8 gode råd til at skabe nye venskaber 

Der kan være rigtigt mange grunde til at man ikke har nære venner. Det kan bero på et bevidst valg, at man er introvert eller fx stærkt udfordret af generthed.

Men ifølge en undersøgelse, så handler det for mange mennesker om deres indstilling, og om hvorvidt de er villige til at gøre en aktiv indsats for at skabe de kontakter, der skal til for at udvikle et venskab.

Venskaber kommer man ikke sovende til, det bekræfter en amerikansk undersøgelse, der viser at der er en klar sammenhæng mellem indsats og venskaber.

I undersøgelsen blev deltagerne delt op i to grupper; Én gruppe der mente, at det kræver en aktiv indsats at danne og bevare venskaber, og én gruppe, der fandt at venskaber opstår som følge af held og tilfældigheder.

For deltagerne i gruppen der var indstillede på at gøre en aktiv indsats, fx ved at deltage i fællesarrangementer og interessefællesskaber, var chancerne for at skabe kontakter og opbygge varige venskaber, langt bedre end for gruppen der satsede på held.

For sidstnævnte blev deres indstilling en slags selvopfyldende profeti, som kom til udstyk, da de i undersøgelsen 5 år senere, raporterede at deres tilværelse var præget af ensomhed.

Sådan forbedrer du dine muligheder

Er man indstillet på at gøre en indsats, så behøver det ikke at være svært at få nye venner, for mange af de udfordringer man møder, kan faktisk takles med bevidst at bruge være lidt strategisk.

 1. Lad andre mærke din interesse

  Hvis andre ikke ved at du gerne vil have kontakt, så er det svært at få nye venner. Derfor er det vigtigt, at du viser åbenhed og interesse gennem din adfærd. Sætter du dig fx for dig selv i frokostpausen, så vil andre tolke det som at du ønsker at være i fred. Vælger du gang på gang ikke at møde op til fællesarrangementer, så holder folk op med at invitere dig. 

 2. Engager dig i fællesskaber

  Undersøg mulighederne for at være med i et fællesskab fx som frivillig i hjælpeorganisationer, frivilligt eller politisk arbejde, dyrke motion sammen med andre, eller fordyb dig i en hobby med andre med samme passion.

  Nu behøver man ikke have en masse fællesinteresser for at blive venner, men i fællesskaber, hvor man møder mennesker med samme interesser, er der fundament for et godt venskab.

 3. Et bekendtskab kan blive et venskab

  Overvej om der er nogen, du allerede kender overfladisk, som har potentiale til at blive en god ven.

 4. Tag det første skridt

  Du kan melde dig ind i stribevis af fællesskaber, men hvis du ikke udstråler imødekommenhed og snakker med folk, så får du stadig ikke venner. Husk, at enhver du taler med, kan vise sig at blive en god ven. 

  Åbn samtalen med små positive kommentarer, og se hvor det bærer hen: ”Har du også glædet dig til at være med i dag?” eller ”Er det ok, at jeg sætter mig her ved siden af dig?”. Du kan også give et kompliment: ”Nu har jeg stået og kigget på din kjole, og jeg vil bare sige, at den er så flot på dig!”, men undlad at gøre komplimentet for personligt, det kan gøre modtageren utilpas.

 5. Husk de gode manerer

  Gode manerer er vigtige, når du færdes blandt andre. Det giver et godt førstehånds indtryk og sender et signal om at du er et opmærksomt og ordentligt menneske. Det kan giver andre mod til at tage kontakt, og lyst til at lære dig bedre at kende.

 6. Øv dig i spejling af andres kropssprog

  At spejle kropssprog, kan have god indflydelse på en samtale og give indtryk af at være lyttende og interesseret. Prøv subtilt at efterligne udtrykket og bevægelserne hos den du taler med. Hvis de fx smiler eller læner sig frem, mens de taler til dig, så gør det samme.

 7. Udvis interesse og lyt!

  De fleste mennesker nyder at have andres opmærksom, og hvis de kan mærke, at den de taler med lytter med interesse, så fortæller de gerne om dem selv. Ved at lytte mere end du taler, vil du fremstå som venlig, interesseret og imødekommende. Hold øjenkontakt, nik, og følg op med spørgsmål eller kommentarer under samtalen.

