Kategori: Parforhold

Stress, træthed, sygdom og hormonforandringer får ofte skylden for manglende sexlyst hos kvinder, men en ny undersøgelse viser, at også fordelingen af huslige opgaver spiller en væsentlig rolle.

Undersøgelse: Ulig fordeling af huslige opgaver kvæler kvinders sexlyst  

En ny undersøgelse viser, at når huslige opgaver i parforholdet ikke er ligeligt fordelt, så påvirker det kvinders lyst til deres partner.

I undersøgelsen, offentliggjort i fagbladet ’Archives of Sexual Behavior’ medvirkede 700 kvinder, som alle opfyldte kriterierne: Kvinder der gennem 6 måneder eller længere har boet sammen med deres mandlige partner og deres hjemmeboende barn på 12 år eller yngre.

Kvinderne blev bedt om at besvare et spørgeskema, hvor de skulle angive, hvilke af skemaets 109 husholdningsopgaver, var opgaver der indgik i deres husholdning, og hvem i parforholdet, der normalt stod for opgaven. Herefter blev deltagerne spurgt i hvilken grad de selv fandt fordelingen rimelig eller urimelig, hvorvidt de mente, at deres partner fandt fordelingen rimelig, og om de oplevede, at manden i parforholdet havde en forventning om at kvinden tog sig af de fleste huslige opgaver.

Derefter blev kvindernes svar sammenholdt med spørgsmål om, hvorvidt de kunne genkende sig selv i en stribe udsagn omkring sexlyst og seksuelle fantasier.  I denne del af undersøgelsen skulle kvinderne vægte de enkelte udsagn på en skala fra 1 = Helt uenig til 7 = Helt enig. Blandt de 15 udsagn var blandt andet: ”Jeg nyder seksuel fantasier med min partner", "Jeg kommer nemt i humør til sex med min partner" og "Bare at tænke på at have sex med min partner, ophidser mig".

Efter forskernes grundige analyse af hver enkelt af de 700 kvinders svar, stod det klart, at når de huslige pligter ikke deles ligeligt mellem samboende i parforhold, så falder lysten til sex betydeligt hos kvinder.

Kilde: Harris EA, Gormezano AM, van Anders SM. Gender Inequities in Household Labor Predict Lower Sexual Desire in Women Partnered with Men. Arch Sex Behav. 2022 Nov;51(8):3847-3870.

Parforhold
Min mand vil have at vi har mere alenetid 

Hun er i tvivl om, hvordan hun skal tolke de udbrud af vrede og irritation, der kommer fra hendes nye mand. Han giver udtryk for, at være glad for hendes børn, men han insisterer samtidig på, at han vil have mere alenetid med hende. Han synes hendes ældste søn burde være mere hos sin far, men hun…

Læs mere
Parforhold
Ensomhed i ægteskab 

Efter nogle års samliv er hendes mand begyndt at ændre adfærd. Han er kold, afvisende, opfarende og kun optaget af sig selv. Hun føler sig udnyttet og så ensom i sit ægteskab, at hun overvejer at forlade ham. Læs parterapeut Peter Kongshaugs svar.

Læs mere
Parforhold
Gratis hjælp til nyskilte  

Nu lanceres portalen 'Samarbejde efter Skilsmisse' - en elektronisk værktøjskasse, en app og et online kursusprogram, der giver konkret viden og praktiske øvelser, der kan hjælpe den nyskilte selv og fremme samarbejdet med ex-partneren.

Læs mere
Parterapeut
Han vil ikke fortælle, hvad der er galt 

Fra brevkassen: Hvad gør man, når ens mand pludselig er fraværende og virker trist, men ikke vil fortælle, hvad der er galt?

Læs mere
Parforhold
Hun vil mødes med sin gamle kæreste 

Fra brevkassen: Hun spørger parterapeuten, hvorvidt hun bør fortælle sin mand, at hun vil mødes med sin ekskæreste.

Læs mere
Parterapeut
Skal hun kæmpe eller søge skilsmisse? 

Med en datter i dyb krise, burde det være en fælles kamp at holde sammen på familien. Men hendes mand har kun foragt tilovers for deres datter, hvilket igen og igen munder ud i skænderier. Hun føler sig alene i kampen for børnenes trivsel og overvejer nu at lade sig skille.

Læs mere
Parforhold
Ny hjælp til voldsramte unge 

'Bryd Tavsheden' åbner i dag Danmarks første Snapchat-rådgivning for børn og unge, der er udsat for vold i familien eller fra kæresten. Hver dag vil de frivillige rådgivere sidde parate på Snapchat for at hjælpe unge, som er udsat vold, eller hvis man har venner, som har brug for professionel hjælp.

Læs mere
Psykolog
At erkende skilsmisse 

Fra brevkassen: De har levet et ægteskab uden respekt og kærlige følelser, alligevel frustreres hun over, at han nu har fundet en anden, at dele fremtiden med ...

Læs mere
Parforhold
#STÅRSTADIG 

Hvert år udsættes 33.000 kvinder for partnervold i hjemmet i Danmark, skriver Danners Krisecenter. Nu efterlyser Danner din støtte til at hjælpe voldsramte kvinder til et liv uden vold.

Læs mere
Psykolog
Svigermor vil ikke sin svigerdatter 

En læser skriver om sin frustration over, at hendes svigermor gennem 15 år, stadig ikke vil acceptere hende. "Hvad skal man stille op?" spørger hun.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^