Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg

Kategori: Sundhed

Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens, så for den ramte, såvel som for de pårørende, er der udsigt til et trøstesløst forløb og en forgæves kamp mod tiden inden den demensramte ’forsvinder’.

Ifølge forskning skyldes mere end 40% demenstilfælde en uhensigtsmæssig livsstil. Fornuftige livsstilsvalg er således en vigtig faktor i forebyggelse af demens, og her er det vigtigt at huske, at det aldrig er for tidligt eller for sent at ændre sin livsstil, og at selv en beskeden indsats, kan være med til at mindske risikoen for demens, vurderer demensforskere.  

10 livsstilsfaktorer der har væsentlig indflydelse på udvikling af demenssygdom

  1. Hold dig aktiv og motionér regelmæssigt

    Af alle de livsstilsændringer der er videnskabeligt undersøgt, ser regelmæssig fysisk aktivitet ud til at være det, der i særlig grad er med til at forebygge demens.
    Hjertekarsygdomme, som følge af fedme, diabetes, forhøjet blodtryk og højt LDL-kolesterol, er alle forbundet med øget risiko for demens, og store videnskabelige undersøgelser, der strækker sig over flere år, har vist, at motion ikke kun forbedrer den kardiovaskulære sundhed, men også forbedrer hukommelsen væsentligt.
     
  2. Spis hjertesundt

    Kost der overordnet består af et højt indtag af grøntsager, bælgfrugter, frugt, nødder, korn og olivenolie, samt et lavt indtag af mættet fedt og kød, har vist sig at beskytte hjernens kognitive funktioner.
    Fx har et et stort amerikansk studie af mere end 5.000 ældre menneskers kostvaner vist, at de deltagere der spiste en hjertesund kost havde 30% lavere risiko for kognitiv svækkelse, dvs. svækket hukommelse, koncentration, rumopfattelse og sprogfærdighed samt svækket evne til at løse og gennemføre opgaver.
     
  3. Øget risiko for demenssygedom blandt rygere

    Alle er efterhånden klar over at rygning er skadeligt og forårsager for tidlig død. Derudover har forskere fundet ud af, at rygere har højere risiko for demenssygdomme end ikke-rygere. Den gode nyhed er, at rygestop, selv sent i livet, reducerer risikoen.
     
  4. Begræns alkoholforbruget

    Om end forskning ikke ser en øget risiko for udvikling af demens ved et moderat alkoholforbrug, så er et højt alkoholforbrug forbundet med ændringer i hjernen, kognitiv svækkelse og demens. Derfor er den generelle anbefaling, at man, især midt i livet, reducerer sit alkoholforbrug så meget som muligt for at minimere risikoen for at udvikle aldersrelaterede sygdomme, blandt andet demens.
     
  5. Deltag i kognitive aktiviteter

    Forskning konkluderer, at mennesker med lav uddannelse, dvs. mennesker, der i mindre grad har brugt deres kognitive evner, har øget risiko for på sigt at udvikle demens.
    Derfor er kognitive aktiviteter, som læsning, studier, tilegnelse af ny viden og andre mentalt stimulerende aktiviteter, som fx at lære et nyt sprog, forbedre sine skrivefærdigheder eller lære at spille et musikinstrument, en vigtig indsats, når det kommer til at forbedre hukommelsen og mindske risikoen for demens.
     
  6. Håndtér depression og angst

    Depression er almindelig blandt mennesker med demens. Undersøgelser har vist, at tiden forud for udvikling af demens ofte er præget af depressioner, ligesom depression også beskrives som et af de tidlige symptomer ved demenssygdomme. Lignende undersøgelser har vist, at angstlidelser ligeledes øger risikoen for demens, men at behandling af depression og angst, kan være med til at forhindre eller reducere risikoen for demens.
     
  7. Sørg for social aktivitet
    Ifølge forskning, har social kontakt til og samvær med andre mennesker betydelig indflydelse på hjernefunktionen, og et bredt netværk forebygger og mindsker risikoen for udvikling af demens.

    Videnskabelige studier, der undersøgt konsekvensen af social isolation blandt ældre, har vist, at social kontakt og opretholdelse af tætte relationer har stor indflydelse på og gavner både hjerneaktivitet, den mentale sindstilstand og fysiske velbefindende blandt ældre.
     
  8. Undgå hovedskader

    Hjerneskader, fx i forbindelse med fald og trafikulykker, er forbundet med en øget risiko for demens. Undersøgelser har i den forbindelse vist, at jo værre hovedskaden er, jo højere er risikoen for tidlig udvikling af demenssygdom. Risikoen for at pådrage sig alvorlig hjerneskade kan, som alle ved, mindskes betydeligt ved blandt andet at beskytte hovedet med cykelhjelm, og forebygge fald i hjemmet.
     
  9. Den vigtige søvn og hvile

    Vi har alle oplevet, hvordan dårlig søvnkvalitet påvirker os i hverdagen, men undersøgelser viser, at søvnforstyrrelser, for lidt søvn og søvnapnø, tilmed er forbundet med en øget risiko for demenssygdom. At få 7-8 timers dyb søvn øger ikke kun livskvaliteten i hverdagen, men har også en beskyttende effekt i forhold til udvikling af demens.
     
  10. Få høreapparat ved høretab

    Nedsat af hørelse er almindelig blandt ældre. Det er som regel kilde til stor frustration i hverdagen, men undersøgelser peger også på, at selv en mindre hørenedsættelse udgør en væsentlig risikofaktor for udvikling af demens.
    Den øgede risiko skyldes formentlig, at der er sammenhæng mellem hørelse og kognitiv stimulation, dvs. samvær og samtale med andre mennesker. Heldigvis viser ny forskning, at man med behandling af tabet i form af et høreapparat, kan opretholde sine kognitive evner.

Kilde:

<link www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/dementia. _blank external-link-new-window>'Dementia 2021', World Health Organization (WHO), juli 2022</link>


<link www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7392084/ _blank external-link-new-window>Livingston G, Huntley J, Sommerlad A, Ames D, Selbæk G, Teri L, Mukadam N., 'Dementia prevention, intervention, and care: 2020 report of the Lancet Commission', National Library of Medicine, PMC PubMed Central, juli 2022</link>


 
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Sundhed
Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse.…

Læs mere
Sundhed
Har du øget risiko for at paradentose? 

Selvom man altid har passet godt på sine tænder, så kan der med alderen opstå tandproblemer, der kræver en ekstra indsats. Det gælder især for mennesker med diabetes, osteoporose, ligesom mennesker med forældre, der har paradentose, selv har øget risiko for at udvikle paradentose. 

Læs mere
Sundhed
Epigenetik: Du har selv indflydelse på din levealder 

Når vi tænker på alderdommen, så er det rart at vide, at vi med stor sandsynlighed har udsigt til en lang seniortilværelse. Gennem de sidste 100 år er den gennemsnitlige levetid i Danmark steget fra 50 år i begyndelsen af 1900-tallet til 82 år i dag, og den tendens synes at fortsætte. For de fleste…

Læs mere
Sundhed
Cyberkondri: Min læge tager fejl! Jeg ved, at jeg fejler noget alvorligt! 

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt oplevet, hvordan fx et galoperende hjerte, pludselig åndenød, svimmelhed eller smerter i brystet, kan udløse en flygtig bekymring. Hos de fleste forsvinder panikken, når ubehaget aftager, eller til en læge konstaterer, at der ikke er fare på færde. Men…

Læs mere
Sundhed
Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

Også indenfor…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^