Kategori: Rejser

Ring 1812 hvis du påkører dyr i sommertrafikken 

Sommertid er lig travlhed i Dyrenes Vagtcentral, der hver dag tager imod op til 700 opkald fra danskere, der rapporterer om dyr i nød. Men Vagtcentralen oplever stadig, at ikke alle ved, hvem der skal kontaktes hvornår i forbindelse med påkørsler.

Når du pakker bilen og drager på eventyr i sommerlandet, skal du være opmærksom på dyrene på din vej. Det er nemlig ikke kun medtrafikanter, der fylder godt på vejene her i sommermånederne. Maj og juni måneder er eksempelvis højsæson for rådyrspåkørsler, da familierne splittes og bevæger sig meget omkring. I maj fik Dyrenes Vagtcentral 1.513 henvendelser om påkørsler af alle typer dyr, og i juni lød tallet på 1.354 henvendelser.

Men selvom Dyrenes Vagtcentral modtager mange opkald i forbindelser med påkørsler, så er der stadigvæk mange danskere, som påkører dyr, der ikke ved, hvor de skal henvende sig. Mange ringer nemlig til Falck i stedet for 1812, når de har påkørt et dyr, og det er ikke altid den rette fremgangsmåde, fortæller Nina Orthmann-Brask, biolog og projektleder for faunadyr i Dyrenes Beskyttelse.

"Mange begår den fejl at ringe til Falck, uanset om dyret er dødt eller ej efter påkørslen. Men Falck tager sig kun af de sager, hvor dyret er dødt efter påkørslen. Og visse steder i landet kører Falck slet ikke ud, hvis de ikke har en aftale med den pågældende kommune. Hvis det døde dyr er på kørebanen, kan man derfor med fordel placere det i rabatten. Så kommer der andre dyr og æder det døde dyr. Men lever dyret stadig, er det altid 1812, man skal kontakte."

Hvad gør jeg, hvis jeg påkører et dyr?
Skulle du være så uheldig at påkøre et dyr i sommertrafikken, så er det vigtigt, at du følger følgende procedure:

  • Ring til Dyrenes Vagtcentral på tlf.: 1812, hvis du står med et sygt eller skadet vildt dyr. Vagtcentralen kan instruere dig i, hvad du bør gøre og kan sætte dig i forbindelse med f.eks. nærmeste vildtplejestation.
  • Marker stedet, hvis du eller andre har påkørt et rådyr, som efterfølgende er flygtet.
  • Rekvirer en frivillig schweisshundefører gennem Dyrenes Vagtcentral. En schweisshund er en sporhund, som kan spore det flygtede dyr.
  • Du kan selv bringe det tilskadekomne vilde dyr til en vildtplejestation, frem for at skulle vente på dyreredning, så kan dyret hurtigere få hjælp, og derved lide mindre og have større chancer for overlevelse. Inden du tager dig af dyret, skal du dog ringe 1812 eller til en vildtplejestation og få råd og vejledning om, hvordan du bedst håndterer dyret.
  • Sendes der hjælp er det vigtigt, at du altid bliver og venter ved ulykkesstedet, indtil hjælpen når frem

Hvis du vil have yderligere information om, hvad du skal gøre, hvis du påkører et dyr, så har Dyrenes Beskyttelse lavet en guide: Tilskadekomne dyr

I Sverige er det strafbart at undlade at anmelde påkørsel af et dyr
I Sverige registreres hvert år mere end 40.000 påkørsler af vilde dyr. Ulykkerne sker især i daggryet eller skumringen, så her er det fornuftigt at være særlig opmærksom og sætte farten ned. Hvis du påkører en elg eller andre større dyr fx jærv, los, elg, kronhjort, dådyr, rådyr, oddere eller vildsvin har du ifølge svensk lovgivning pligt til at anmelde påkørslen til svensk politi på telefon 112. Det gælder også selvom dyret forsvinder ind i skoven efter påkørslen. Hvis du undlader at anmelde påkørslen, får du dagbøder. Læs mere på Nationella viltolycksrådets hjemmeside: Sådan gør du, hvis du påkører et dyr

Rejser
Nordisk lykke - World Happiness Report 2021 

Ifølge World Happiness Report er de nordiske lande blandt de lykkeligste i verden – de ligger faktisk på Top 10-listen, med Finland som topscorer. Herefter kommer Island, hvorefter Danmark brillierer på tredjepladsen.

