Kategori: Slank & sund
Hvilken slankekur er bedst? 

Marked af slankeprodukter og diæter er overvældende og det kan som forbruger være svært at gennemskue hvilken kur der er bedst. Vi har bedt en af Danmarks førende kosteksperter kommentere Atkins, South Beach, De Danske Vægtkonsulenter, Weight Watchers og pulverkuren Nupo.

Vægtkontrol motiverer

Af de fem kure, vi har valgt at beskrive, adskiller Weight Watchers og De Danske Vægtkonsulenter sig væsentligt fra slankebøger som Atkins og South Beach ved at man løbende mødes til vægtkontrol og vejledning hos en kostvejleder/konsulent. Denne ugentlige kontrol udgør for nogen en væsentlig støtte og motivation for det fortsatte vægttab.

"For mange personer er det vigtigt, at de jævnligt møder kostvejlederen, da vægttab siden sidste møde bliver stillet til skue for vejlederen. For mange øger det deltagernes evne til at gøre en indsats for at overholde programmet," forklarer lektor på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet, Thomas Meinert Larsen.

Forskellen mellem Weight Watchers og De Danske Vægtkonsulenter


Som det fremgår af beskrivelsen af kurene er principperne bag Weight Watchers og De Danske Vægtkonsulenters programmer forskellige. Hvor Weight Watchers med deres pointsystem tillader alle typer mad, så længe man overholder det angivne antal point, er De Danske Vægtkonsulenters program mere restriktivt, og her lægges stor vægt på at man overholder de foreskrevne kostplaner, herunder både type og mængde for madvarer. Samtidig fokuserer Weight Watcher i højere grad på fysisk aktivitet, og der gives også egentlig vejledning i dette, hvilket Thomas Meinert Larsen mener er en stor fordel for dem der evner både at fokusere på kost og på fysisk aktivitet.

Næsten religiøst fanatiske – men sundest

Hvilket af de to programmer der er bedst, er formodentlig i høj grad et spørgsmål om temperament, mener Thomas Meinert Larsen.

"Begge programmer er rigtig gode for de overvægtige som har behov for jævnlig sparring/kontrol og hjælp fra en kostvejleder, men det er vigtigt at man både på kort og på lang sigt kan affinde sig med den type vejledning som de to programmer giver, og derfor kan det måske være nødvendigt at prøve begge programmer for at se hvilket som passer en bedst,"  opfordrer Thomas Meinert Larsen.

"Der findes ikke troværdige undersøgelser som har sammenlignet vægttabet på de to kostprogrammer. Mit skøn er, at programmerne er nogenlunde lige gode til vægttab for de personer som klarer at følge kostplanerne. Rent ernæringsmæssigt, mener jeg personligt efter at have studeret deres program og deltaget i møder, at kostprogrammet som følges af De Danske Vægtkonsulenter er det sundeste af de to programmer. Til gengæld er den også meget mere restriktiv - slik, sodavand, kage, alkohol osv. er helt bandlyst, og det kan derfor være et problem for mange at de har virkeligt svært ved at følge den, specielt når den første entusiasme har fortaget sig. Nøgternt set er kostplanerne hos Vægtkonsulenterne unødigt og næsten religiøst fanatiske, men for de personer som helst vil have meget stramme rammer, så er det faktisk et plus," siger han til KvindeGuiden.dk.

Atkins og South Beach til inspiration

De amerikanske slankebøger om Atkins Diet og South Beach er oversat til dansk og findes i boghandelen. Begge bøgers kostplaner består af forskellige faser, hvor det grundlæggende princip er, at man starter med at skære al sodavand, kage, slik, brød osv. ud af kosten, for dernæst at tillade mere af disse fødevarer i de følgende faser og i den afsluttende fase, hvorved man skulle kunne holde sin vægt resten af livet. Et karakteristisk træk ved begge bøger er, at de begge anbefaler væsentligt færre stivelsesholdige produkter end de officielle anbefalinger.

