Kategori: Parforhold

Svigermødre & -døtre

Svigermødre & -døtre 

Konstellationen mellem svigermor og svigerdatter kan fylde meget og komme til at volde stor sorg og smerte, hvis den ikke fungerer ...



En særlig konstellation
Konstellationen mellem svigermor og svigerdatter er helt speciel. Det specielle er, at stort set alle kvinder oplever både at være svigerdøtre og svigermødre. Det er en relation, man ikke selv vælger og det er en relation, der kommer til at fylde meget og som i mange familier kommer til at volde stor sorg og smerte, hvis den ikke fungerer. Samtidig er det en relation både svigermødre og -døtre som regel har positive forventninger til.
Alligevel oplever mange svigerdøtre, at deres svigermødre "er for meget" og mange svigermødre oplever deres svigerdøtre som besværlige, selvoptagede og forkælede. Det er som om der oftere opstår misforståelser og sårede følelser mellem svigermor og svigerdatter, og de sanktioner, som følger når forventningerne ikke indfries, er ofte voldsommere i forholdet svigermor/svigerdatter, end i andre af livets relationer.

Svigermor & svigerdatter med samme træk
Overraskende kan det, hvis man analyserer forholdet, vise sig, at årsagen til et dårligt fungerende forhold mellem de to kvinder, kan skyldes at kvinderne hver i sær besidder fælles træk. For det har vist sig at være generelt for mennesker, at vi på en eller anden måde sanser noget genkendeligt, når vi møder en person vi føler os tiltrukket af og som vi forelsker os i. Det genkendelige skaber tryghed. Derfor er det sandsynligt at svigermors søn finder den tryghed hos en kvinde, der, selvsagt ubevidst, minder ham om sider hos hans mor, der i hans barndom gav ham tryghed.
Det specielle er, at det er ubevidst og at hverken han eller svigermor umiddelbart kan se det og slet ikke er bevidste om det. Ofte er det netop der, hvor svigerdatteren ligner svigermor mest, at de får sværest ved at acceptere hinanden. For der, hvor svigerdatter og svigermor ligner hinanden, er ikke nødvendigvis der, hvor nogen af dem finder det mest flatterende at ligne. Det drejer sig ofte om karaktertræk kvinderne hver især ikke er bevidste om eller særlig stolte af. Derfor kan det komme til at virke provokerende, når kvinderne hos hinanden ser, hvad de har svært ved at acceptere hos sig selv.

Usikkerhed
Janteloven har lært os at: "Du skal ikke tro du er noget", "Du skal ikke tro nogen kan lide dig", "Du skal ikke tro du er bedre end mig" osv. Det har bevirket at mange af os har et lavt selvværd, som gør os usikre i nye situationer. Vi bliver bange for ikke at være godt nok i den nye svigermors eller svigerdatters øjne. Det kan medføre, at vi udviser en afventende og forbeholden holdning i stedet for den imødekommende holdning, som får en fremmed person til at føle sig velkommen. Usikkerheden kan forhindre, at man får en god kontakt med hinanden og derved lærer hinanden rigtigt at kende, hvilket er betingelsen for at kunne skabe en sund relation.
En svigerdatters udtalelser som: ”Jeg føler hun ser lige igennem mig”, ”Svigermor vil gerne være den bedste. Hun ved og kan alting, synes hun”, ”Svigermor synes alt praktisk skal diskuteres med mig, måske kommer jeg nogen gange til at opfatte det som kritik”, ”Hun accepterer mig kun, fordi jeg gør hendes søn glad” – og en svigermors udtalelser som: ”Min svigerdatter ved ikke hvor meget hun fylder” eller ”Hun er så uopdragen”, vidner om manglende forståelse for hinandens verdener. Usikkerheden kan forhindre at man fortæller hinanden om, hvordan men egentlig har det, hvad man kunne ønske eller længes efter.

Åbenhed, tolerence og selverkendelse
Det skal ikke underkendes, at det er rigtig svært at påbegynde en god dialog i en relation, der er følelsesladet og meget betydningsfuld. Men åbenhed, tolerance og en god portion selverkendelse, kan bane vejen. Rustet med tålmodighed og en fast beslutning om at få det til at fungere, kan frustration og irritation bliver erstattet med accept, anerkendelse og for en god relation svigermor og -datter imellem.

Parforhold
Parterapeuten: Det er ikke din partners opgave at fylde dig med kærlighed 

Vi danskere er alt for gode til at skubbe ansvaret for vores egen glæde og lykke over på vores partner, og det gør os ulykkelige, mener parterapeut Christiane Meulengracht, forfatter til bogen 'Kærlighed med vilje'.
”Det er et meget almindeligt træk, at vi danskere går rundt med den opfattelse,…

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Derfor lyver vi om vores ulykkelige parforhold 

Der er så meget prestige i at have styr på parforholdet, at vi danskere er verdensmestre i at bilde os selv og andre ind, at alt er i den skønneste orden, selvom der i virkeligheden er knas i kærligheden, mener parterapeut og sexolog Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Hun flirter mens ægteskab vakler 

Efter længere tids flirten med en kollega, er hun i tvivl om hun skal forfølge sin drøm og se om det kan udvikle sig til mere - eller om hun skal koncentrere sig om sit vaklende ægteskab.

Læs mere
Parforhold
Orker ikke at være den sure stedmor 

Hun havde ellers svoret, at hun aldrig skulle have en mand med børn fra tidligere ægteskab, alligevel bor hun på fjerde år sammen med mand med børn og 5-9-ordning. Det fungerer ikke for hende. Hun er træt af at være den sure stedmor, og træt af at skulle tilsidesætte sine egne behov for deres.

Læs mere
Parforhold
Hendes selvværd afhænger af mænds bekræftelse 

Hun er ved at være godt træt af at hendes selvværd skal afhænge af, hvorvidt mænd finder hende sød, sjov og attraktiv. Samtidig overvejer hun at sætte en stopper for et forhold, hun gennem et år har haft til en gift mand, og spørger nu KvindeGuidens parterapeut, hvordan hun kommer videre.

Læs mere
Parforhold
Hendes kæreste har datingprofiler 

Hun mistænker sin kæreste for at have datingprofiler og for at lyve om dem. Nu er hun opsat på at bevise, at han lyver.

Læs mere
Parforhold
Mænd har de bedste intentioner 

Hvordan kan det være, at de gode intentioner din mand har, om at gøre noget særligt for dig, oftest havner i glemmebogen? Det mener chokoladeproducenten Anthon Berg, at der er en videnskabelig forklaring på.

Læs mere
Parforhold
Min mand vil have at vi har mere alenetid 

Hun er i tvivl om, hvordan hun skal tolke de udbrud af vrede og irritation, der kommer fra hendes nye mand. Han giver udtryk for, at være glad for hendes børn, men han insisterer samtidig på, at han vil have mere alenetid med hende. Han synes hendes ældste søn burde være mere hos sin far, men hun…

Læs mere
Parforhold
Ensomhed i ægteskab 

Efter nogle års samliv er hendes mand begyndt at ændre adfærd. Han er kold, afvisende, opfarende og kun optaget af sig selv. Hun føler sig udnyttet og så ensom i sit ægteskab, at hun overvejer at forlade ham. Læs parterapeut Peter Kongshaugs svar.

Læs mere
Parforhold
Gratis hjælp til nyskilte  

Nu lanceres portalen 'Samarbejde efter Skilsmisse' - en elektronisk værktøjskasse, en app og et online kursusprogram, der giver konkret viden og praktiske øvelser, der kan hjælpe den nyskilte selv og fremme samarbejdet med ex-partneren.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^