Kategori: Parforhold
Parterapeut: Vi holder smartphonen i hånden mere end vores partner 

Kærligheden risikerer at blive den store taber, hvis ikke vi aktivt tager et valg om at kæmpe imod trangen til at give vores smartphone den dyrbare opmærksomhed, som vi inderst inde hellere vil give – og modtage fra – vores partner. Det mener parterapeut og forfatter Christiane Meulengracht, der bl.a. reagerer på en undersøgelse vores smartphone-vaner.

Mobiltelefonen som en fast forlængelse af din arm

4,3 timer! Så meget bruges der i gennemsnit på smartphone hver eneste dag. Sådan lyder konklusionen i en undersøgelse fra analysevirksomheden AppAnnies ifølge Forbes, som får parterapeut og forfatterinde Christiane Meulengracht til at reagere. Hun mener nemlig, at undersøgelser som denne illustrerer et af de største paradokser i langt de fleste parforhold:

”Når jeg spørger mine klienter og danskerne i al almindelighed, hvad der betyder allermest for dem i deres liv, så svarer 99 procent prompte, at det gør deres partner, børn og familie. Derfor er det paradoksalt, at rigtig mange trods de bedste ønsker og intentioner alligevel vælger at bruge det meste af deres dyrbare nærvær, opmærksomhed og gode energi alle andre steder end på netop deres kære. Og i den forbindelse er smartphonen én af de helt store opmærksomhedsrøvere og nærværsdræbere. Det er et paradoks, der ødelægger kærlighed og parforhold,” siger Christiane Meulengracht.

Hård kamp om begrænset opmærksomhed

Ifølge Christiane Meulengracht er der intet i vejen for at bruge smartphonen hverken til Instagram, Facebook, nyhedsapps, arbejdsmails eller noget helt femte. Problemet opstår, når smartphonen bevidst eller ubevidst optager så meget af vores daglige nærværs- og opmærksomhedskvote, at der ikke er meget tilbage til vores partner og familie. Vi har nemlig kun en begrænset mængde opmærksomhed og nærvær at dele ud af, forklarer parterapeuten:

”Fra hjerneforskningen ved man, at vi mennesker kun har begrænsede mængder ressourcer til rådighed, når det gælder den udelte opmærksomhed, dvs. kortere perioder, hvor vi er stand til at koncentrere os, fordybe os og holde alt andet ude. Her er det derfor vigtigt, at kærligheden, parforholdet og familien ikke taber, fordi alle ressourcer bliver brugt på arbejde, venner, sport – og ikke mindst på smartphonen. Udelt opmærksomhed er nok den største gave, vi kan give et andet menneske,” siger Christiane Meulengracht.

Giver dine valg dig mere eller mindre kærlighed?

Vi mennesker har hhv. hjernesystem 1, som er den vanebaserede adfærd, der ca. styrer 85 procent af vores adfærd og hjernesystem 2, som henviser til de godt 15 procent af vores hjerneaktivitet, som det gennemsnitlige menneske dagligt kan allokere til udelt opmærksomhed. Og dem skal vi bruge med stor omhu, mener parterapeuten:

”Vi er nødt til at blive meget bevidste om, at alle vores valg er et fravalg af noget andet. Så når vi fx giver efter for de hurtige belønninger, som smartphonen giver hjernen, og når vi derfor bruger vores gode energi og udelte opmærksomhed her, så er det samtidig et fravalg af nærværet med vores partner og børn,” siger Christiane Meulengracht og fortsætter:

”Det kan lyde hårdt, og ingen af os kan lide at være den, der er afhængig eller den, der lyver for sig selv. Alligevel møder jeg utroligt mange, der lyver for sig selv, fordi har bildt sig selv ind, at de bare lige er nødt til at tjekke sociale medier eller arbejdsmailen på mobilen, før de kan få mental fred til at være nærværende med deres partner. Men nej – det er man ikke nødt til. Det er et valg. Dér, hvor du er i dag, er et resultat af valg, du har taget tidligere. De valg, du tager i dag, afgør i morgen. Alle valg har en konsekvens – og den langsigtede konsekvens ved at udsætte nærværet og lade dig distrahere af telefonen kan blive tabet af kærligheden og familien.”

Den bedste gave, vi kan give, er vores tid og udelte opmærksomhed. Du kan godt udsætte nærværet med din partner, børn og familie, men prisen er høj, fastslår parterapeuten.

4 råd til mere kærlighed og nærvær – og mindre smartphone

Christiane Meulengracht kommer nedenfor med fire gode råd, som kan hjælpe med at skrue op for nærværet med dine kære og lidt ned for den mange gange ubevidste trang til at tjekke og fordybe sig i smartphonen:

  1. Sammenlign antallet af timer du dagligt bruger på fx sociale medier, nyheder og spil i forhold at være både mentalt og fysisk tilstede med din partner og familie. Der er ikke et facit for, hvad der er rigtigt eller forkert, men måske bliver du overrasket.

  2. Drop push-notifikationer, som netop er designet til at tiltrække din opmærksomhed og ’forstyrre’ dig fra dét, du er i gang med. Prioriter og afinstaller de apps, som helt unødvendigt stjæler din tid.

