter og sex, men også akupunktur og zoneterapi kan aktivere stoffet.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: TikTok-videoer påvirker børn og unges indtag af usunde fødevarer 

TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat, BeReal. De sociale medier er mange, og efterhånden er børn og unge til stede på langt de fleste platforme. Her går det lynhurtigt, og for forældre kan det være svært at følge med og guide – og børnenes forbrug af sociale medier har desværre en usund slagside.…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^