Orange hitter i haven

Orange hitter i haven 

Orange giver pangeffekt i haven. Den stærke, varme farve skaber en glad og næsten barnlig, løssluppen stemning. Ingenting kan, som en lille gruppe orange blomster i bedet, lyse op og tiltrække opmærksomheden. Blot nogle få orange blomster, kan give et veldoseret splash af farve på rette sted, og det kan faktisk have en langt smukkere effekt end et helt bed med orange planter, som godt kan blive lidt for temperamentsfuldt til vores blide nordiske havestil.

I elegant selskab
Orange er dog meget andet end fest og ballade. Blomster i brændte, rustorange farver kan give en mere afdæmpet virkning i bedet.
"De brændte farver har noget sydlandsk over sig, som giver haven en varm og næsten døsig stemning som på en hed sommerdag. Du finder dem blandt andet hos nogle iris, dagliljer, kongelys og solbrud. Kombinerer du de orange blomster med planter, der har bronzefarvet eller brunligt løv, som for eksempel bronzefennikel, bispehue og præriehirse, bliver effekten både elegant og sofistikeret" mener Haveselskabets haveekspert.

Sæt liv i det romantiske bed
Også i et romantiske bed med lyserøde roser og pastelfarver kan et pift orange netop være det krydderi, der skal til for at gøre et lidt for pænt og forudsigeligt bed mere levende og spændende.
"Selv en stærk orange kan gå an, hvis du vælger de rette naboplanter, men hvis du synes, at det bliver for voldsomt, findes der mere fine og milde udgaver af orange til havebrug. De senere år er der for eksempel dukket mange nye sorter af nellikerod op i mange nuancer, lige fra sart pastel til en stærk og mættet orange", siger Jesper Corfitzen fra Haveselskabet.
Du kan dæmpe effekten af en lidt for stærk orange plante ved at sørge for masser af grønt omkring den. Det grønne fremhæver den orange farve, samtidig med at det gør det samlede indtryk mindre hidsigt. Du opnår en lignende effekt ved at kombinere orange og hvide blomster i et bed.

Sådan bruger du orange i haven

  • Brug små doser af stærk orange til at give pangeffekt i haven.
  • Plant brændt orange og rustfarvede planter, hvis du ønsker et mere elegant og afdæmpet udtryk.
  • Det giver en smuk virkning at kombinere orange blomster med planter, der har bronzefarvet eller brunligt løv.
  • Du kan skabe en dramatisk effekt ved at kombinere orange blomster med rødt løv og/eller mørkerøde blomster.
  • Giv det romantiske bed i pastelfarver mere liv med små pift af orange.
  • Du kan dæmpe den orange farve ved at kombinere med masser af grønt løv eller hvide blomster.


Kilde: Haveselskabet


Sommer
Spiselige haveblomster - rose, lavendel & pelargonier 

Både rosenblade, lavendel og nogle duftpelargonier kan anvendes til at give smag eller dekorere madretter med. Det ser helt fantastik ud, og det smager spændende. Et nemt og meget dekorativt tip er at fryse blomsterbladene og servere dem i en punch eller velkomstdrink.

Læs mere
Forår
Idéer til den lille have og altanen 

Er man så heldig at have adgang til altan, terrasse eller et lille stykke have, så gælder det om at få mest muligt ud af de små kvadratmetre. Man må være kreativ og nøje overveje, hvordan man bedst indretter sig praktisk og hyggeligt.

Mangler du lidt inspiration, så er designere og producenter…

Læs mere
Forår
Græsplænen: Sådan fjerner du mos i græsplænen 

Mos i græsplænen går de fleste haveejere på nerverne og er et af de mest udbredte plæneproblemer i danske haver. Det mærker man tydeligt i Haveselskabet. Her handler mellem hvert tredje og fjerde opkald til haverådgivningen om plænen - og en stor del specifikt om problemer med mos.

Læs mere
Haven & altanen
Ondt i ryggen efter havearbejde? 10 vigtige råd 

Havearbejde kan være hårdt slid – især hvis man ikke har været aktiv i haven i lang tid.

Gigtforeningen har udarbejdet en 10 vigtige råd til, hvordan du kan komme rygsmerterne i forkøbet, hvis du har planer om at kaste dig ud i havearbejdet.

Læs mere
Haven & altanen
Sådan får du den smukkeste vilde have 

En stadig voksende gruppe af haveejere lader græsset gro og skaber englignende forhold i hele eller dele af haven, for det er der mange fordele ved, skriver Haveselskabet, der her giver tips til en frodig vild have med vilde blomster og urter - og plads til sommerfugle og bier.

Læs mere
Haven & altanen
Løg i krukker - 10 løgblomster til altan og have 

Når foråret får det til at krible i fingrene, så er det godt, at mange løgplanter allerede nu kan plantes ud i krukker. Her får du 10 slags, som alle overlever kølige forårsnætter og endda nogle frostgrader.

Læs mere
Haven & altanen
Plantekurve og krukker til krukkehaven 

Med det store udvalg af udendørs plantepotter, krukker, plantekurve og plantekummer i enhver størrelse, farve og materiale, kan du skabe din helt egen oase med lige nøjagtig de blomster, planter og krydderurter, du holder allermest af.

Læs mere
Haven & altanen
Haveselskabets Cph Garden 2022 

Sæt kryds i kalenderen den 30. juni, og glæd dig til Danmarks største haveshow, Haveselskabets Cph Garden. Her mødes havefolk på tværs af generationer og traditioner, og finder inspiration til nye haveprojekter til skærehave, køkkenhave, krukkehave, byhave og den vilde have.

Læs mere
Haven & altanen
Nemme blomster til krukkehaven 

Udbuddet af sommerblomster til blomsterkasser er stort, men ikke alle er lige nemme at få til at trives. Her er fem bud fem længeblomstrende sommerblomster, der er særligt velegnede og nemme at passe i krukkehaven.

 

Læs mere
Miljø
Honningbien har brug for din hjælp 

Forestil dig et forår uden blomster, en sommer uden hindbær, solbær og hyben, og et efterår uden gulerødder og pastinak. Alle disse, og mange, mange flere afgrøder, er afhængige af at deres blomster bestøves af bier og andre små insekter.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^