Svensk jul: Klassiske svenske pepparkakor  

De duftende svenske ingefærsmåkager 'pepparkakor' med kanel, kardemomme, ingefær og nelliker, nydes året rundt i Sverige, og i julen er de små, krydrede kager en absolut favorit blandt julelækkerierne.

Pepparkakor mod sure opstød

Ifølge en gammel svensk myte, er det faktisk en rigtigt god idé at spise mange pepparkakor i julen. Måske skyldes det, at man anvendte potaske som hævemiddel i dejen. Potaske har nemlig de samme syreneutraliserende egenskaber som natron, hvilket måske tog toppen af sure opstød og halsbrand som fulgte med den fede julemad.

Opskrift på sprøde, svenske pepparkakor

Ingredienser:

  • 3 dl vand
  • ½ dl mørk sirup
  • 2 spsk stødt nelliker
  • 2 spsk stødt kanel
  • 2 spsk stødt ingefær
  • 2 spsk bikarbonat
  • 1/3 tsk salt
  • 750 g flormelis
  • 425 g stuetempereret smør
  • 1,2 kg hvedemel

Sådan gør du:

  1. Kog vand, sirup, nelliker, kanel, ingefær, salt og bikarbonat i et minut under omrøring.
  2. Lad stå i cirka 5 minutter.
  3. Pisk smør og sukker i en røremaskine.
  4. Tilsæt den lune krydderiblanding.
  5. Arbejd derefter mel og salt i dejen, til du får en glat, skinnende dej.
  6. Pak dejen ind i husholdningsfilm og stil den på køl natten over.
  7. Forvarm ovnen til 220
  8. Pak dejen ud af husholdningsfilmen og lad den hvile til den får stuetemperatur.
  9. Rul dejen tyndt ud på en ren overflade, der er strøget med mel, og tryk småkagerne ud med kageudstikker.
  10. Læg dem på plader dækket med bagepapir, og bag dem midt i ovnen i cirka 5-7 minutter.

 

 

Opskrifter & råvarer
Sådan laver du nemt lakridsbolsjer 

Hvis du er vild med lakridsbolsjer, så kan vi varmt anbefale, at du laver dem derhjemme. Det er ikke så svært, og med Urtegaardens opskrift på gammeldags lakridsbolsjer, så får du bolsjer, der slår både dameskrå, rustne søm og møtrikker, spejderhagl og brystkarameller med flere længder.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chokolademousse med lakrids 

Er du på udkig efter en opskrift på en dejlig dessert mousse, så skal du prøve denne smagfulde nougatmousse fra Odense Marcipan, som kan dekoreres med sprøde chokoladehjerter med lakrids og rosa peber.

Læs mere
Hjemmelavet lakrids is
Opskrifter & råvarer
Lakridsispind med chokoladeovertræk 

Selvgjort er velgjort, og det gælder også hjemmelavede isdesserter og is på pind, skriver Odense Marcipan, som her deler opskriften på hjemmerørt is. Med Odense Marcipanmasse med lakrids kan du f.eks. nemt laver dine egne marcipan-ispinde med lakrids.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Teboller fra Thy  

Der er intet så skønt som dansk brød, så når det ikke står på top-10-listerne over verdens bedste bagværk, så må der være tale om en alvorlig misforståelse.

Tænk bare på vores rugbrød, det klassiske sødmælksfranskbrød med birkes, det robuste landbrød og det herlige, syrligsøde sigtebrød. Dertil…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hjemmelavede skumfiduser 

Hjemmelavede skumfiduser smelter i munden. De er bløde, søde - og kan slet ikke sammenlignes med de købte. Og så er de super nemme selv at lave!

Med 5 ingredienser og en halv time på hånden har du skumfiduser til hele familien. Her får du en detaljeret trin-for-trin opskrift.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lakridsparfait med lakridssirup 

Lakrids fungerer rigtigt godt i isdesserter - ikke mindst i en fransk flødeparfait, som du her får opskriften på.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Få friskbagte scones på 1/2 time 

Blandt søde brød er der intet så dejligt som friskbagte scones, og på en kold vinterdag skal de naturligvis nydes som briterne gør det - med en stor kande te.

Scones er oprindeligt et skotsk brød, men var tidligere slet ikke så søde, som vi kender dem i dag. Tilbage i 1600-tallet blev de heller…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hot & Spicy: I januar fejres de stærke krydderier 

I januar fejrer madentusiaster over hele verden ’Hot and Spicy Food Day’ med fokus på køkkenets stærkeste krydderier, deres særlige egenskaber, der tilføjer de dejligste aromaer i maden. 

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chili chokoladekage  

Prøv denne fantastiske opskrift på en chokoladekage med chili. Den er fra Lene Tvedegaards populære bog 'Den lille stærke om chili', som handler om de små stærke labaner, som er så sunde og fantastiske i både mad og kager.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lamb Karahi 

Lamb Karahi er en skøn, traditionel gryderet med rødderne dybt forankret i det pakistanske og nordindiske køkken. Det er ikke nogen svær ret, men kræver at man tålmodigt lader den simre længe, så krydderierne kan give retten den fulde aroma.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^turabian movie citation apa assignment dissertation writing service research proposal presentation example write my homework psychology phd thesis length