Shepherd’s pie
Shepherd’s pie 

Den perfekte ret til at varme krop og sjæl i efteråret. De ekstra krydderier og chilien skal nok få sat fut under dig i løbet af nul komma fem, lover Ravinder Bhogal ...

Hvis temperaturen er styrtdykket, og dagslyset er forsvundet, før du overhovedet når at slukke vækkeuret klokken 7:00, er dette den perfekte ret til at varme krop og sjæl. Betragt det som kølervæske for madører. De ekstra krydderier og chilien skal nok få sat fut under dig i løbet af nul komma fem. Denne shepherd’s pie fra Ravinder Bhogals <link http: www.kvindeguiden.dk _self> Steg i stiletter ligger i en skal af kartoffelmos, der er tyk nok til at isolere en iglo.

Ingredienser til pie ....:
∙ en ordentlig slat olivenolie
∙ 1 løg, hakket meget fint
∙ 1 gulerod, hakket
∙ 3 fed hvidløg, hakket
∙ 1 tsk spidskommen
∙ 1/2 tsk stødt kanel
∙ 500 g hakket lammekød
∙ 200 ml hakkede tomater
∙ 1 spsk tomatpuré
∙ 1 stykke (2,5 cm) frisk ingefær
∙ 2 grønne chilier (uden kerner, hvis du foretrækker det mindre stærkt), hakket
∙ 1 spsk rødvinseddike
∙ havsalt og friskkværnet sort peber
∙ 100 g frosne ærter
∙ 250 ml kogende vand
∙ ketchup, til servering

Ingredienser til kartoffelmosen ...
∙ 750 g melede kartofler, skrællet
∙ 75 g usaltet smør
∙ 2 æggeblommer
∙ 40 ml sødmælk
∙ 40 ml piskefløde
∙ et let drys stærk paprika

Sådan gør du ...:
∙ Forvarm ovnen til 200 grader. Skær kartoflerne til kartoffelmosen i små terninger og lad dem stå og simre i en gryde med saltet vand, indtil de er møre – ca. 10-15 minutter.
∙ Hæld vandet fra.
∙ I mellemtiden opvarmes olien i en stor gryde.
∙ Sautér løg, gulerødder og hvidløg, indtil de er bløde og gyldenbrune.
∙ Tilsæt spidskommen og kanel og steg videre i et par minutter, indtil det begynder at dufte herligt. ∙ Tilsæt hakket kød og brun det, mens du hakker eventuelle klumper i stykker med en træske.
∙ Når kødet er godt brunet, hældes tomater og tomatpuré i sammen med ingefær, chili, eddike og krydderier.
∙ Lad det stå og boble og koge i ca. 8 minutter. Når tomaterne er opløst, hældes ærterne i, og der røres godt rundt.
∙ Hæld vandet i, bring det i kog, læg låg på gryden og lad det stå og simre i 25 minutter.
∙ Mos kartoflerne og rør derefter smør og to æggeblommer i. Hæld langsomt mælk og fløde i og mos igen, så du sikrer, at du får en glat mos uden klumper.
∙ Hæld kødet i et ovnfast fad og bred kartoffelmosen ud over det. Sørg for, at noget af mosen stikker lidt mere op end andet – det bliver lækkert sprødt og får din shepherd’s pie til at se herligt rustik og hjemmelavet ud.
∙ Drys med paprika og bag retten i ovnen i 25 minutter, indtil den bobler og er blevet gylden.

Spis den foran pejsen med tallerkenen i skødet og en klat ketchup til.

Opskrifter & råvarer
Lakridsispind med chokoladeovertræk 

Selvgjort er velgjort, og det gælder også hjemmelavede isdesserter og is på pind, skriver Odense Marcipan, som her deler opskriften på hjemmerørt is. Med Odense Marcipanmasse med lakrids kan du f.eks. nemt laver dine egne marcipan-ispinde med lakrids.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Teboller fra Thy  

Der er intet så skønt som dansk brød, så når det ikke står på top-10-listerne over verdens bedste bagværk, så må der være tale om en alvorlig misforståelse.

Tænk bare på vores rugbrød, det klassiske sødmælksfranskbrød med birkes, det robuste landbrød og det herlige, syrligsøde sigtebrød. Dertil…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hjemmelavede skumfiduser 

Hjemmelavede skumfiduser smelter i munden. De er bløde, søde - og kan slet ikke sammenlignes med de købte. Og så er de super nemme selv at lave!

Med 5 ingredienser og en halv time på hånden har du skumfiduser til hele familien. Her får du en detaljeret trin-for-trin opskrift.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Få friskbagte scones på 1/2 time 

Blandt søde brød er der intet så dejligt som friskbagte scones, og på en kold vinterdag skal de naturligvis nydes som briterne gør det - med en stor kande te.

Scones er oprindeligt et skotsk brød, men var tidligere slet ikke så søde, som vi kender dem i dag. Tilbage i 1600-tallet blev de heller…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hot & Spicy: I januar fejres de stærke krydderier 

I januar fejrer madentusiaster over hele verden ’Hot and Spicy Food Day’ med fokus på køkkenets stærkeste krydderier, deres særlige egenskaber, der tilføjer de dejligste aromaer i maden. 

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chili chokoladekage  

Prøv denne fantastiske opskrift på en chokoladekage med chili. Den er fra Lene Tvedegaards populære bog 'Den lille stærke om chili', som handler om de små stærke labaner, som er så sunde og fantastiske i både mad og kager.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lamb Karahi 

Lamb Karahi er en skøn, traditionel gryderet med rødderne dybt forankret i det pakistanske og nordindiske køkken. Det er ikke nogen svær ret, men kræver at man tålmodigt lader den simre længe, så krydderierne kan give retten den fulde aroma.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Naanbrød 

Som tilbehør til krydrede retter, især fra det indiske og pakistanske køkken, er de flade, bløde hvedebrød, Naanbrød, helt perfekte.

Med deres neutrale smag tager de ikke opmærksomheden fra retten - og så er de ideelle, når det kommer til at søbe den sidste rest af tallerkenen. Nyd dem også til…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chili frikadeller og bulgursalat 

Skønne små, fedtfattige chilifrikadeller - og en nem, grøn bulgursalat.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^