  3. Hold dig fra arbejdsmailen på telefonen om aftenen – eller beslut dig eventuelt for et bestemt tidspunkt om aftenen, hvor du tjekker din arbejdsmail. Også her kan det for mange være et godt råd at slå push-notifikationerne fra.

  4. Afsæt 15 minutter hver dag, hvor du sammen med din partner beslutter at være 100 procent nærværende. Hvor smartphones er slukket, hvor det ikke handler om børn, praktik og madlavning – men om, at I kan holde i hånd, være nysgerrige på hinanden og ægte nærværende sammen. Det er et kvarters investering, som kan gøre en stor forskel i mange parforhold.Parforhold
Advokaten: Vigtige overvejelser omkring skilsmisse 

En skilsmisse er ofte en turbulent tid, et følelsesmæssigt kaos af vrede, sorg og afmagt. Midt i det hele kan det være svært at bevare overblikket og forholde sig til de mange praktiske ting, der tages stilling til. Men det er ekstremt vigtigt at sætte sig ind i skilsmissereglerne og forstå og…

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Sådan håndterer du din jalousi 

Kæmper du ofte med en stærk følelse af jalousi? Og kunne du godt tænke dig at blive bedre til at slippe de negative tanker om alt det, som kan ske, men sjældent gør det, når du eksempelvis sender partneren til julefrokost med kollegerne? Så start med at acceptere, at følelserne er der frem for at…

Læs mere
Parforhold
Undersøgelse: Ulig fordeling af huslige opgaver kvæler kvinders sexlyst  

En ny undersøgelse viser, at når huslige opgaver i parforholdet ikke er ligeligt fordelt, så påvirker det kvinders lyst til deres partner.

I undersøgelsen, offentliggjort i fagbladet ’Archives of Sexual Behavior’ medvirkede 700 kvinder, som alle opfyldte kriterierne: Kvinder der gennem 6 måneder…

Læs mere
Parforhold
Undersøgelse: Mange voldsudsatte søger aldrig hjælp  

Selvom det anslås, at omkring 200.000 kvinder og mænd hvert år udsættes for fysisk eller psykisk vold af deres partner, er det kun en mindre andel, der søger hjælp fra myndigheder eller organisationer til at håndtere den vold, de udsættes for. Nu har Statens Institut for Folkesundhed gennemført en…

Læs mere
Parforhold
Psykologi: Styrk kærligheden og forlæng livet med positivitetsresonans  

Når man har levet sammen gennem mange år, kan man nemt komme til at tage hinanden for givet. Forholdet kan være lullet ind i en hverdags trummerum, hvor vi ikke rigtig ’ser’ hinanden, og ikke rigtig kommunikerer, fordi vi tror vi ved, hvad den anden tænker.

Læs mere
Kvindedag
Derfor anmeldes mange seksuelle overgreb ikke 

Blandt de enorme konsekvenser, seksuelle overgreb har for ofrene, er de langvarige men. Selv mange år efter hændelsen kan livet være præget af tilbagevendende angst og tristhed, og ofte også af en magtesløshed og skam, der i værste fald afholder ofrene fra at anmelde overgrebet og søge hjælp.

Når…

Læs mere
Parforhold
Efter utroskab: Det er et fælles ansvar at genopbygge tilliden 

Har man som par et ønske om at komme videre sammen efter utroskab, er man nødt til at forstå, at det er et fælles ansvar at få genskabt tilliden, og derfor skal man passe på med at hænge fast i forestillingen om, at der en ’skyldig’ og et ’offer’, mener parterapeut Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Flere end 100.000 udsættes for psykisk vold - Fire ud af ti ofre er mænd 

108.000 personer blev i 2020 udsat for psykisk vold, anslår en netop offentliggjort offerundersøgelse. Det er dobbelt så mange, som der rammes af fysisk vold. Offerundersøgelsen, som Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd står bag, viser, at ofrene ofte oplever meget…

Læs mere
Parforhold
Brevkasse: Kan man leve med en mand man ikke elsker? 

Hej brevkasse

Min kæreste og jeg har gennem længere tid kun levet som venner og forældre til vores fire børn. Det er ikke hans valg. Han vil rigtig gerne have kys, kram og sex, men jeg har slet ikke lyst til noget af det. Jeg føler intet, når han kysser mig, og jeg bryder mig ikke om at tage tøjet…

Læs mere
Sundhed
Partnere til psykisk syge er ofte selv psykisk belastet 

Vi vælger typisk en partner, som ligner os selv i forhold til social status, uddannelse og til dels også indkomst. Det har forskning tidligere slået fast. Nu viser en ny undersøgelse, at næsten halvdelen af de forældre, der har børn med en partner med skizofreni eller bipolar sygdom, selv opfylder…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
Carolyne Kaddu Rasmussen 'Hovedet i himlen og fødderne på jorden'

Mange danskere kender Carolyne som komikeren Melvin Kakoozas dejlige mor. I denne bog fortæller hun sin egen historie om at flygte til Danmark som 21-årig med to små børn og bygge et nyt liv op. Det er en barsk og humoristisk fortælling om at begynde forfra og kæmpe indædt for at lære sproget og de…

Læs mere
^