Se hele listen.

Læs mere
Rejser
Hver anden dansker tjekker ikke sin rejseforsikring inden sommerferien  

Sommerferiesæsonen står for døren, og snart sætter hundredetusindvis af danskere kursen mod varmere himmelstrøg. Men kun 50 procent af danskerne husker at tjekke, om de har en rejseforsikring, selv om hver tredje dansker har oplevet uheld på en udlandsrejse. Det viser en ny undersøgelse, som…

Læs mere
Forår
Flyforsinkelse og kompensation 

Det er forår, og mange danskere bruger de ekstra fridage på en miniferie i udlandet. Faktisk tager hver femte af os årligt på storbyferie. For enkelte kan turen dog ende i flyforsinkelser og -aflysninger eller hotelværelser uden udsigt, og så kan det være rart, at kende sine rettigheder i forhold…

Læs mere
Rejser
Derfor peger Lonely Planet på Wales 

Der er noget særligt betagende over Wales. Storslåede græsklædte bjerge, skrænter og dybe slugter, hundredevis af gamle borgruiner og fæstningsanlæg, og landsbyer med sære navne som Blaenau Ffestiniog, Cwmaman, Hay-on-Wye, Pontarddulais, Llanfairpwllgwyngyll og Abercwmboi. Wales emmer af eventyr og…

Læs mere
Rejser
Hvad bliver årets favoritdestinationer? 

Nu er der nok ikke nogen tvivl om, at når det kommer til oversøiske rejsemål, vil USA og Thailand igen i år toppe listen over danskernes favoritdestinationer. Men spørger man Lonely Planet, der udgiver verdens mest læste rejsebøger, hvilke destinationer de mener fortjener særlig opmærksomhed i 2017,…

Læs mere
Rejser
Her finder du årets rejse! 

Tracking i Himalaya, shopping i New York, dykning i havet ved Maldiverne, flodsejlads gennem Amazonas jungle, rundrejse i Californien. Uanset hvilken del af verden du drømmer om at besøge, og uanset hvilken form for rejse du foretrækker, så vil du med stor sandsynlighed kunne finde inspiration på…

Læs mere
Rejser
Charterselskab: Mere end hver tredje foretrækker charter 

Meget er sket i charterbranchen siden det første charterfly lettede fra Danmark med kurs mod Mallorca i 1953. Men skal man tro et af Danmarks største charterselskaber, så er charterrejser lige så hot i dag, som det var dengang. Ifølge rejsebureauet Apollo er ferieformen med årene faktisk blevet en…

Læs mere
Rejser
Colombia 

Årtiers borgerkrig og voldskriminalitet afholdte i mange år selv de mest hærdede fra at rejse i Colombia. I dag er Colombia forandret, og Lonely Planet fremhæver Colombia for dets levende kultur, natur og gæstfrihed. Års stædige kamp for fred, udmundede sidste år i en fredsaftale, der satte punktum…

Læs mere
Rejser
Finland 

I år fejrer finnerne 100 års uafhængighed, og det vil, ifølge Visit Finland, blive fejret med stribevis af arrangementer, koncerter, kulinariske events, saunaaftener og udstillinger. Men jubilæumsårets mange kulturelle arrangementer, er kun en del af årsagen til, at Finland er landet på Lonely…

Læs mere
Rejser
Canada 

Når Canada, med dets unge, energiske leder, Justin Trudeau, i spidsen, indtager førstepladsen over Lonely Planets favoritdestinationer i 2017, så skyldes det blandt andet de storslåede naturoplevelser, der venter rejsende, der vil opleve Canadas endeløse vildmark. Men Canada fremhæves også for deres…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^