Kaffesorter og tilberedning af den perfekte kop kaffe
Der findes mere end 60 forskellige kaffesorter, som hver især har deres egne fine smagsnoter. Øst- og vestafrikansk robusta er fx en fyldig, sødlig kaffe, mens robusta dyrket i Fjern Østen; Indien, Vietnam og Indonesien, har en mere krydret smag. Brasiliansk arabica har en blød chokolade- og nøddeagtig smag, mens arabica fra Mellemamerika har friske, frugtagtige noter.
Men kaffeoplevelsen afhænger ikke kun af sorten, men lige så meget af kvalitet, dyrkning, ristning og opbevaring af kaffen, og dertil kommer naturligvis tilberedningen af kaffen. Blandt ægte kaffeentusiaster anses det som håndværk at kunne brygge en ordentlig kop kaffe. Nogen mener, at halvdelen af kaffens kvalitet afhænger af hånden, som tilbereder den.
I Danmark kan man deltage i barista kurser, hvor man kan lære baristakunstens teknikker; kværning af kaffebønner, viden om de enkelte kaffesorter og kafferistning, betjening af espressomaskiner og stem- pelkander, avancerede kaffemaskiner og små italienske espressokander samt piskning af mælkeskum og servering.
Baristaens grundopskrift på sort kaffe
- Anskaf dig en kaffekværn.
- Køb hele bønner, og kværn disse til en partikelstørrelse på mellem 0,5 mm og 1,0 mm - prøv dig frem.
- Sørg for at din stempelkande er helt ren.
- Sørg for at have en måleske eller lignende, så kaffen doseres ens hver gang - ca. 7-8 gram pr. 1,5 dl vand.
- Bring frisk koldt vand til kogepunktet og vent ½ minut, hæld vandet over bønnerne.
- Rør rundt med en ske.
- Sæt stemplet på toppen af kanden og pres det ½ cm ned.
- Vent ca. 4 minutter og pres stemplet i bund. Det må ikke være svært.
- Drik kaffen straks eller hæld den på en forvarmet termokande.
Baristaens kaffeopskrifter
- Espresso
3 cl espressokaffe serveret i lille forvarmet kop: Igennem ca. 7 gram fintkværnet kaffe presses 3 cl. 90 grader varmt vand ved hjælp af en pumpe, som skaber et tryk på 9 bar. Gennemløbstiden skal være 25 sekunder. Espressoen serveres i en forvarmet hvid porcelænskop. Overfladen på kaffen skal være mørkebrun med et tigerskind lignende udseende.
- Espresso Macchiato
En espresso med en lille smule opskummet mælk. Serveres i glas eller kop. Macchiato betyder 'plettet' på italiensk.
- Cappuccino
Lige dele espresso, varm mælk og mælkeskum. Der kan evt. drysses chokolade på toppen. Serveres i kop eller glas.
- Caffè Latte
En espresso med ca. 2 dl steamet mælk og en lille smule mælkeskum på toppen.
- Caffè Mocca
En espresso med ca. 2 dl steamet mælk iblandet lidt chokoladesirup. Brug evt. varm chokolade i stedet for chokoladesirup. Toppes med flødeskum og serveres i glas. Kan evt. drysses med chokolade.