Arver man sit moralske kompas fra mor? 

Når børn minder om deres forældre, så hører man ofte vendingen 'æblet falder ikke langt fra stammen'. Måske har barnet nogle af de samme interesser som forældrene, eller måske falder bemærkningen, fordi andre i omgangskredsen synes at barnet, i sin adfærd og sit væsen, ligner sine forældre. Men er det bare en floskel eller kan børn vitterlig arve deres forældres moralske adfærd?

Spørgsmålet har fået et team af psykologer til at se nærmere på fænomenet, og de har, i tidsskriftet Frontiers in Psychology, publiceret en videnskabelig artikel om børns tendens til af efterligne voksnes moralske adfærd. Med deres undersøgelse har psykologerne især ønsket at belyse mødres indflydelse på den måde deres børn håndterer moralske dilemmaer.

Ifølge Niklas Dworazik, leder af undersøgelsen og psykolog ved det tyske institut for psykologi på universitetet i Münster, er der stor videnskabelig interesse for at belyse, hvilke faktorer der spiller ind for dannelsen af menneskets moral og det enkelte menneskes oplevelse af, hvad der er ondt og godt, og rigtigt og forkert.

Tidligere undersøgelser peger på, at moral i nogen grad bygger på medfødte tilbøjeligheder. Men der har forskerne, hidtil kun været ganske lidt fokus på den rolle, som mødre og deres adfærd spiller i udviklingen og dannelsen af barnets moralske kompas efter barnet er sat i verden.

I den nye tyske undersøgelse blev børn i alderen 3-6 år og deres mødre sat overfor forskellige moralske dilemmaer som de hver især skulle forholde sig til. Her fandt forskerne på baggrund af deres observationer, at sammenfaldet mellem mor og barns reaktion var så slående, at Niklas Dworaziks i artiklen konkluderer, at børns moralske kompas, som er fundamentet for deres moralske adfærd senere i livet, i høj grad er forbundet med deres mødres.

 

Kilde: Dworazik, N., Kärtner, J., Lange, L., & Köster, M. (2019). Children respond to moral dilemma like their mothers. Frontiers in Psychology, 10, 2683.

 

 

Hvordan får jeg mere energi og overskud?
Sundhed
Træt? Måske er løsningen noget helt andet end du tror 

Træt og uoplagt – igen? Du ved sikkert allerede, at du burde drikke vand, sove bedre og bevæge dig mere. Men hvis det var så nemt, ville du jo ikke stå her og gabe!

Her får du en ny vinkel på, hvordan du får energien tilbage – uden at skulle leve som en helgen.

Læs mere
Forebyg vinterdepression med lys, motion og samtaleterapi.
Humør, energi, sjæl og psyke
Sådan forebygger du vinterdepression 

Vinterdepression er en alvorlig tilstand, der rammer mere end 10% af befolkningen i Norden i de mørke måneder, hvor dagslyset er begrænset. Symptomer som tristhed, manglende energi og en følelse af at være overvældet kan gøre hverdagen svær at komme igennem.

Selvom der findes flere effektive måder…

Læs mere
Vejen til mindre stress og større fokus med mindfulness
Livsstil
Mindfulness: Kunsten at være til stede i nuet 

I en verden præget af krav og præstationspres søger mange mennesker efter en måde at finde deres bedste og mest autentiske jeg. Mindfulness kan være en vej til at opnå balance. Ved at fokusere på nuet og give slip på unødvendige bekymringer kan man skabe ro og mening i livet - selv når omgivelserne…

Læs mere
Parforhold: Høj IQ skaber bedre relationer og færre konflikter i kærligheden
Humør, energi, sjæl og psyke
Overraskende fund: Intelligente mænd har sundere parforhold 

En ny undersøgelse foretaget af forskere fra Oakland University og publiceret på ScienceDirect afslører, at mænd med højere intelligens kan have mere harmoniske og sunde romantiske forhold.

Tidligere har forskning vist, at høj intelligens ofte hænger sammen med succes på arbejdsmarkedet, i…

Læs mere
International World Kindness Day
Efterår
World Kindness Day – 13. november 2024 

I en tid hvor hele verden er så hårdt ramt af katastrofer, utryghed, uro og krise, giver det måske særlig god mening at fejre World Kindness Day og gøre en særlig indsats for at huske venlighed i hverdagen. Bliv inspireret til, hvordan du kan være med til at gøre en forskel.

Læs mere
Sådan får du en nænsom start på hverdagen efter ferien. Stop stress og begynd med nemme opgaver.
Sommer
8 tips til hvordan du kommer bedst i gang efter ferien 

Velkommen tilbage fra ferie. Vi håber, at du har nydt det og fået slappet af. Nu gælder det om at få en god start på hverdagen og ikke brænde al energi, det gode feriehumør og nyvundne overskud af på én gang. Her får du 8 gode tips, som er værd at have med, når du vender tilbage til jobbet.

Læs mere
Personlighedstræk og udfordringer i parforhold
Humør, energi, sjæl og psyke
Parforhold: Sådan påvirker jeres personlighedstræk jeres parforhold 

Kvaliteten og stabiliteten i et parforhold er tæt forbundet med personlighedstræk og partnernes evne til at skabe en harmonisk følelsesmæssig dynamik. Rummelighed, imødekommenhed og evnen til at handle samvittighedsfuldt er afgørende for at opretholde gensidig respekt og effektiv kommunikation. …

Læs mere
Her er navnet på din yndlingsfarve
Bolig & Design
Hvad hedder farven? Find navnet her 

Farver er ikke blot en visuel oplevelse, men også en dør til følelser og sanser. Når vi ser på naturens farvepalet, fra det dybe blå i havet til den blide pastel ved solnedgang, åbnes der for en verden fuld af skønhed. Farverne i naturen kommer fra komplekse samspil mellem lys og materiale. For…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Test dig selv: Har gamle indestængte frustrationer gjort dig bitter? 

Der kan være mange grunde til at man vælger at holde sine følelser for sig selv, men det er ikke ensbetydende med at ens omgivelser ikke bemærker, at noget er galt.

Som den amerikanske psykolog, Seth Meyers, forklarer i et indlæg på mediet Psychology Today, så kan det kan være svært at holde…

Læs mere
Guide til at undgå giftige bekendskaber
Humør, energi, sjæl og psyke
Sådan undgår du giftige bekendtskaber 

Der er nogle oplevelser, man helst havde været foruden. Det gælder fx de giftige bekendtskaber, som man bittert fortryder at have brugt ressourcer på. Desværre går der oftest alt for lang tid før man indser, at dét menneske, man umiddelbart fandt interessant, autentisk og empatisk, i virkeligheden…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Keto på 4 uger - Jane Faerber

Med Keto diæt oplever mange et mere stabilt blodsukker og varigt vægttab. Jane Faeber er kostrådgiver og blogger om sundkost, LCHF og Keto på den populære blog Madbanditten. Med hendes nye bog 'KETO på 4 uger' præsenterer hun stribevis af lækre opskrifter til Keto samt en overskuelig 4-ugers plan…

Læs mere
Shopping
^