Har du styr på UV-indekset? 

UV-indeks bruges som pejlemærke for, hvornår man bør huske skygge, solhat og solcreme, så man mindsker risikoen for solskoldninger, permanente hudskader som pigmentpletter og rynker samt hudkræft. Men undersøgelser viser, at mange af os er forvirrede omkring solbegreberne og ikke har styr på hverken UV-indeks eller brugen af solfaktor. Gratis app giver klar besked.

Danskere er solforvirrede når UV-indekset er over 3
Sommeren er over det danske land. Det betyder sol, varme og lunere dage, men også at vi næsten dagligt bliver eksponeret for gode solråd, fakta om UV-indekset og SPF-anbefalinger. Vigtig viden og begreber, som man bør kende og forstå, hvis man sikre sig optimal solbeskyttelse og dermed mindske risikoen for solskoldninger, permanente hudskader samt kræft i huden. 

Men undersøgelser viser, at en stor del af danskerne er forvirrede omkring solbegreberne og ikke kender til hverken UV-indeks eller dets betydning samt ofte er i tvivl om brugen af solfaktor. Således fortæller mere end hver anden dansker, at de ikke ved, hvordan de skal holde sig til et UV-indeks og seks ud af ti danskere tjekker aldrig UV-indekset i løbet af et år. Det viser en undersøgelse foretaget af solcremeproducenten P20.
Hudlæge, Annesofie Faurschou er bekymret over, at så mange danskere ikke ved, hvordan de skal forholde sig til et UV-indeks og så få tjekker det i løbet af et år. 
"Det er vigtigt at huske på, at det ikke er temperaturen, der er afgørende for, hvor meget solen brænder. UV-strålerne kan sagtens trænge igennem på en overskyet dag. UV-indekset fungerer som en slags termometer for UV-strålernes styrke og er UV-indekset 3 eller derover skal man passe på i solen. Fornuftige solvaner tidligt i livet reducerer risikoen for solskoldninger, pigmentpletter, rynker og kræft i huden senere i livet. Derfor er det vigtigt, at vi alle følger de gængse solråd, herunder brug af solcreme", fortæller Annesofie Faurschou. Hun henviser derfor til en P20´s app, der skal gøre det nemmere at passe på huden i solen og give danskerne bedre solvaner.

Gratis app giver klar besked om solbeskyttelse
Via app’en, P20 SUN PLANNER, kan man oprette en profil ved at indtaste alder, køn, hudtype, omgivelser (fx strand, vand eller sne), hvor du befinder dig (dette sker via GPS i din telefon) samt tidsrum på dagen, du planlægger at være ude. Så giver app’en dig anbefalinger til sund soladfærd, samt den SPF-anbefaling, din hud skal bruge for at kunne tåle solen. Anbefalingerne skifter alt efter, hvor du befinder dig og hvordan UV-indekset er henover dagen”. App’en giver mulighed for at oprette fire forskellige profiler, så man kan få hjælp til at planlægge dagen i solen for både (flere) børn og forældrene selv. 

Download app’en gratis via nedenstående links: 

 

Fakta om UV-indeks
UV-indekset er et udtryk for styrken af solens stråler på et givent tidspunkt. UV- indekset bruges som et pejlemærke for, om man skal huske solrådene om skygge, solhat og solcreme, når man er udenfor, men det er afgørende, at man ved, at solbeskyttelse er nødvendigt, når UV- indekset er over tre. 

 • 0 – 3: Lav UV-intensitet
  Lille risiko for solskoldning. 
  Solbeskyttelse er som udgangspunkt ikke nødvendig, med mindre du har meget lys hud.
 • 3 – 6: Moderat intensitet 
  Moderat risiko for solskoldning.
  Søg så vidt mulig skygge mellem 12 og 15. 
  Brug tøj, hat og rigelig solcreme med min. faktor 15 samt UVA- og UVB-beskyttelse.
 • 6 – 8: Høj UV-intensitet 
  Stor risiko for solskoldning. 
  Søg skygge mellem 12 og 15. 
  Brug tøj, hat, rigelig solcreme med min. faktor 15-20 samt UVA- og UVB-beskyttelse.
 • 8 – 10: Meget høj intensitet 
  Meget stor risiko for solskoldning.
  Søg inden døre mellem 12 og 15.
  Hvis du skal være ude midt på dagen, bør du søge skygge og beskytte dig med tøj, hat og rigeligt med vandfast solcreme med min. faktor 30 samt UVA- og UVB-beskyttelse.
 • 10+: Ekstrem UV-intensitet 
  Ekstrem risiko for solskoldning. 
  Bliv inden døre mellem 12 og 15. 
  Hvis du skal være ude, bør du søge skygge og beskytte dig med tøj, hat og rigeligt med vandfast solcreme, som har faktor 30-50+ samt UVA- og UVB-beskyttelse.
Miljø
6 fif der får dine makeupprodukter til at holde længere 

God makeup er dyrt, så det gælder om at få produkterne til at række længst muligt. Her bringer vi en stribe generelle råd, som sikrer optimal holdbarhed samt tips til, hvordan du kan få lidt mere glæde af produkter, som fx er ødelagt eller ved at være opbrugt.