 8. Hold samtalen i gang med smalltalk

  Hvis der synes at være interesse for at fortsætte samtalen, så prøv at holde den i gang ved at stille spørgsmål og fortælle lidt information om dig selv. Det behøver ikke være meget personligt, men blot vise, at du både kan lytte og bidrage med interessante bidrag til samtalen.

 

Kilde: Newall, Nancy & Chipperfield, Judith & Clifton, Rodney & Perry, Raymond & Swift, Audrey & Ruthig, Joelle. Causal beliefs, social participation, and loneliness among older adults: A longitudinal study. Journal of Social and Personal Relationships - J SOC PERSON RELAT. 26. 273-290. 10.1177/0265407509106718.

Sundhed
Træt og uoplagt? 12 effektive råd til mere energi og overskud 

Går du og er småirriteret, glemsom og mangler lysten og energien til at få tingene gjort? Her får du 12 tips til, hvordan du kan gå hverdagen i møde med fornyet energi og overskud.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Hvad gør du når andre overskrider dine grænser? 

Kan du tilgive utroskab, svigt, løgn, utaknemmelighed, grænseoverskridende adfærd, lede kommentarer til dine opslag på de sociale medier, eller svigermors evige bebrejdelser? Bliver du vred og frustreret, eller bider du det i dig?

Læs mere
Skønhed & Pleje
Smukke bløde sommerfødder 

Træt og flad efter en lang dag? Et fodbad, efterfulgt af en god fodmassage er ikke kun rart for trætte fødder og urolige ben, men for hele kroppens ro og balance.

Læs mere
Sundhed
Bliv bedre til at sige nej 

Det er dejligt at være kendt som et imødekommende og hjælpsomt menneske, men det tærer på kræfterne, når omgivelserne har vænnet sig til og forventer, at man altid stiller tjenstvilligt op og altid står klar med støtte, opmuntring og hjælp, når der er brug for det.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Psykiateren: Kvinder med ADHD lider i stilhed 

I årevis har ADHD været en diagnose, som man hovedsaligt har kunnet hæfte på meget urolige drenge. Men nu tegner der sig, blandt eksperter internationalt, en generel opfattelse af, at formentlig lige så mange piger og kvinder har ADHD. Kvinderne har bare lidt i stilhed, fordi symptomerne er nogle…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Dansk Sprognævn: ’Årets Ord’ er 'Samfundssind' 

Coronaen har mildest talt sat sit præg på 2020, ligesom pandemien også har sat sine tydelige spor i ordhøsten og vores sprogbrug i årets løb. Det kunne også mærkes, da DR og Dansk Sprognævn fredag for 13. år i træk stod bag kåringen af ’Årets Ord’. Det hele foregik i en direkte udgave af ’Klog på…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Stresset, bekymret - eller bare trist over at sommeren er forbi?  

Indimellem bliver den positive tilgang til hverdagen udfordret, og så er det ikke altid lige nemt at bevare optimismen, energien og humøret. Men ifølge tysk forskning, så findes der en metode, som har vist sig særlig effektiv, når det kommer til at genfinde det gode humør.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Er du nysgerrig? 

Er tilværelsen blevet lidt grå og kedelig, så prøv at skrue op for din nysgerrighed. Et mere nysgerrigt syn på tilværelsen kan ofte bane vejen for nye oplevelser, styrke sociale relationer og give dig større indsigt i og forståelse af verden omkring dig.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Maren Uthaug 'Striber på højkant'  

Maren Uthaugs striber er kendt og elsket fra Politikens bagside. I serien 'Striber på højkant' er samlet hendes mest følsomme og filosofiske, sorteste og sjoveste striber i fire vildt underholdende udgivelser: 'Parforhold', 'Børn', 'Livet' og 'Kærlighed.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Positiv psykologi: Bliv livsglad med vilje 

Titlen på Mikael Kambers nye bog om positiv psykolog er ’Sur for en sikkerhedsskyld’, men den kunne også være ’Livsglad med vilje’, for det er en bog, der handler om, hvordan man med viljens kraft kan tage styringen over sin indre mellemfornøjede grundstemning og øge følelsen af tilfredshed og…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^