”Der findes, i sagens natur, ikke egentlige undersøgelser af hvor effektive sådanne slankebøger er, når der ikke medfølger personlig kontrol & vejledning. For personer som har en utrolig stor grad af selv-justits, så kan sådanne bøger fungere til vægttab, men for langt de fleste mennesker, så vil sådanne bøger oftest kun kunne fungere som inspiration,” mener Thomas Meinert Larsen. ”De vil sjældent kunne give et stort vægttab for personer som følger dem på egen hånd, dertil er vanernes magt oftest alt for kraftig, og i modsætning til de strukturerede programmer med egentlig kostvejledning, så er man kun ansvarlig overfor sig selv, og det er de færreste som formår at gøre det over længere tid. Fordelen er naturligvis, at det er billigt at købe en bog og ”komme i gang”, og man er ikke afhængig af at skulle møde frem hos en kostvejleder.”

South Beach frem for Atkins

Mens mennesker verden over har opnået voldsomme vægttab gennem Atkinskuren, har der være heftig debat om hvorvidt en kur, der anbefaler højt indtag af kost rig på animalske fedtstoffer, er sundhedsmæssig forsvarlig. Danske ernæringseksperter er enige om at Atkins kuren kan være en god kickstarter i et vægttabsforløb, ikke mindst fordi man oplever et hurtigt og tydeligt vægttab, hvilket kan virke motiverende for den overvægtige. Men Atkinskuren bør kun følges i en afgrænset periode og max 1 år, advarer eksperterne.

”Personer med fedme, kan uden problemer benytte Atkins' diæt i perioder for at opnå vægttab. Kostprincippet er imidlertid forkert til den generelle befolkning og bør netop ikke anvendes livslangt" siger professor og overlæge, Bjørn Richelsen, der i mere end 25 år har forsket i fedme, ernæring og type 2-diabetes, og Thomas Meinert Larsen er enig:

”Ernæringsmæssigt er South Beach langt at foretrække frem for Atkins programmet. Atkins programmet har en – i sundhedsøjemed – meget kontroversiel holdning til for eksempel frugt, grøntsager og fedt. Mens rigtig mange - og sunde - typer grøntsager og frugt ikke er tilladt i Atkins, så tillades til gengæld masser af fløde, fed ost og fedtstoffer, hvilket ikke er foreneligt med en sund kost.”

Nupo

Nupo-kuren, som i sin tid blev udviklet på Hvidovre Hospital, er et slankekoncept, som består af produkter i form af pulver og slankebarer. Alle hoved- og mellemmåltider, erstattes af Nupoprodukter.
”Nupo er ikke en egentlig kostændring, men et slankekostprodukt som giver den allerbedste mæthed i forhold til den energi man indtager, og som derfor kan give et meget hurtigt vægttab,” forklarer Thomas Meinert Larsen.

”Produktet er udviklet så det indeholder alle de nødvendige vitaminer og mineraler mv. som kroppen har brug for. Da pulvermad hurtig bliver meget ensformig og derfor ikke kan benyttes som livslang kostomlægningsprogram, så har Nupo kun sin berettigelse, hvis det indgår i et struktureret vægttabsprogram. Nupo kan benyttes til at give et stort vægttab, fx over 3 uger, men SKAL derpå følges op af generelle livsstils- og kostændringer,” siger Thomas Meinert Larsen.

Slank & sund
Trin-for-trin for alle: Super effektiv, nem og hurtig maveøvelse  

En slankekur er sjældent vejen til en fladere mave og mindre taljemål. Hvad der ligner mavefedt skyldes nemlig oftest, at musklerne i maveregionen er for slappe til at holde maven på plads, ligesom forstoppelse og ophobning af luft i mavesækken ofte også er kilde til et større taljemål.

Men med en…

Læs mere
Slank & sund
10 myter om vægttab 

Læs om nogle af de mest sejlivede myter om, hvad der skal til, hvis man ønsker at opnå et stort, sundt og holdbart vægttab.

