Kategori: Sommer
Sov dig smuk og sund igennem sommeren
Sov dig smuk og sund igennem sommeren  

Hvis du sover for varmt om natten, forringer det din søvn – og det har konsekvenser for dit helbred og udseende. Få gode tips til en bedre søvn ...

Hvis du sover for varmt om natten, forringer det din søvn – og det har konsekvenser for dit helbred og udseende. Tag temperaturen på dit soveværelse, inden sommerheden sætter ind...

Sover du godt?
En af de afgørende faktorer for, hvor godt du sover, er hvor godt din dyne regulerer din temperatur.
Undersøgelser viser, at 3 ud af 5 sover med den samme - alt for varme - dyne året rundt. Og det på trods af, at blot 3-4 grader for høj temperatur i løbet af natten kan forringe din søvn. Dårlig søvn, fx forårsaget af overophedning og natlige svedeture, kan få alvorlige konsekvenser for dit helbred i form af fx øget blodtryk og højere niveau af stresshormoner i kroppen.
For lidt eller dårlig søvn gør det også sværere for din krop at regulere blodsukkeret og det vægtregulerende hormon Leptin – og det kan være med til at øge risikoen for diabetes og overvægt.

Vigtig for dit velbefindende
En god nats søvn styrker blandt andet din lyst til at tage initiativer, hukommelsen, din evne til at tage beslutninger, din indlæringsevne, dit aktivitets- og effektivitetsniveau, din frustrationstærskel og din huds evne til at genopbygge sig selv - og så ser du bare bedre ud, når du er udhvilet!

Vælg den rigtige dyne
Det kan altså godt betale sig at tage temperaturen på dit sengemiljø lige før sommersæsonen. Både for nydelsens og helbredets skyld. Om efteråret og vinteren skal dynen kunne holde dig varm, men om sommeren er det lige omvendt – der skal den kunne køle. Dynen skal være tyndere og åndbar, så kroppens overskudsvarme kan trænge ud.

4 tips til sommerdynen
• Bakterier: Generelt anbefales det, at du vasker din dyne hver tredje måned. Det nedsætter bl.a. risikoen for at udvikle allergi overfor husstøvmider. Vælg derfor en dyne, der tåler maskinvask
• Allergi: Vælg en allergivenlig dyne, fx i silke
• Kemiske stoffer: Vælg dyner mærket med Oeko-Tex, der er testet for indhold af skadelige kemiske stoffer
• Komfort: Tjek at dynen er åndbar, temperaturregulerende og fugtabsorberende

Om søvnens faser
• Non REM søvn: Når du falder i søvn, går du igennem fire faser, der kaldes non-REM-søvn. Stadium 1 er døs. Stadium 2 er let søvn. Stadium 3 og 4 kaldes dyb søvn eller slow-wave-søvn, fordi de elektriske bølger i hjernen bliver gradvis langsommere. Samtidig bliver du mere afslappet og sover dybere. Særligt den dybeste del af denne søvn bliver regnet som vigtig for at kunne fungere godt næste dag. Denne søvn har vi mest af tidligt på natten.
• REM-søvn: Cirka halvanden time efter, at du er faldet i søvn, begynder den femte søvnfase, som kaldes REM-fasen. I denne fase er hjernebølgerne næsten, som når man er vågen, men alle kroppens muskler er fuldstændigt afslappede. De fleste drømme findes i REM søvnfasen.

Sommer
Sysler i sensommerhaven 

Sommeren lakker mod enden, men for haveejere er der er ingen grund til at føle sig trist til mode. Der er stadig rigeligt med blomster, farver og oplevelser i haven, og masser af praktiske opgaver - ikke mindst, hvis man har frugttræer og bærbuske: Ribs, hyldebær, brombær, hyben, stikkelsbær,…

Læs mere
Sommer
Sæson: Høst dine blomsterfrø 

Midt i det ellers så smukke efterår ser blomsterbedet lidt ynkeligt ud. Hist og her står stadig et par trætte sommerblomster og hænger med hovederne, men ellers er der kun frøstande tilbage på de tynde, halvvisne stængler. Nu gælder det om at få samlet og tørret frøene inden efterårets regn og blæst…

Læs mere
Sommer
Guide: Hvilke blomster i haven er spiselige og hvordan smager de? 

