Vandmelon - Sådan vælger du den bedste 

Vandmelonen er først og fremmest en fantastisk tørstslukker, og derfor også en særlig populær spise på varme sommerdage. Det søde, friske frugtkød er en sund snack, en lækker ingrediens i frugtsalaten og i den grønne salat, men også velegnet til sorbet og i frugt-shakes.

Sådan vælger du en god vandmelon

Det er en ærgelig oplevelse, når man ind imellem får slæbt en stor vandmelon hjem, blot for at finde ud af at den er melet og uden smag. Men der er god hjælp at hente med tips fra melonkendere.

  • Rund eller oval?
    Vandmeloner fås ovale eller runde. Den ovale er ofte mere vandig, mens den runde har en mere koncentreret og sødere smag.
  • Vægt
    En moden vandmelon er saftig og tung. Løft melonerne og snup den, der føles fast og tung i forhold til størrelsen.
  • Stilken
    Modsat mange andre frugter og grøntsager, så fortsætter modningen ikke, når melonen er plukket. Se efter om melonen stadig har en stump af sin stilk. En hård, grøn stilk indikerer, at vandmelonen blev høstet for nylig.
  • Den gule plet
    En moden vandmelon har en hvid eller gul plet på skallen, hvilket er det sted på melonens underside, hvor skallen har ligget på jorden. Hvis melonen ikke har en plet, er det sandsynligt, at melonen er høstet for tidligt.
  • Lyden af en god melon
    Nogen mener at kunne bedømme melonens modenhed ved at banke på skallen. Men nøjagtig hvilken lyd, der garanterer en god melon, er der delte meninger om. Der er dem, der mener at en god vandmelon skal have en hul lyd når man banker på den, mens andre mener den skal have en stump lyd.
  • Melonens farve
    En god vandmelon har en dyb grøn farve med lyse kontraststriber. Er skallen den grønne farve lysere, så har melonen sandsynligvis ikke være helt moden, da den blev plukket. En god vandmelon kan være lidt falmet i farven, hvilket blot skyldes at den har fået godt med sol.

Anden nyttig viden om vandmeloner

  • En vandmelons holdbarhed afhænger af, hvornår den blev plukket, og hvordan den opbevares. Er melonen hel, kan den holde 2-3 uger i køleskabet, er melonen skåret og pakket i plastbeholder holder den 2-3 dage i køleskabet.
  • Mens sukkermeloner mister smag, når de afkøles, så bliver vandmelon sødere i kulden og er derfor en særlig forfriskende og lækker oplevelse, når den serveres isnende kold på en varm dag.
  • 90% af en vandmelon er vand og derfor er vandmelon en så fantastisk tørstslukker i sommervarmen. Vandmelon er en god kilde til især C-vitamin.
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Bagt butternut med parmesan og smørstegt salvie  

Butternut er en skøn og meget alsidig squash med en sødmefuld, blød og nøddeagtig smag. Den kan både koges, steges og sautere, og bruges til supper, gryderetter, salater og puréer. Men måske er den allerbedst ovnstegt som tilbehør til efterårets og vinterens retter.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Krydrede, ristede græskarkerner og græskarsuppe 

Når halloweengræskaret udhules til lygter og supper, så står man tilbage med bunken af kerner. Men dem er der ingen grund til at smide ud, når de nemt kan trylles om til noget så lækkert som krydrede, ristede græskarkerner. Nyd dem i sæsonens kålsalater og supper, og få samtidigt gavn af kernernes…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Græskarpandekager med sirup 

Fejrer du Halloween med børn, så er pandekagebagning en oplagt aktivitet. Børnene kan ganske vist ikke være med til at vende dem på panden, men de kan grave græskarkødet ud med ske og piske dejen - og servere dem med sirup og smørklat.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Amerikansk Pumpkin Pie 

Til de amerikanske Halloween traditioner hører græskarkage eller Pumpkin Pie. Den lækre tærte er fyldt med græskarmos, æg, fløde og farin samt krydderiblanding af kanel, ingefær, allehånde og nelliker. Her får du opskriften.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Populære rødder: Pastinak og persillerod 

Efter at have været hensat til glemmebogen i en årrække, er de lyse, gulerodslignende rodfrugter; pastinak og persillerod, igen inde i varmen. En af årsagerne til røddernes stigende popularitet kan findes i tidens strømninger, hvor vi dyrker muligheden for at bruge sæsonens grøntsager og søger…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Indisk butterchicken 

Den lækreste møre, cremede butterchicken krydret med kardemomme, koriander, ingefær og garam masala. Hertil en forfriskende bananraita.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson for rodfrugter 

Farve, dufte og sødme er garanteret, når du laver mad med rodfrugter. Gennem efteråret og vinteren er rodfrugter ikke kun en vigtig kilde til kostfibre, vitaminer og mineraler, men også helt uundværlige i vinterens skønne simreretter og som tilbehør til hovedretter i form af rodfrugtmos,…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Ristede kastanjer & kastanjefestival 

Ristede kastanjer er en skøn efterårs delikatesse, og på Samsø fejres kastanjesæsonen med Kastanjefestival, hvor spisekastanjen og andre nøddesorter hyldes med smagsprøver, stemningsfulde boder og en snak om kastanjer. Spisekastanjer er nemlig en både sund og lækker snack, og fantastisk dejlig…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Pizza med hokkaido græskar, bacon og brie 

Vild med pizza? Prøv en rigtig efterårslækkeri: Pizza med hokkaido græskar.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Linsesalat med tomat 

Beluga linser er små og sorte linser med en mild nøddeagtig smag. Det er den mest delikate af linserne, og er samtidig fedtfattig og en god kilde til blandt andet kostfibre og protein. Baluga linser egner sig særlig godt som ingrediens i salater, fordi de ikke som fx grønne linser, bliver melede ved…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^