Læs mere
Slank & sund
Kikærter - Lækre og super anvendelige  

Spis friske bælgfrugter, som grønne ærter og bønner eller tørrede bælgfrugter, som linser, brune bønner, hvide bønner og sojabønner. En af de rigtig lækre og super anvendelige bælgfrugter, er kikærter. Kikærter har en lækker og lidt nøddeagtigt smag. Kikærter er både gode i gryderetter, og ristet på…

Læs mere
Slank & sund
Proteinkure: Planteprotein er bedre for blodsukkeret 

I en tid, hvor protein-kure hitter, er det vigtigt at nævne resultatet af et studie bragt i fagbladet Nutrients. Her fremgår det, at et skift fra animalske proteiner til vegetabilske proteiner, har en positiv effekt på blodsukkeret hos personer med type-2 diabetes.

Læs mere
Slank & sund
Vi tager mere på i vægt i løbet af sommeren end i julen 

Danskerne dyrker motion i et uset omfang i fitnesscentre, men om sommeren er der en tendens til, at træningstøjet bliver pakket væk og de usunde vaner fundet frem. Grillhygge og større mængder alkohol er medvirkende til, at danskerne tager flere kilo på i sommerperioden end på noget andet tidspunkt…

Læs mere
Kom i form
Flad mave - Effektiv øvelse 

Denne enkle, men effektive, øvelse, tager godt fat i musklerne omkring maven og ryggen, og indgår derfor altid i træningsprogrammer. Øvelsen indgår naturligvis også i Lotte Arndals bog 'Styrketræning for kvinder'. Her viser Lotte øvelsen.

Læs mere
Slank & sund
Stærke krydderier øger forbrændingen 

Et proteinholdigt måltid løfter forbrændingen af kalorier med 30%, mens et kulhydratholdigt måltid løfter forbrændingen med 4%. Derfor skal man vælge en kost med højt proteinhold og lavt fedtindhold som f.eks. kød, æg, fisk, ærter og bønner, når man vil fremme fedtforbrændingen. Men der er mere, man…

Læs mere
Kom i form
Til dig der gerne vil i form - men ikke orker 

Måske er du en af dem, der i al hemmelighed går rundt og er rigtig godt træt af at føle dig sløv og tung, træt af at bukserne strammer - og rigtig, hamrende træt af en evig dårlig samvittighed over ikke at få gjort noget ved det. Her får du et godt råd ...

Læs mere
Sundhed
Kvinder bliver tykkere 

Trods kampagner for sund mad og mere bevægelse, så bliver flere og flere danske kvinder overvægtige. Det viser en nye tal fra DTU Fødevareinstituttet.

Læs mere
Sundhed
Danskerne fravælger LCHF diæt 

34% af danskerne kender til LCHF kostprincipperne, men kun 2% af dem lever efter diætens forskrifter. Det viser en helt ny analyse som YouGov har udarbejdet for Fuldkornspartnerskabet.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Keto på 4 uger - Jane Faerber

Med Keto diæt oplever mange et mere stabilt blodsukker og varigt vægttab. Jane Faeber er kostrådgiver og blogger om sundkost, LCHF og Keto på den populære blog Madbanditten. Med hendes nye bog 'KETO på 4 uger' præsenterer hun stribevis af lækre opskrifter til Keto samt en overskuelig 4-ugers plan…

Læs mere
Stærk, let og mæt

Hvis du nyder Anne Hjernøes selskab og gennem årene har fulgt hende som tv-vært i dejlige livsstilsprogrammer, hvor hun sammen med journalist Anders Agger har besøgt danske slotte og herregårde, badehoteller og øer, så har du måske bemærket, at hun har tabt sig. Faktisk har hun smidt hele 20 kilo…

Læs mere
Happy Food

De seneste år har forskere fundet ud af, at forbindelsen mellem tarmen og hjernen er meget stærkere, end vi i vores vildeste fantasi kunne havde forestillet os. Maden på tallerkenen påvirker således ikke bare kroppen, men også vores humør og sanser, og muligvis også udviklingen af alvorlige psykiske…

Læs mere
^