Lige nu bugner haven og naturen af smukke sommerblomster, som kan tilføje både smag og kulør til salaten. Tagetes, katost og storkenæb er blot nogle af de mange spiselige haveblomster, men hvad med forglemmigej, klokkeblomst og stokrose?

Her er et udvalg af de mest populære spiselige blomster og…

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
Sommer
Mangler feriehumøret? 

Du har med længsel set frem til sommerferien, til at slippe hverdagen og bare slappe af og nyde. Men nu hvor du har taget hul på ferien, så kører hverdagen videre i baghovedet, tingene foregår mere eller mindre som derhjemme, og den ene dag tager den anden, uden du rigtigt finder ro og får slappet…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hjemmelavet flødeis med kaffe-, mojito- eller jordbærsmag? 

Med vanligt ustadigt vejr har sommeren ramt Danmark, og det vækker for alvor lysten til en god gammeldags isvaffel. Men har du nogensinde overvejet at lave din egen is? Det er meget nemmere, end man skulle tro.

Tove Færch fra Karolines Køkken giver her opskriften på, hvordan du hurtigt kan lave…

Læs mere
Sommer
Sommer Bazar: Afsted til stranden 

Findes der noget så befriende skønt som en dag på stranden? Bare ligge i solen, lytte til havet og nyde sommerstemningen. På sådan en dejlig dag skal der pakkes i en fart, for det gælder jo om at komme i god tid, hvis man vil sikre sig en af de gode pladser.

Så det er om at fiske den store…

Læs mere
Sommer
Agurken som lindring og pleje af irriteret hud 

Agurken smager godt, men er faktisk også ganske velegnet som skønhedspleje. Måske bruger du allerede skiver af agurk mod hævede øjenlåg, men den har også en særlig lindrende effekt på irriteret, kløende, solskoldet hud og varmeknopper, og er samtidig mild og skånsom.

Som hudplejeingrediens opfylder…

Læs mere
Sommer
Tips: Undgå indbrud mens du holder ferie 

Sommerferien er desværre ikke kun lig med lange, lyse nætter og store is, det er også højsæson for indbrud. Politiet har udarbejdet en stribe gode råd, der forebygger indbrud. Her fremhæves nabohjælp, som et af de bedste værn mod indbrud.

Læs mere
Sommer
Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner 

I sommervarmen er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på, hvordan man håndterer og opbevarer sine madvarer. De sygdomsfremkaldende bakterier; salmonella og campylobacter, florerer i varmen, men følger man Sundhedsstyrelsens enkle anbefalinger, så mindskes risikoen for bakterieinfektioner…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
De usynlige, af Lone Theils

Pigerne fra Englandsbåden, Den blå digters kone, Heksedrengen og Stilleleg. Lone Theils Nora Sand-serie har solgt over 100.000 eksemplarer og udkommt i 16 lande. Krimiserien tager afsæt i virkelige begivenheder, hvilket også gælder for Lone Theils anmelderroste krimi, De usynlige.

Læs mere
Oprindelse, Dan Brown

Den nye Dan Brown thriller ligger stadig i toppen af bestsellerlisten. Med 'Oprindelse' har han skrevet endnu en intens historie fyldt med skjulte koder, religion, symboler og kunst - og med den populære professor Robert Langdon i hovedrollen.

Læs mere
Kvinden Mellem Os, Sarah Pekkanen & Greer Hendricks

En psykologisk thriller med et mesterligt plot, der udforsker ægteskabets skjulte kompleksitet og alle de farlige sandheder, som vi ignorerer i kærlighedens navn. Man kunne tro, at det er historien om en jaloux ekskone, som er besat af sin afløser - en smuk, yngre kvinde, som snart skal giftes med…

Læs mere
Eksodus, Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm

En spændingsroman af ægteparret Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm, forfatterne bag 'Bundfald' og 'Arkimedes'.

Læs mere
^