En svampetur er den dejlig aktivitet, og en god lejlighed til at nyde den gyldne efterårsskov, få frisk luft og motion. Man skal dog altid skal være yderst forsigtig og opmærksom, når man samler svampe, fordi mange giftige svampe kan forveksles med spiselige svampearter. En fornuftig forholdsregel er aldrig at spise en svamp, hvis man er den mindste smugle i tvivl om arten. En anden god idé, er at tage på svampejagt sammen med nogen, der har forstand på svampe.
Kategori: Sensommer

Kun et lille antal af alle de svampe, man finder i naturen, er spiselige. Lær at identificere både de spiselige samt eventuelle giftige dobbeltgængere, inden de havner i kurven. Foto: Niclas Jessen/VisitDenmark.
Tag på svampejagt

Endelig er det altid fornuftigt, at væbne sig med nogle gode svampebøger, som beskriver de danske svampearter.
Bogen 'Spiselige Svampe' er skrevet af den inkanerede svampejæger, fortatter og tegner, Peter Nielsen. Her er de bedste og sikreste spisesvampe, man finder i den danske nautur, nøje beskrevet og illustreet med velligende tegninger. Med den lille, fine håndbog, vil man være bedre rustet til at identificere både spiselige svampe samt eventuelle giftige dobbeltgængere, inden de havner i kurven. Den lille bog, som kan bestilles online, byder endvidere på en række delikate svamperetter.
I videoen nedenfor tager naturvejleder Jan Kjærgaard dig med på kantareljagt.
Tips om vilde svampe og tilberedning
- Brug kun friske svampe til madlavning.
- Begynd altid med en lille portion af en ny spisesvamp. Nogle mennesker er overfølsomme over for svampe, så hvis du kun spiser lidt, så mærker du også overfølsomheden svagt.
- Spis ikke vilde svampe i rå tilstand. Vilde svampe skal gennemsteges eller gennemkoges.
- Vask ikke rå svampe før opbevaring. Mange vilde svampe suger vand som – ja, en svamp. Det mindsker svampekødets spændstighed og smag. Børst i stedet svampene rene for jord, sand eller mos med en lille børste. Eller tør dem let med en fugtig klud.
- Svampe er særlig velegnede som garniture, men bør ikke spises rå. Mange vilde spisesvampe er bitre og svære at fordøje i rå tilstand.
- Svampene snittes groft og svitses ved høj varme uden fedtstof, til de pifter. Tilsæt nu 1 spsk. smør, hvidløg, persille eller andre krydderurter, salt og peber og vend rundt et minut eller to. Man kan selvfølgelig tilsætte et stort skvæt piskefløde, så sautéen bliver til en stuvning.