Torsk med sennepssauce
Torsk med sennepssauce 

Det er ikke længe siden, at sennep stort set kun kom på bordet, når der blev serveret pølser eller sylte. Men nu får sennepen et comeback ...

Klassiske retter og gammeldags husmandskost indtager i stigende grad middagsbordene rundt omkring i de danske hjem. Det har givet et comeback til de mange sennepsvarianter, der anvendes som krydderi i madlavningen.

Det er ikke længe siden, at sennep stort set kun kom på bordet, når der blev serveret pølser eller sylte. Nu er skuden imidlertid vendt, for flere har fået smag for sennep og hvorledes sennep er eminent til at skabe små mirakler i køkkenet. Sennep har nemlig både syre og aroma, og det gør den perfekt som smagsforstærker i maden.

Vintermad med smag
På Nørre Vissing Kro mellem Silkeborg og Skanderborg er kok og indehaver Morten Mygind begejstret for sennep i madlavningen. Ikke mindst i vinterhalvåret hvor det er godt med tunge retter med masser af smag.

”Vi går den kolde tid i møde, og det er derfor rart med solid vintermad med masser af smag. Sennep er fantastisk til at give maden et pift, fordi den indeholder mange forskellige smagsnuancer, både det stærke, syrlige og søde,” fortæller Morten Mygind og fortsætter:

”Foruden dressinger bruger jeg også sennep til bagværk og til gratinering rørt op med nødder eller tørret brød. Og med et væld af forskellige smagsvarianter, er det ikke smagsløgene men fantasien, der sætter grænserne," siger han.

Sennep erstatter smørklatten
Det er ikke tilfældigt, at danskerne netop nu kaster sig over klassiske retter med sennep. I en tid, hvor der mere end nogensinde er fokus på sundhed og ernæringsrigtig kost, er der brug for sunde alternativer til fedtet.

”Før i tiden gav husmoderen bare saucen eller gryderetten en klat smør, hvis der var behov for lidt ekstra smag. Den går ikke i dag, hvor vi er blevet mere forsigtige med fedtstoffet. Sennep er fedtfattig og indeholder ingen tilsætningsstoffer, og derfor er den ideel, når maden skal peppes op og tilføres ekstra smagsnuancer,” siger Jan Lund, kok og produktudvikler hos Bähncke, som blandt andet producerer sennep.

Mormors mad hitter
Selvom den danske madkultur har ændret sig gennem tiden, kaster danskerne sig mere og mere over traditionelle retter som for eksempel glaseret skinke eller dampet torsk med sen-nepssauce. De moderne madtrends søger tilbage til rødderne og det solide, nordiske køkken med fokus på egnsretterne, og det betyder, at mormors mad er inde i varmen igen.

Bagt torsk med sennepssauce
Udviklet af Jan Lund, kok og produktudvikler, Bähncke

(4 personer)

800 g torskefilet
Olie eller smør
Salt
4-5 dl. mælk
2 spsk. smør
2 spsk. mel
Stødt muskatnød
Salt og peber
2 spsk. sennep

Drys den rensede torsk med salt og sæt den i køleskabet et par timer. Skyl den fri for salt og dup den tør. Pak torsken ind i et stykke bagepapir, der er smurt med fedtstof. Bag fisken mør i ovnen ved 170° i ca. 20-30 minutter, til den føles fast når man trykker på den.

Sennepssauce: Lun mælken. Smelt smørret i en gryde, drys mel i og rør det sammen. Tilsæt mælken lidt ad gangen under stadig piskning til saucen får en passende konsistens. Smag til med lidt stødt muskatnød, salt og peber. Tilsæt fiskesennep efter behag. Servér den bagte torsk med nykogte kartofler og sennepssauce, syltede rødbeder, kapers og reven peberrod.

Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lakridsmuffins med vanilje og hvid chokolade 

Det dejlige ved muffins er, at man nemt kan give dem den smag, man holder allermest af. Og for lakridselskere er lakridsmuffins naturligvis sagen.

Her er opskriften på de lækreste, bløde muffins, som kan dekoreres med smørcreme og lakridspulver, hvis man vil have den helt store lakridsoplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Lakridshåndværk i Bagsværd 

Hvis du elsker lakrids og nødigt går på kompromis med kvaliteten, så har du sikkert smagt den fine, håndlavede lakrids fra Bagsværd Lakrids. Med begejstring for lakrids og godt håndværk er virksomheden gået fra at være et lille familiedrevet foretagende til i dag, at være én af de mest anerkendte…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Lakridsispind med chokoladeovertræk 

Selvgjort er velgjort, og det gælder også hjemmelavede isdesserter og is på pind, skriver Odense Marcipan, som her deler opskriften på hjemmerørt is. Med Odense Marcipanmasse med lakrids kan du f.eks. nemt laver dine egne marcipan-ispinde med lakrids.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Teboller fra Thy  

Der er intet så skønt som dansk brød, så når det ikke står på top-10-listerne over verdens bedste bagværk, så må der være tale om en alvorlig misforståelse.

Tænk bare på vores rugbrød, det klassiske sødmælksfranskbrød med birkes, det robuste landbrød og det herlige, syrligsøde sigtebrød. Dertil…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hjemmelavede skumfiduser 

Hjemmelavede skumfiduser smelter i munden. De er bløde, søde - og kan slet ikke sammenlignes med de købte. Og så er de super nemme selv at lave!

Med 5 ingredienser og en halv time på hånden har du skumfiduser til hele familien. Her får du en detaljeret trin-for-trin opskrift.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Få friskbagte scones på 1/2 time 

Blandt søde brød er der intet så dejligt som friskbagte scones, og på en kold vinterdag skal de naturligvis nydes som briterne gør det - med en stor kande te.

Scones er oprindeligt et skotsk brød, men var tidligere slet ikke så søde, som vi kender dem i dag. Tilbage i 1600-tallet blev de heller…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hot & Spicy: I januar fejres de stærke krydderier 

I januar fejrer madentusiaster over hele verden ’Hot and Spicy Food Day’ med fokus på køkkenets stærkeste krydderier, deres særlige egenskaber, der tilføjer de dejligste aromaer i maden. 

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chili chokoladekage  

Prøv denne fantastiske opskrift på en chokoladekage med chili. Den er fra Lene Tvedegaards populære bog 'Den lille stærke om chili', som handler om de små stærke labaner, som er så sunde og fantastiske i både mad og kager.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lamb Karahi 

Lamb Karahi er en skøn, traditionel gryderet med rødderne dybt forankret i det pakistanske og nordindiske køkken. Det er ikke nogen svær ret, men kræver at man tålmodigt lader den simre længe, så krydderierne kan give retten den fulde aroma.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Naanbrød 

Som tilbehør til krydrede retter, især fra det indiske og pakistanske køkken, er de flade, bløde hvedebrød, Naanbrød, helt perfekte.

Med deres neutrale smag tager de ikke opmærksomheden fra retten - og så er de ideelle, når det kommer til at søbe den sidste rest af tallerkenen. Nyd dem også til…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^