Hvad er din plan for vægttab?

Kategori: Slank & sund

Hvad er din plan for vægttab? 

Hvad er din plan for at slippe af med de ekstra kilo på sidebenene? Leve af æblecider en måned? Sætte en hængelås på køleskabet? Droppe rødvinen og smør på brødet? Lad være med det! Det sundeste, og i længden mest effektive, er at fortsætte med at spise og drikke det, du elsker – men med måde. For din plan vil ikke holde i længden, hvis du skal undvære det du holder allermest af, og samtidig skal tvinge dig selv ud i motionsprogrammer som du kun gennemfører med sammenbidte tænder.

Så her får du nogle gode tips til, hvordan du, uden at skulle undvære det du mest elsker, kan tabe overflødige kilo på en rar og varig måde:

1. Tilfredsstil din trang
Hvis du virkelig har lyst til en chokoladebrownie - så snup en. For har du først sat dig for, at dét du elsker og nyder mest, er forbudt, vil du længes så meget efter det, at du formentligt vil forgribe dig på alt muligt andet for at kompensere for det forbudte. Med andre ord, hvis du ikke tillader dig selv din elskede chokoladebrownie, så forgriber du dig måske i stedet på tre stykker smørrebrød i stedet, hvilket alt i alt indeholder samme mængde kalorier – og bagefter har stadig lyst til en chokoladebrownie! Havde du i stedet nydt din brownie og havde fået tilfredsstillet din længsel, havde du formentligt endt op med at indtage færre kalorier.

2. Mærk efter
Tip nummer to, og du er stadig med! Ja, det hjælper når man må spise hvad man har lyst til, ikke? Tip nummer 2 handler om at mærke efter. Bemærk om du spiser så langsomt, at du, med et par bidders mellemrum, kan nå at spørge dig selv ”Nyder jeg det?”. - Og spiser du også langsomt nok til at føle efter og besvare spørgsmålet? Hvis ikke, så sæt farten ned. Når du har spist en lille portion af din mad, så stil dig selv spørgsmålet igen.
Når du gennem måltidet konfronterer dig selv med spørgsmålet, vil det øge din opmærksomhed på de signaler kroppen sender dig. Med øget opmærksomhed vil du mærke når din trang er tilfredsstillet.
Og nej, du har ikke fokus på din mad, hvis den indtages foran fjernsynet!

3. Med smør på brødet
Put smør på brødet. Foran dig på bordet har du et herligt brød og smør – og du er sulten. Lad være med at skippe smørret bare fordi det er fedt. Fedt mætter og tilfredsstiller – og smør er skønt! Et stykke brød med smør er med sikkerhed mere tilfredsstillende, en to stykker brød uden.

4. Levn!
Uanset om du spiser ude eller hjemme, så vend dig til at dele portionen på din talerken op. Prøv at nøjes med to tredjedele af hvad der er på din tallerken, og mærk efter. For på det tidspunkt vil du formentligt føle dig mæt, og faktisk ikke have lyst til at fortsætte. Husk at reglen også gælder når du spiser på restaurant. Det er restaurantens job at give dig mere mad end du har brug for, så forbered dig på at levne. Det er ikke dårlig opførsel - bare sund fornuft.

5. Flyt maden uden for rækkevidde
Læg afstand til fristelserne. Det er svært at lade være med at spise, hvis der er rester på bordet. Så når du er mæt og tilfredsstillet, så ryd bordet og smid resterne ud. Lad være med at siddende og nippe til resterne. Er du færdig med dit måltid før resten af selskabet, så placer den mad du med størst sandsynlighed kunne finde på at forgribe dig på, så lang væk fra din plads som muligt.

6. Undgå drikkekalorier
Lad være med at drikke kalorierne. Sodavand, frugtjuice, en stor caffè latte er fyldt med kalorier. Så er du frisk på at udskifte de søde drikke med et herligt glas iskoldt vand fra hanen, så er der virkelig kalorier at spare. Synes du drikkevarer skal smage af noget, så tilføj en halv skive citron til drikkevandet, og længes du efter din caffè latte, så tilfredsstil din trang og snup en kop kaffe med minimælk. Drik din rødvin langsomt. Sip, smag og nyd den – og hold dig væk fra øl og spiritus.

7. Alt det skønne grønne
Husk frugt og grøntsager. Væn dig til at spise frugt og grønt ved alle måltider. Frugt og grønt tilfører kroppen så mange gode vitaminer, mineraler, fibre, bidrager til en god mæthedsfornemmelse – og så smager det jo herligt!

