Kategori: Kaffehjørnet
Fakta om kaffe - Verdens populæreste drik 

Mens der gennem årene har været talt og skrevet meget for og imod kaffens sundhedsmæssige egenskaber, så er resultaterne af de seneste mange kaffestudier overvejende godt nyt for kaffeelskere. Drukket med måde kan kaffe have en hel række positive virkninger, og derfor er sundhedseksperter generelt enige om, at man med god samvittighed kan drikke 3-4 kopper kaffe om dagen.

Kaffe virker opkvikkende, men effekten er kun et lån

Hver dag drikker kaffeelskere verden over tilsammen omkring to milliarder kopper kaffe, og det gør kaffen til den mest populære drik i verdenen. Når der sættes så stor pris på kaffe, så er det ikke kun smagen, men i høj grad drikkens opkvikkende effekt, der gør den så populær.

Den positive effekt skyldes indholdet af koffein, som skærper koncentration og hukommelse i timerne efter indtagelse. Effekten er imidlertid kun et lån, og når den aftager, så oplever de fleste, at den erstattes med øget træthed og behov for ekstra hvile. Forsøger man at overvinde trætheden med mere koffein, så vil den ofte ingen effekt have eller i værste fald resultere i kropsligt ubehag.

Effekten af koffein kan variere, og fx afhænge af, hvornår på dagen kaffen drikkes. Koffein er heller ikke et vidundermiddel for alle. Mange mennesker er særlige sensitive overfor stoffet, og kan opleve uro i kroppen, hurtigere hjerterytme, kvalme eller diare, efter et par kopper kaffe.

Kan kaffe nedsætte risikoen for sygdom?

Kaffens effekt på kroppen er nøje undersøgt gennem utallige videnskabelige studier. Her peges der blandt andet på, at et moderat forbrug af 3-4 kopper kaffe pr. dag kan:

  • mindske risikoen for kræft i lever, mundhule, svælg, livmoder samt tyk- og endetarm.
  • mindske risikoen for type 2-diabetes
  • mindske risikoen for Parkinsons sygdom
  • mindske risikoen for iskæmisk hjertesygdom (forkalkning ved hjertet) og hjertesvigt
  • mindske risikoen for blodprop eller blødning i hjernen

Derudover viser studier også at kaffe ikke øger risikoen for hverken forhøjet blodtryk eller hjerteflimmer

Kan kaffe modvirke depression?

Forskere peger på en sammenhæng mellem kaffedrikning og udvikling af depression. Således viste et studie af mere end 50.000 kvinders kaffevaner, at kvinder der drikker fire kopper kaffe om dagen, er 20 procent mindre tilbøjelige til at udvikle depression end kvinder der sjældent drikker kaffe.

Det er endnu ikke klarlagt præcist, hvad det er i kaffe som gør at indtag af kaffe skulle have en forebyggende effekt. Forskernes umiddelbare forklaring er, at det skyldes koffeinen, da tidligere undersøgelser har vist, at koffein kan forstærke følelsen af at være veltilpas og sætter gang i kemiske processer i hjernen, som påvirker energiniveauet.

Er kaffe slankende?

Kaffe har ry for at være appetitdæmpende, og er derfor en populær drik blandt folk, der ønsker at gå ned i vægt. Desværre er virkeligheden en lidt anden. Koffein får nemlig blodsukkerniveauet til at svinge voldsomt, og når blodsukkeret falder, udløses trangen til sukker og fedt. Det kan i sidste ende betyde, at kaffen får den modsatte effekt, og i stedet bidrager til vægtøgning og usunde snacks.
Idéen om at kaffe er slankende skyldes måske især, at koffeins vanddrivende og afførende virkning kan give indtryk af vægttab, men selv den effekt aftager, hvis man drikker kaffe dagligt.

Kaffe, afhængighed og abstinenser

Koffein er afhængighedsskabende og de fleste oplever at der, allerede efter få dages brug, skal større mængde koffein til for at opnå samme effekt, som man havde i starten.
Afhængigheden betyder også, at kaffedrikkere kan opleve abstinenser, hvis de stopper med at drikke kaffe.  Hovedpine, irritabilitet, uro og manglende energi er almindelige abstinenserne, som dog forsvinder i løbet af en uges tid.

Kilder:
Kræftens Bekæmpelse. Er kaffe godt for helbredet? Oktober 2023
Harvard School of Public Health. Drinking coffee may decrease depression risk in women. 2011
Videnscenter for Demens. Kaffe knyttet til nedsat risiko for demens. Juli 2023
Sundhed.dk Kaffe, sundhed og sygdom. Juni 2023
University of Bristol. High blood caffeine level might curb amount of body fat and type 2 diabetes risk. Marts 2023

 

Opskrifter & råvarer
Moccakage 

De færreste kaffeelskere vil kunne stå for denne super skønne moccakage.

Læs mere
Kaffehjørnet
Sådan bliver du din egen barista  

Danmark er en af de mest kaffedrikkende lande i verden. Faktisk drikker 6 ud af 10 danskere kaffe hver eneste dag, og af den andel drikker hver anden mere end fire kopper om dagen.

Sort, mælket, sød, mild eller stærk. Der er mange holdninger til, hvordan man brygger en helt perfekt kop kaffe, og på…

Læs mere
Kaffehjørnet
Baristaen: Derfor egner fedtfattig mælk sig ikke til kaffen 

I kaffehistoriens begyndelse var det ikke almindeligt at bruge mælk i kaffen, men i de klassiske kaffehuse i Wien udviklede man tidligt en forkærlighed for mælk og fløde i kaffen. I dag findes en lang række populære kaffedrikke, der kombinerer kaffe og mælk - og dét er der en god grund til, siger…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Iskoldt kaffehit 

Bland kaffeelskere er iskaffe et hit på en varm sommerdag. Miks din iskaffe som du bedst kan lide den. Tilføj ekstra farin og erstat minimælk med sødmælk, hvis du trænger til en sød og fyldig iskaffe - eller nyd den, som vi nyder den: Stærk og kalorielet!

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^