Læs mere
Skønhed & Pleje
Akne efter overgangsalderen - Sådan kan det forebygges og behandles 

Når nogle kvinder oplever akne efter overgangsalderen, så skyldes det oftest hormonelle forandringer. Efter overgangsalderen falder østrogenniveauerne, mens androgenniveauerne hos nogle kvinder stiger, hvilket kan øge produktionen af talg og dermed risikoen for akne.

Stress og øget produktion af…

Læs mere
Guide til de bedste 6 hverdagsparfumer
Skønhed & Pleje
Hverdagsparfumer: 6 bud på skønne og ukomplicerede dufte til hverdagsbrug 

At finde den perfekte hverdagsparfume kan være en udfordring. Det kræver en duft, der er let, ukompliceret og behagelig, en duft der efterlader et subtilt indtryk - uden nogensinde at være overvældende eller generende for ens omgivelser. Her præsenterer vi seks sikre valg af dufte til hverdagsbrug.

Læs mere
Din parfume er et stærkt signal om, hvem du er, og hvad du vil.
Skønhed & Pleje
Duftsignaler: Hvad signalerer din parfume? 

Din parfume er et stærkt signal om, hvem du er, og hvad du vil. Men hvilken duft sender hvilket signal?

Læs mere
Optimer din parfumeoplevelse: 5 tips til korrekt parfumebrug
Skønhed & Pleje
5 tips: Sådan får du mest ud af din parfume 

Ved du hvorfor håndleddet er det ideelle sted at duppe parfumen? Og vidste du, at der faktisk findes 10 andre steder på kroppen, der ligeledes er særlige velegnede til parfume?

Når du nu har gjort dig umage med at finde din yndlingsduft, så fortjener du at få det fulde udbytte af den ved at bære…

Læs mere
Skønhed & Pleje
Giv dig selv en zen-oplevelse med japansk inspirerede baderitualer 

At skabe et japansk inspireret hjemmespa er en skøn og effektiv måde, at lindre stressen og få ro i krop og sind. Men vores gør-det-selv guide får du tips til, hvordan du kan sammensætte de eget lille ritual ...

Læs mere
Skønhed & Pleje
Japanske baderitualer: Tradition og velvære i hjertet af kulturen 

I Japan er spa ritualer mere end blot en måde at rense kroppen på; de er en dybt forankret del af kulturen, hvor tusinde års gamle skikke og traditioner holdes i hævd. Disse ritualer udøves især i de traditionelle badehuse, kendt som 'sentos', der ikke kun fungerer som badeanstalter, men som steder…

Læs mere
Skønhed & Pleje
The Ritual of Yozakur - Ny limited edition fra Rituals 

Forårets Limited Edition fra Rituals er The Ritual of Yozakura - en nyfortolkning af den populære The Ritual of Sakura. Serien er inspireret af den japanske forårstradition, Yozakura, hvor man drager ud om natten for at se det spektakulære syn af oplyste blomstrende kirsebærtræer. 

Læs mere
Skønhed & Pleje
Duftende dampbad  

Et dampbad til ansigtet er ren selvforkælelse. Den varme damp blødgør huden, øger blodcirkulationen, åbner og renser porerne, og efterlader huden blød og smidig.

Læs mere
Skønhed & Pleje
DIY: Fremstil selv en skøn body wash med honning og kokosolie 

Blandt honningens mange anvendelsesmuligheder gør dens unikke anti-inflammatoriske og antibakterielle egenskaberer den populær i hudplejeprodukter. Ved at eksperimentere med fremstilling af plejeprodukter derhjemme, kan du få et produkt med nøjagtig de ingredienser, der bedst egner sig til din hud.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
De usynlige, af Lone Theils

Pigerne fra Englandsbåden, Den blå digters kone, Heksedrengen og Stilleleg. Lone Theils Nora Sand-serie har solgt over 100.000 eksemplarer og udkommt i 16 lande. Krimiserien tager afsæt i virkelige begivenheder, hvilket også gælder for Lone Theils anmelderroste krimi, De usynlige.

Læs mere
Oprindelse, Dan Brown

Den nye Dan Brown thriller ligger stadig i toppen af bestsellerlisten. Med 'Oprindelse' har han skrevet endnu en intens historie fyldt med skjulte koder, religion, symboler og kunst - og med den populære professor Robert Langdon i hovedrollen.

Læs mere
Kvinden Mellem Os, Sarah Pekkanen & Greer Hendricks

En psykologisk thriller med et mesterligt plot, der udforsker ægteskabets skjulte kompleksitet og alle de farlige sandheder, som vi ignorerer i kærlighedens navn. Man kunne tro, at det er historien om en jaloux ekskone, som er besat af sin afløser - en smuk, yngre kvinde, som snart skal giftes med…

Læs mere
Eksodus, Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm

En spændingsroman af ægteparret Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm, forfatterne bag 'Bundfald' og 'Arkimedes'.

Læs mere
Shopping
^