Simreret
Simreret 

November kan være en mørk og trist måned, men på plussiden tæller, at familien kan samles om hyggelige sysler indendørs, mens vinden rusker udenfor. Derfor er det sene efterår den perfekte årstid til langsommelig simremad ...

November kan være en mørk og trist måned – dagene bliver kortere, frosten kommer snigende, og barometeret viser regn. Men på plussiden tæller, at familien kan samles om hyggelige sysler indendørs, mens vinden rusker udenfor. Derfor er det sene efterår den perfekte årstid til langsommelig simremad, der passer sig selv på komfuret og bliver til solide og varmende måltider, som familien kan nyde sammen.
Gryderetter er ofte forholdsvis billig mad og kan være en kærkommen lejlighed til at få tømt fryseren for rester. Der er nok af opskrifter at tage fat på. Prøv f.eks. den tyskinspirerede simreret ølgryde med grøn kartoffelmos fra Karolines Køkken. Øllet giver en god og smagfuld sauce, der er i god harmoni med rettens øvrige ingredienser.

Hovedret til 6

ØLGRYDE
Ingredienser
• 1 kg okseklump
• 3 spsk hvedemel
• 50 g smør
• 1 flaske øl fx porter
• 4 stilke friske timiankviste
• 2 laurbærblade
• 2 grofthakkede zittauerløg (ca. 200 g)
• 1 tsk groft salt
• friskkværnet peber
• 4 gulerødder i tynde skiver (ca. 300 g)

Tilberedning
For at få den bedste smag frem i gryderetten bør kødet først brunes i smør. Smørret får nemlig de bedste smagsegenskaber frem i kødet og fremhæver smagen af de øvrige ingredienser i retten, så smagen af grøntsager og krydderurter træder tydeligere frem. Det er vigtigt, at smørret har den rette temperatur, når kødet kommes i gryden – det skal være brusende og gyldent, men ikke brændt.
Jo længere tid, gryderetten får lov at stå at simre, jo bedre bliver resultatet. Det er kun et spørgsmål om, hvor langt familiens tålmodighed rækker. Dog alt med måde – nogle simreretter har ikke godt af at stå mere end 3-4 timer på komfuret. Tag eventuelt et spil med børnene, mens maden passer sig selv. Gryderetter er også god gæstemad, for der er ingen stress og jag i køkkenet.

GRØN KARTOFFELMOS
Ingredienser
• 1 kg kartofler
• 2 dl mælk
• 50 g smør
• ½ dl fintklippet purløg
• 1 dl finthakket persille
• 1 tsk groft salt
• friskkværnet peber

Tip: De fleste gryderetter kan fryses ned, så der er nem og hurtig mad til en travl aften.

Flere skønne opskrifter fra Karolines Køkken, finder du på

Opskrifter & råvarer
Lakridsispind med chokoladeovertræk 

Selvgjort er velgjort, og det gælder også hjemmelavede isdesserter og is på pind, skriver Odense Marcipan, som her deler opskriften på hjemmerørt is. Med Odense Marcipanmasse med lakrids kan du f.eks. nemt laver dine egne marcipan-ispinde med lakrids.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Teboller fra Thy  

Der er intet så skønt som dansk brød, så når det ikke står på top-10-listerne over verdens bedste bagværk, så må der være tale om en alvorlig misforståelse.

Tænk bare på vores rugbrød, det klassiske sødmælksfranskbrød med birkes, det robuste landbrød og det herlige, syrligsøde sigtebrød. Dertil…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hjemmelavede skumfiduser 

Hjemmelavede skumfiduser smelter i munden. De er bløde, søde - og kan slet ikke sammenlignes med de købte. Og så er de super nemme selv at lave!

Med 5 ingredienser og en halv time på hånden har du skumfiduser til hele familien. Her får du en detaljeret trin-for-trin opskrift.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Få friskbagte scones på 1/2 time 

Blandt søde brød er der intet så dejligt som friskbagte scones, og på en kold vinterdag skal de naturligvis nydes som briterne gør det - med en stor kande te.

Scones er oprindeligt et skotsk brød, men var tidligere slet ikke så søde, som vi kender dem i dag. Tilbage i 1600-tallet blev de heller…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hot & Spicy: I januar fejres de stærke krydderier 

I januar fejrer madentusiaster over hele verden ’Hot and Spicy Food Day’ med fokus på køkkenets stærkeste krydderier, deres særlige egenskaber, der tilføjer de dejligste aromaer i maden. 

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chili chokoladekage  

Prøv denne fantastiske opskrift på en chokoladekage med chili. Den er fra Lene Tvedegaards populære bog 'Den lille stærke om chili', som handler om de små stærke labaner, som er så sunde og fantastiske i både mad og kager.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lamb Karahi 

Lamb Karahi er en skøn, traditionel gryderet med rødderne dybt forankret i det pakistanske og nordindiske køkken. Det er ikke nogen svær ret, men kræver at man tålmodigt lader den simre længe, så krydderierne kan give retten den fulde aroma.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Naanbrød 

Som tilbehør til krydrede retter, især fra det indiske og pakistanske køkken, er de flade, bløde hvedebrød, Naanbrød, helt perfekte.

Med deres neutrale smag tager de ikke opmærksomheden fra retten - og så er de ideelle, når det kommer til at søbe den sidste rest af tallerkenen. Nyd dem også til…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chili frikadeller og bulgursalat 

Skønne små, fedtfattige chilifrikadeller - og en nem, grøn bulgursalat.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^