Sæson: Høst dine blomsterfrø

Kategori: Sommer

Sæson: Høst dine blomsterfrø 

Midt i det ellers så smukke efterår ser blomsterbedet lidt ynkeligt ud. Hist og her står stadig et par trætte sommerblomster og hænger med hovederne, men ellers er der kun frøstande tilbage på de tynde, halvvisne stængler. Nu gælder det om at få samlet og tørret frøene inden efterårets regn og blæst sætter ind.

At samle frø, er en hyggelig og nem syssel, og så er det temmelig tilfredsstillende at se sine egne blomsterfrø spire i foråret. Rigtig mange dejlige sommerblomster sætter frøstande, det gælder fx morgenfrue, valmue, katost, havenellike, stolt kavaler, jomfru i det grønne, lægesolhat, blomsterkarse, tallerkensmækker, kamille og solsikke, men også blomster med frø i bælge som fx ærteblomst og lupin, kan plukkes og tørres.

Frø fra fingerbøl og stormhat kan også tørres, men da de begge er giftige, er det vigtigt at bruge handsker, når du håndterer dem samt huske at opbevare de tørrede frø et forsvarligt sted.

Sådan høster og tørrer du blomsterfrø

  • Det er ærgerligt at få byttet rundt på sine frø. Når du tager ud og høster frø, så medbring kuverter, hvorpå du kan notere frøets blomsternavn.
     
  • Frøstande skal være så tørre som muligt, inden de høstes, men samtidig skal du ikke vente så længe, at vejret bliver vådt.
  • Snup især frøstande fra de planter, der synes mest robuste.

  • Hjemme spredes frøstandende ud på avis. Skriv blomsternavnet på avisen, så du fortsat har styr på dine frø.
  • For at undgå dannelsen af mug og sikre sunde frø og spirer i foråret, er det vigtigt at frøene ligger tørt, lunt og i skygge, mens de tørrer.

  • Lad frøene tørre 2-3 uger.

  • Opbevar de tørrede frø i små stof- eller papirsposer, eller evt. i åbne glas. Husk at skrive blomsternavnet på, fx med et lille manilamærke bundet omkring.

Idé

En lille pose med lidt af høsten kan være en rigtig kær og personlig gave til enhver med have eller altankasse.


Sensommer
Nem tilberedning af vilde svampe 

Når man tilbereder vilde svampe, er det vigtigt at gå nænsomt til værks, så den fine smag bevares. Vilde svampe er dejlige i saucer og gryderetter, men også i æggekage og Svampe er særlig velegnede som garniture.

Læs mere
Sensommer
Lyngen blomstrer ekstraordinært i år 

Sidste års tørke kombineret med en våd og varm forsommer har resulteret i, at lyngen står ekstra flot i år, skriver Naturstyrelsen. Lige nu kan man få sig en spektakulær oplevelse, hvis man besøger en af de jyske heder, for nu nu blomstrer hedelyngen – og i år er blomstringen meget mere massiv end…

Læs mere
Sensommer
Hjemmelavet mysli 

Start dagen med en yoghurt og en hjemmelavet mysli med de gryn, nødder og kerner, du holder allermest af. Tilføj frisk eller tørret frugt samt evt. honning, og du har et velsmagende måltid, der giver god energi til krop og hjerne, maven noget at arbejde med.

Læs mere
Sensommer
Tag på svampejagt 

Skovbunden bugner af svampe. Den lune sensommer har skabt optimale betingelser for svampe, så det er lige nu man skal tage på svampejagt, hvis man vil have kantareller og karl johan i gryden.

Læs mere
Sensommer
Sådan bekæmpes havens skadedyr uden kemi 

Du behøver ikke bruge sprøjtegifte til at bekæmpe de skadedyr, der ødelægger de blomster og grøntsager, der vokser i din have. Lær i stedet af danske gartnere, hvordan du kan komme skadedyrene til livs med nyttedyr.

Læs mere
Sensommer
Tørrede æbleringe 

Hvis du har æbler i overskud, så er tørrede æbleringe skønne som snacks, men også gode i mysli eller i teen.

Læs mere
Sensommer
Pitasandwich med kirsebær 

Fra Arla´s køkken bringer vi med tilladelse opskriften på en en frisk og delikat sensommersandwich med friske kirsebær.

Læs mere
Frugt & bær på glas & flaske
Sensommer
Frugt & bær på glas & flaske 

Sensommeren er en dejlig tid, og på intet tidspunkt ses himlen så høj og blå, som i september. I skoven kan du nu være heldig at finde brombær, hyldebær, røn, hassel og hyben. I haver og plantager er blommer, pærer, blåbær og æbler modne og plukkeklar. Få mest ud af sensommerens lækkerier, og saml…

Læs mere
Sensommer
Æbler giver maden et syrligt strejf 

Æbler er perfekte til at give salater og desserter et strejf af syrlighed, der overrasker smagsløgene. Men et æble er ikke bare et æble. De forskellige sorter byder på en bred palette af smagsoplevelser, der strækker sig fra sød og blød til syrlig og knasende. Det gør æblet til meget mere end en…

Læs mere
Sensommer
Bevar sommergløden med fugt og pleje 

Sommeren har for alvor sluppet sit tag, men ville det ikke være skønt, at bevare sommergløden lidt endnu?

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^