Som jeg ser det, er det største problem med slankekure, at de oftest er sammensat af ikke uddannede fagfolk og de bygger således ikke på den nødvendige faglige viden. Alt for mange slankekure bringer folk i unødige lidelse som sult, væmmelse, afsavn og social udskillelse. Eksempelvis Æggekuren, Suppekuren, Hvidvinskuren, Pulverkuren, Grapefrugtkuren osv. Fuldstændig vanvittig fødeindtag, hvor alt drejer sig om at prøve at holde ud, og hvor kostvanerne er meget anderledes end under normale forhold.
Ulempen ved disse kure er også at de i 90% af tilfældene forbundet med vægtøgning bagefter, hvorimod kostændringer gennem professionel og personlig vejledning har et anderledes langsigtet mål med varigt vægttab. For ingen kan i det lange løb holde ud og leve efter en kur som f.eks. dikterer at man kun må spise æg - og undervejs har man har jo slet ikke lært noget om, hvordan man så skal spise for at undgå vægtøgning igen. Der kan også sagtens ske vægttab af væske, glycogendepoter (kroppens kulhydratdepoter) og muskler ved uhensigtsmæssige kure. Kure uden protein nok, så som eksempelvis suppekuren, vil give vægttab, men man taber væske og muskler. Så snart kuren er overstået vil den tabte muskulatur mindske energiomsætningen i kroppen og man vil derved være endnu dårligere stillet end før – vel at mærke en rigtig dårlig spiral. Spild af energi, spild af gode intentioner og spild af gode resultater. Derfor skal der uddannede fagfolk til at sammensætte kostplaner til vægttab.
Det er ikke for sjov at diætister har lange uddannelser bag sig. Og det er ikke uden grund at en ordentlig tilrettelagt kostplan har de bedste resultater indenfor vægttab. Netop det at kunne leve normalt med mad man kan lide mens man taber i vægt og men man lærer at omlægge sine kostvaner så der ikke opnås vægtøgning igen – det virker for de fleste - også på lang sigt.