Hver femte dansker har været utro
Selvom langt de fleste finder det moralsk uacceptabelt, så taler statistikken sit tydelige sprog – godt hver femte dansker har mindst én gang været sin partner utro (Projekt SEXUS, 2019). I mange tilfælde kommer sandheden frem til overfladen, og det samme gør fortvivlelsen, frustrationerne, bebrejdelserne og ikke mindst det tillidsbrud i parforholdet, som næsten altid følger med, forklarer parterapeut, Christiane Meulengracht:
”Selvom mange par har et oprigtigt ønske om at komme videre sammen efter utroskab, så kan det være svært, fordi utroskab ofte skaber et tillidsbrud, som stikker meget dybt. Personen, som har en partner, der har været utro, kan ofte blive meget mistroisk og overkontrollerende. Samtidig lurer skammen overfor omverdenen, fordi han eller hun vælger at blive med partneren. Personen, som har være utro, kan måske sidde fast i skam- og skyldfølelser, der gør det svært at finde selvaccept og komme videre,” siger Christiane Meulengracht og fortsætter:
”På denne måde kan rollerne selv i flere år efter utroskab ofte blive meget fastlåste – der er den skyldige ’skiderik’, som har været utro, og der er ’offeret’, som er i sin gode ret til at kritisere løs og bringe partnerens sidespring op igen og igen. Nogle gange ligger disse dynamikker som et subtilt baggrundstapet i parforholdet, også selvom der på overfladen hersker idyl og harmoni”.
Tillid går begge veje
Men vil man genskabe tilliden efter utroskab er første skridt, at man prøver at parkere spørgsmålet om skyld og forsøger at slippe de fastlåste roller, hvor den ene er skyldig og den anden offeret, uddyber Christiane Meulengracht:
”Et meget vigtigt skridt ligger i erkendelsen af, at tillid kun kan genskabes, hvis man hver især tager ansvar. Det handler ikke kun om, at personen, der har været utro, nu skal vise, at han eller hun er til at stole på i fremtiden, men også om, at personen, der har være udsat for utroskab, er i stand til at give slip på sin vrede og mistro og giver sig selv lov til leve.” siger hun.
Parterapeuten oplever nemlig, at tilgivelse tit bliver misforstået:
”Mange tror, at når de vælger at tilgive, er det som at sige: ’Det er ok at du var mig utro – det betyder ikke noget’. Men tilgivelse betyder i sin essens, at det er én selv, man sætter fri. Fri for det emotionelle fængsel af nag, vrede og skam, som lægger låg på kærligheden og muligheden for hengivelse og sårbarhed.”
Herudover forklarer Christiane Meulengracht, hvordan dét at genskabe tilliden efter utroskab handler om at finde modet til at være sårbar, hudløst ærlig og nysgerrig både på sig selv og sin partner. Det er vigtigt at få talt sammen om de svære følelser – om skam, utilstrækkelighed, jalousi og utryghed – og om de svære spørgsmål: Hvad er utroskaben et udtryk for? Hvorfor er vi mon havnet i den her situation? Er der noget, som mangler i parforholdet? Etc.
”Har man modet til at åbne sig helt op og være nysgerrige på hinanden, så kan noget så svært som utroskab faktisk blive startskuddet til et fantastisk parforhold, som er meget bedre, end det man havde før,” siger Christiane Meulengracht.
5 indsigter – om vejen til mere kærlighed efter utroskab
Nedenfor har Christiane Meulengracht samlet 5 indsigter, som hun mener er gode at holde sig for øje, hvis man som par ønsker af genskabe tilliden og samhørigheden efter utroskab.
- Vær åbne og nysgerrige på hinanden og find modet til tale om dét, der er svært, så I kan opnå en større bevidsthed om, hvorfor utroskab har ramt jeres parforhold. Brug det som afsættet til at finde ud af, hvordan I får den tillidsfulde kærlighedsrelation, I drømmer om.
- Vær opmærksom på, at der altid skal to til at genskabe tilliden efter utroskab – og at I begge har et ansvar.
- Vær opmærksom på, at det kan være afgørende med gennemsigtighed – særligt i begyndelsen. Har du været din partner utro, kan det fx handle om, at du giver ham eller hende adgang til din telefon, at er ekstra omhyggelig med at være tydelig i din kommunikation vedr. aftaler og planer, og at du er opmærksom på din partners behov for at høre fra dig, når du er ude. Det handler ikke om kontrol og overvågning men om at skabe tryghed og vise kærlig respekt og anerkendelse i en svær periode.
- Vær opmærksom på, at tilgivelse ikke kun handler om at tilgive partneren, som har været utro, men også om at sætte sig selv fri fra de store frustrationer og det nag, som er skabt.
- Vær opmærksom på, at det fra par til par er meget forskelligt, hvor lang tid det tager at komme videre efter utroskab – enten sammen eller hver for sig. Og at det i processen kan være en god idé med parterapi og hjælp.