Ideen med surdej er at lade dele af dejen tilbage, tilføje mere mel og vand til denne, så man altid har en god og aktiv surdej ved hånden.

Surdej: Få gang i surdejen med Claus Meyers surdejsmetode 

I stedet for at benytte færdiglavet gær som hævemiddel til dine brød, kan du fremstille og bruge din egen surdej. Brød bagt på surdej har en lækker og let syrlig smag, hvilket gør surdejsbrød til fremragende madbrød. Bagning med surdej kræver ganske vist mere tid end traditionel bagning, men resultatet og de sundhedsmæssige fordele gør det anstrengelserne værd. Og med Claus Meyers metode er det faktisk ganske nemt for enhver at få gang i surdejen og den tilfredsstillelse, der er ved at bage fra bunden.

Claus Meyers surdejs-metode

Bagning med surdej er en urgammel hæveteknik, der både har sundhedsmæssige fordele, forbedre brødets smag og tekstur - og ikke mindst bidrager til bæredygtig madlavning. Blandt surdejs-entusiaster har den populære kok Claus Meyer bidraget surdejens popularitet, og udarbejdet en enkle metode til at fremstilling af egen.

  1. Bland 200 g hvedemel, 2 dl vand, 1 tsk honning og 1 spsk surmælksprodukt til en klæg dej (Man kan lave surdejen udelukkende med mel og vand, men honning og surmælksprodukt, som begge indeholder aktive bakterier, fremmer gæringsprocessen)
  2. Hæld dejen på et skoldet glas, dæk det løst til og lad det stå ved stuetemperatur i cirka et døgn.
  3. Tilføj og rør dagligt 1/2 dl vand og 3/4 dl mel i dejen.
  4. Over de næste dage vil dejen begynde at vise tegn på aktivitet som bobler og syrlig duft, hvilket indikerer gæring.
  5. Hvis aktiviteten aftager, tilføj en lille skefuld honning for at kickstarte processen igen.

6 fordele ved at bage med surdej

  • God for fordøjelsen
    Surdejsgæring bryder gluten ned og gør brødet lettere at fordøje. Det mindre indhold af gluten kan samtidigt være en fordel for dem med mild glutenfølsomhed (ikke cøliaki).
  • Øget næringsindhold
    Fermenteringsprocessen i surdej kan øge indholdet af vigtige næringsstoffer som folinsyre og antioxidantniveauer i brødet. 
  • Naturlig konservering
    Den let syrlige pH i surdej hæmmer væksten af skimmel og forlænger brødets holdbarhed naturligt uden brug af konserveringsmidler.
  • Rigere smag og aroma
    Surdejsbrød har en karakteristisk dyb, syrlig smag og en mere kompleks aroma sammenlignet med brød bagt med almindelig gær. Det gør brødet ideelt som tilbehør til alt fra supper og salater til ost og sandwich.
  • God tekstur
  • Brød bagt med surdej har som regel sprød skorpe og sej krumme, hvilket de fleste brødentusiaster sætter stor pris på.
  • Bæredygtighed
  • Ved at genanvende en del af dejen til næste batch, kan man løbende holde sin surdej i gang, hvilket minimerer spild og bidrager til en mere bæredygtig bagning.

 

Opskrifter & råvarer
Opskrift: Få friskbagte scones på 1/2 time 

Blandt søde brød er der intet så dejligt som friskbagte scones, og på en kold vinterdag skal de naturligvis nydes som briterne gør det - med en stor kande te.

Scones er oprindeligt et skotsk brød, men var tidligere slet ikke så søde, som vi kender dem i dag. Tilbage i 1600-tallet blev de heller…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hot & Spicy: I januar fejres de stærke krydderier 

I januar fejrer madentusiaster over hele verden ’Hot and Spicy Food Day’ med fokus på køkkenets stærkeste krydderier, deres særlige egenskaber, der tilføjer de dejligste aromaer i maden. 

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chili chokoladekage  

Prøv denne fantastiske opskrift på en chokoladekage med chili. Den er fra Lene Tvedegaards populære bog 'Den lille stærke om chili', som handler om de små stærke labaner, som er så sunde og fantastiske i både mad og kager.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lamb Karahi 

Lamb Karahi er en skøn, traditionel gryderet med rødderne dybt forankret i det pakistanske og nordindiske køkken. Det er ikke nogen svær ret, men kræver at man tålmodigt lader den simre længe, så krydderierne kan give retten den fulde aroma.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Naanbrød 

Som tilbehør til krydrede retter, især fra det indiske og pakistanske køkken, er de flade, bløde hvedebrød, Naanbrød, helt perfekte.

Med deres neutrale smag tager de ikke opmærksomheden fra retten - og så er de ideelle, når det kommer til at søbe den sidste rest af tallerkenen. Nyd dem også til…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chili frikadeller og bulgursalat 

Skønne små, fedtfattige chilifrikadeller - og en nem, grøn bulgursalat.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hjemmebagte bagels 

Hjemmebagte bagels er skønne og praktiske, og helt ideelle til madpakken. Bagels er gode med røget laks, men også perfekt til din BLT sandwich med kylling & bacon, salat og en god dressing. Uhmmm!

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Tilberedning af bælgfrugter 

Tørrede bønner, ærter og linser er fulde af mættende fibre og sunde proteiner. Mange vælger at købe dem på dåse, fordi tilberedningen forekommer dem besværlig, men når man først har fat i rutinen, så vil man opleve, at det faktisk ikke tager ret lang tid selv at tilberede dem. At mestre teknikken…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Tacos med stegt sesamfisk, chili og mangosalsa 

Fisk vendt i sesamfrø og stegt på pande, er en rigtig sprød og dejlig lækkerbisken. Her serveres fisken på tacos og med mangosalsa, creme fraiche, chilisauce og evt. frisk koriander.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^