Hvis du sover for varmt om natten, forringer det din søvn – og det har konsekvenser for dit helbred og udseende. Tag temperaturen på dit soveværelse, inden sommerheden sætter ind...
Sover du godt?
En af de afgørende faktorer for, hvor godt du sover, er hvor godt din dyne regulerer din temperatur.
Undersøgelser viser, at 3 ud af 5 sover med den samme - alt for varme - dyne året rundt. Og det på trods af, at blot 3-4 grader for høj temperatur i løbet af natten kan forringe din søvn. Dårlig søvn, fx forårsaget af overophedning og natlige svedeture, kan få alvorlige konsekvenser for dit helbred i form af fx øget blodtryk og højere niveau af stresshormoner i kroppen.
For lidt eller dårlig søvn gør det også sværere for din krop at regulere blodsukkeret og det vægtregulerende hormon Leptin – og det kan være med til at øge risikoen for diabetes og overvægt.
Vigtig for dit velbefindende
En god nats søvn styrker blandt andet din lyst til at tage initiativer, hukommelsen, din evne til at tage beslutninger, din indlæringsevne, dit aktivitets- og effektivitetsniveau, din frustrationstærskel og din huds evne til at genopbygge sig selv - og så ser du bare bedre ud, når du er udhvilet!
Vælg den rigtige dyne
Det kan altså godt betale sig at tage temperaturen på dit sengemiljø lige før sommersæsonen. Både for nydelsens og helbredets skyld. Om efteråret og vinteren skal dynen kunne holde dig varm, men om sommeren er det lige omvendt – der skal den kunne køle. Dynen skal være tyndere og åndbar, så kroppens overskudsvarme kan trænge ud.
4 tips til sommerdynen
• Bakterier: Generelt anbefales det, at du vasker din dyne hver tredje måned. Det nedsætter bl.a. risikoen for at udvikle allergi overfor husstøvmider. Vælg derfor en dyne, der tåler maskinvask
• Allergi: Vælg en allergivenlig dyne, fx i silke
• Kemiske stoffer: Vælg dyner mærket med Oeko-Tex, der er testet for indhold af skadelige kemiske stoffer
• Komfort: Tjek at dynen er åndbar, temperaturregulerende og fugtabsorberende
Om søvnens faser
• Non REM søvn: Når du falder i søvn, går du igennem fire faser, der kaldes non-REM-søvn. Stadium 1 er døs. Stadium 2 er let søvn. Stadium 3 og 4 kaldes dyb søvn eller slow-wave-søvn, fordi de elektriske bølger i hjernen bliver gradvis langsommere. Samtidig bliver du mere afslappet og sover dybere. Særligt den dybeste del af denne søvn bliver regnet som vigtig for at kunne fungere godt næste dag. Denne søvn har vi mest af tidligt på natten.
• REM-søvn: Cirka halvanden time efter, at du er faldet i søvn, begynder den femte søvnfase, som kaldes REM-fasen. I denne fase er hjernebølgerne næsten, som når man er vågen, men alle kroppens muskler er fuldstændigt afslappede. De fleste drømme findes i REM søvnfasen.