Tilberedning af nye kartofler - og 6 ideer til forårets kartoffelretter
Det skal du bruge:
- 1 kg nye kartofler
- Rigelig salt til kogevandet
- Frisk løvstikke, dild, aspargesstilke eller citronskal
- og kold smør! Gerne Thises smør med sydesalt eller hjemmerørt kryddersmør.
Sådan gør du:
- Kartoflernes kogevand saltes godt med et par spiseskefulde til en almindelig gryde
- Løvstikke er rigtig godt i kogevandet, så har du det i haven, så skal det i. Et bundt dild er også godt, lidt aspargesstilke eller citronskal kan også forstærke den dejlige spæde smag af nye kartofler.
- Kog op og kog kartoflerne i ca. 5-8 minutter.
- Sluk så for gryden og lad dem stå i det varme vand.
- Stik ind i mellem med en spids kniv, og når kartoflerne lige præcis mærkes både sprøde og møre, hældes kogevandet fra.
- Kogetiden kommer an på kartoflernes størrelse. Du må holde øje, forsøge dig frem og brug evt. et stopur som du sætter på 5 min. ad gangen. Det lønner sig. Udkogte, bløde kartofler er bare ikke sagen!

6 hit med nye kartofler
- Kartoffelsalat
Forårets nye, små kartofler egner sig særlig godt til en ægte klassiker: Kartoffelsalat med radiser, agurk og purløg. - Nye kartofler & asparges salat
Prøv den herlige kombination af fine nye kartofler, grønne asparges, gul peber, masser af dild og en olie/eddike dressing. - Kartoffelmad
Kartoffelmaden er et rigtig stykke sommersmørrebrød: Rugbrød, kartoffel i skiver, mayonnaise og purløg. - Kartoffel i sandwich
Nye kartofler er herlig fyld i sandwichen. Fx med røget kalkun eller pastrami, rødløg og et salatblad. Brødet smøres med krydret mayonnaise eller smøreost. - Frokostsalat der mætter
Delikat salat til madpakken: Nye kartofler, feta, røde kidneybønner fra dåse, sorte oliven og en olie-eddikedressing med dild og hvidløg. Den er også god til grillet fisk, evt. sammen med tzatziki. - Sommersalat med fisk og nye kartofler
En rigtig sommersalat med nye kartofler, spæde spinatblade, røget makrel eller ørred, melon, sukkerærter og hytteost som tilbehør. Uhmmmm!
Opbevaring af kartofler
Husk altid at opbevare dine kartofler mørkt. Udsættes de for lys, fremmes spiringen og dannelsen af stoffet solanin, som i store mængder er giftigt og kan give maveonde og andre alvorlige forgiftninger. Kartofler med grønne pletter skal derfor kasseres.