Sådan bliver du din egen barista

Kategori: Kaffehjørnet

Siden kaffen gjorde sit indtog i 1700-tallet, er kaffedrikning i dag et ægte dansk kulturfænomen med Danmark som det fjerde mest kaffedrikkende land i verden.

Sådan bliver du din egen barista  

Danmark er en af de mest kaffedrikkende lande i verden. Faktisk drikker 6 ud af 10 danskere kaffe hver eneste dag, og af den andel drikker hver anden mere end fire kopper om dagen.

Sort, mælket, sød, mild eller stærk. Der er mange holdninger til, hvordan man brygger en helt perfekt kop kaffe, og på trendy caféer, lærer vi, hvordan man serverer frisk-brygget kaffe på nye, sofistikerede måder.

Kaffesorter og tilberedning af den perfekte kop kaffe

Der findes mere end 60 forskellige kaffesorter, som hver især har deres egne fine smagsnoter. Øst- og vestafrikansk robusta er fx en fyldig, sødlig kaffe, mens robusta dyrket i Fjern Østen; Indien, Vietnam og Indonesien, har en mere krydret smag. Brasiliansk arabica har en blød chokolade- og nøddeagtig smag, mens arabica fra Mellemamerika har friske, frugtagtige noter.

Men kaffeoplevelsen afhænger ikke kun af sorten, men lige så meget af kvalitet, dyrkning, ristning og opbevaring af kaffen, og dertil kommer naturligvis tilberedningen af kaffen. Blandt ægte kaffeentusiaster anses det som håndværk at kunne brygge en ordentlig kop kaffe. Nogen mener, at halvdelen af kaffens kvalitet afhænger af hånden, som tilbereder den.

I Danmark kan man deltage i barista kurser, hvor man kan lære baristakunstens teknikker; kværning af kaffebønner, viden om de enkelte kaffesorter og kafferistning, betjening af espressomaskiner og stem- pelkander, avancerede kaffemaskiner og små italienske espressokander samt piskning af mælkeskum og servering.

Baristaens grundopskrift på sort kaffe

 1. Anskaf dig en kaffekværn.
 2. Køb hele bønner, og kværn disse til en partikelstørrelse på mellem 0,5 mm og 1,0 mm - prøv dig frem.
 3. Sørg for at din stempelkande er helt ren.
 4. Sørg for at have en måleske eller lignende, så kaffen doseres ens hver gang - ca. 7-8 gram pr. 1,5 dl vand.
 5. Bring frisk koldt vand til kogepunktet og vent ½ minut, hæld vandet over bønnerne.
 6. Rør rundt med en ske.
 7. Sæt stemplet på toppen af kanden og pres det ½ cm ned.
 8. Vent ca. 4 minutter og pres stemplet i bund. Det må ikke være svært.
 9. Drik kaffen straks eller hæld den på en forvarmet termokande.

Baristaens kaffeopskrifter

 • Espresso

  3 cl espressokaffe serveret i lille forvarmet kop: Igennem ca. 7 gram fintkværnet kaffe presses 3 cl. 90 grader varmt vand ved hjælp af en pumpe, som skaber et tryk på 9 bar. Gennemløbstiden skal være 25 sekunder. Espressoen serveres i en forvarmet hvid porcelænskop. Overfladen på kaffen skal være mørkebrun med et tigerskind lignende udseende.
   
 • Espresso Macchiato

  En espresso med en lille smule opskummet mælk. Serveres i glas eller kop. Macchiato betyder 'plettet' på italiensk.
   
 • Cappuccino

  Lige dele espresso, varm mælk og mælkeskum. Der kan evt. drysses chokolade på toppen. Serveres i kop eller glas.
   
 • Caffè Latte

  En espresso med ca. 2 dl steamet mælk og en lille smule mælkeskum på toppen.
   
 • Caffè Mocca

  En espresso med ca. 2 dl steamet mælk iblandet lidt chokoladesirup. Brug evt. varm chokolade i stedet for chokoladesirup. Toppes med flødeskum og serveres i glas. Kan evt. drysses med chokolade.
Kaffehjørnet
Fakta om kaffe - Verdens populæreste drik 

Mens der gennem årene har været talt og skrevet meget for og imod kaffens sundhedsmæssige egenskaber, så er resultaterne af de seneste mange kaffestudier overvejende godt nyt for kaffeelskere. Drukket med måde kan kaffe have en hel række positive virkninger, og derfor er sundhedseksperter generelt…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Moccakage 

De færreste kaffeelskere vil kunne stå for denne super skønne moccakage.

Læs mere
Kaffehjørnet
Baristaen: Derfor egner fedtfattig mælk sig ikke til kaffen 

I kaffehistoriens begyndelse var det ikke almindeligt at bruge mælk i kaffen, men i de klassiske kaffehuse i Wien udviklede man tidligt en forkærlighed for mælk og fløde i kaffen. I dag findes en lang række populære kaffedrikke, der kombinerer kaffe og mælk - og dét er der en god grund til, siger…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Iskoldt kaffehit 

Bland kaffeelskere er iskaffe et hit på en varm sommerdag. Miks din iskaffe som du bedst kan lide den. Tilføj ekstra farin og erstat minimælk med sødmælk, hvis du trænger til en sød og fyldig iskaffe - eller nyd den, som vi nyder den: Stærk og kalorielet!

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^