8. Motion giver overskud
Rør dig 30 minutter hver dag, for det giver dig øget fysisk og psykisk velvære og overskud i hverdagen.
Forudsætningen for at få rørt sig er ikke at du skal møde op i et fitnesscenter eller investere i dyrt træningstøj. Gennem en aktiv hverdag kan man sagtens opnå 30 minutters bevægelse dagligt. Få dine 30 minutter ved f.eks. at:

 •  lade bilen stå og gå på indkøb
 • gå en frisk tur i din frokostpause på sammen med en kollega
 • lade bilen stå og tage cyklen frem og tilbage på arbejde. Hvis du bor langt fra arbejdspladsen, kan du tage bilen noget af vejen. Sæt bilen ved ”bygrænsen” og gå eller tag cyklen resten af vejen
 • gå eller cykel en aftentur før sengetid
 • tage trappen frem for elevatoren
 • stå op, når du taler i telefon
 • stå af bussen to stop, før du plejer og gå turen i raskt tempo
 • støvsuge hele huset og vaske et par gulve
 • foreslå din kollega, at I holder dagens møde som en ”walk and talk”
 • tage i svømmehallen og svøm 10 gange frem og tilbage i det store bassin
 • lave havearbejde i 20 minutter
 • lege med dine børn
 • fortælle en god kollega om din plan for mere fysisk aktivitet. Så vil vedkommende måske ind i mellem være dig behjælpelig med at huske dig på din plan
Slank & sund
Stress ned og tab dig 

Stress feder og giver usunde vaner. Du kan få lettere ved at tabe dig og leve sundere, hvis du starter med at stresse ned. Prøv samtidig at sænke din mad-stress.

Læs mere
Slank & sund
Tre små overkommelige skridt til en slankere sommer 

Vil du tabe et par kilo inden bikinisæsonen? Så kom i gang nu, hvor der stadig er god tid til sol og sommer, og hvor du har tid til at opnå vægttab, uden at skulle omlægge hele din hverdag og livsstil.

Læs mere
Slank & sund
Gratis guide til effektiv vægttab 

Sommeren er den perfekte tid på året til at gøre noget ved deller og dårlige vaner. Udsigten til snart at skulle klemme sig ned i badetøjet er en effektiv motivator, og sommerens frugt og grønt gør det meget mere inspirerende at spise sundt.

Læs mere
Slank & sund
Spis champignoner 

Champignoner er ikke bare en lækker spise, de er også sunde og slankende.

Læs mere
Slank & sund
Drikkekalorier 

Ønsker du at skære ned på kalorierne, så er det vigtigt, at være opmærksom på, hvad du drikker. Selv så ”artige” drikkevarer som saftevand, sodavand, isthe, hyldeblomstsaft, mælk og juice (også den hjemmepressede) tilfører hurtigt kroppen mange kalorier, men ingen mæthed.

Læs mere
Slank & sund
Ny bog af Birgitte Nymann 

Hele Danmarks livsstilsguru, forfatteren Birgitte Nymann, har stor succes med at inspirere os ind på sporet af det sunde og indholdsrige liv.

Læs mere
Slank & sund
Slank og sund med de 10 kostråd 

Over en million voksne danskere er overvægtige. Tallet er så voldsomt, at man omtaler det som fedmeepidemi. Problemet skyldes især for meget og forkert mad samt for lidt motion. Skal fedmeboomet bremses, gælder det om, at gøre det sunde valg til et lettere valg. Fødevarestyrelsen har udarbejdet en…

Læs mere
Slank & sund
Vand er godt - men ikke i overdrevne mængder 

Det er bedst at slukke tørsten i vand. Vand er sundt, koster næsten ingenting og indeholder ingen kalorier. Men man kan også få for meget vand. Fødevarestyrelsen advarer mod kure, der anbefaler, at man drikker 4-5 liter vand eller mere om dagen.

Læs mere
Slank & sund
Drøm dig slank 

Vidste du, at for lidt søvn øger risikoen for overvægt? Undersøgelser viser at for lidt søvn og dårlig søvnkvalitet øger risikoen for overvægt.

Læs mere
Slank & sund
Kampen mod overvægt 

På trods af adskillige forsøg på at tabe sig, mislykkes overvægtige kvinder ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^