Mange af den nye bogs retter er klassikere, men med Thomas Hermans perfekte, lille tvist.

Opskrift: Thomas Hermans Fougasse fra 'Feast' 

Alle, der kender kokken Thomas Hermans professionelle karriere, ved, hvor meget det danske køkken og danske råvarer betyder for ham. Men med den nye kogebog, ’Feast’, præsenterer Herman et andet køkken, inspireret af andre kulturer, smage og traditioner fra varmere himmelstrøg, som også har en særlig plads i hans hjerte.

"Jeg må gå til bekendelse og indrømme, at mange af retterne i denne bog langt hyppigere ender på middagsbordet end de danske klassikere, og det af den simple årsag, at de er lettere at gå til, smager af mere og er friskere," fortæller Thomas Herman.

Friske råvarer og masser af smag


Bogen indeholder 100 lette retter med friske råvarer og masser af smag, som er nemme at lave - og som meget vel kan gå hen og blive nye livretter. Der er fx supper som melonsuppe og minestrone, pasta og ris som ’Tomatrisotto’ og ’Casio e pepe ’ Danese’, fisk og skaldyr som ’Gambas al ajillo’ og stegt pighvar ’Provencale’, grønne småretter som ’Frittata’ og ’Bikinitoast’, kød og fjerkræ som ’Vitello tonatto’ og Lammekølle bagt med lavendel samt skønne desserter som tiramisu ’Dulce de leche’ og mandelkage ’Limoncello’.

Fougasse med oliven og rosmarin


Bogen byder også på herligt bagværk, blandt andet ’Fougasse’ som må være et af de mest velkendte provencalske brød, der findes, skriver Herman.
”Det er i hvert fald det brød, der giver mig flest associationer til Den Franske Riviera. Brødet er smukt formet som et hvedeaks og minder en smule om foccacia, dog uden på nogen måde at være badet i olie. Oftest er brødet naturel, eller også indeholder det som her oliven. Men man kan sagtens lade kreativiteten få frit løb og tilsætte soltørrede tomater, ansjoser, krydret pølse, eller hvad lysten byder” opfordrer han.

Her bringer vi Thomas Hermans opskrift på Fougasse med oliven og rosmarin.

2 brød

  • 100 g udstenede sorte oliven i olie,  af bedste kvalitet
  • 3 kviste rosmarin
  • 4 dl lunkent vand
  • 1 dl olivenolie
  • 25 g gær
  • 1 tsk salt
  • ca. 700-750 g 'Tipo 00 hvedemel' til italienske madbrød
  • olivenolie til at pensle med groft salt


  • Dræn olien fra de sorte oliven, pluk bladene af rosmarinkvistene og hak begge dele fint, hver for sig.
  • Bland lunkent vand, olivenolie og salt i en skål og opløs gæren heri.
  • Tilsæt hakkede oliven og rosmarin under omrøring.
  • Kom herefter tipo 00 melet i lidt efter lidt og ælt dejen grundigt igennem i ca. 10 minutter.
  • Kom dejen i en melbestrøet skål og lad den hæve et lunt sted i 1 time under et rent viskestykke.
  • Når dejen er hævet, vendes den ud på et melbestrøet bord og deles i 3-4 stykker, alt efter om du ønsker store eller små brød. Vær forsigtig med dejen, så der ikke trykkes for meget luft ud.
  • Tryk eller rul forsigtigt hvert stykke ud, så der skabes en oval form, lidt som et blad, ca. 1-1½ cm tykt.
  • Skær herefter med en skarp kniv et diagonalt snit ned i midten af dejen, dog uden at skære helt ud til kanten.
  • Skær efterfølgende 2-3 små snit på hver side af det diagonale snit og åbn helt forsigtigt hullerne med fingrene ved at trække i dejen.
  • Løft forsigtigt dejen over på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dejen hæve i yderligere 30 minutter.
  • Pensl herefter brødet med olivenolie, drys det med salt og bag det i en forvarmet ovn ved 230 grader i 16-18 minutter, eller til det er gyldent.
  • Afkøl det herefter på en rist.  




Sæsonens rabarber – tips og opskrifter
Forår
Rabarbertid: Rabarberkompot og -tærte, -saft, -cocktail og -smoothie 

Sæsonens rabarber er den rene fryd, og især er de saftige, røde stilke fra jordbærrabarber, som er en af sæsonens første sorter.

Rabarber er fantastisk i marmelader og saft, i tærter og som tilbehør til isdesserter og yoghurt, såvel som til kompot til fjerkræ og ost.

Læs mere
Rabarberkompot til både sødt og salt
Opskrifter & råvarer
Rabarberkompot – sødt, syrligt og alsidigt 

Rabarber er måske bedst kendt for – i bogstaveligste forstand – at tage det sure med det søde i skønne kager og desserter. Men de lange stængler er også velegnede som tilbehør til både grillet kød og fjerkræ.

Her får du en klassisk opskrift på rabarberkompot, som kan serveres både varm og kold –…

Læs mere
Rabarbercrumble med mandler
Opskrifter & råvarer
Rabarbercrumble opskrift 

Ingen kager slår rabarbercrumble. En skøn dessert med syrlig rabarberkompot under en sprød, sød crumble. Et lille strejf af kanel og de knasende mandler fuldender den uimodståelige smag, der gør rabarbercrumble til en absolut favorit blandt både børn og voksne.

Læs mere
Varme hveder til Store Bededag
Forår
Hjemmebagte varme hveder til Store Bededag  

Fredag den 16. maj er det Store Bededag. Egentlig burde det hedde 'Store Hvededag' - for ikke mange andre af årets begivenheder er så tæt forbundet med indtagelsen af en enkelt fødevare.

De store, lune og luftige hvedebrød er et hit, og dét er de også når der er fintmalet fuldkornsmel i.

Her får…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Cheesecake med lime - Sød, syrlig - og helt uimodståelig! 

Har du smag for syndige, søde og syrlige kager? Så vil du elske cheesecake med lime. Her mødes den klassiske cremede ostekage med friskheden fra lime – og resultatet er en uimodståelig balance mellem sødt og syrligt.

Læs mere
Opskrift: Klassisk rabarbertærte med kold flødeskum og friske jordbær på toppen.
Opskrifter & råvarer
Rabarbertærte med friske jordbær - Syrligt møder sødt! 

Det er sæson for den alsidige rabarber, der kan nydes både kold og varm - eller lun som her i en herlig tærte, hvor de syrlige rabarber møder sød marcipan og serveres med en skefuld kold cremefraiche eller rørt vaniljeis og friske jordbær på toppen.

Kagen er fuld af gode råvarer; smør, sukker og…

Læs mere
Påskeopskrifter med forårets råvarer
Opskrifter & råvarer
Påskeopskrifter: 12 lækre retter til påskefrokosten 

Foråret er kommet med lys og lune dage, sprøde tulipaner og anemoner i skovbunden - og dét skal fejres i påsken. Måske kan der i påskedagene blive tid til at nyde en ægte dansk påskefrokost, et veldækket bord med sildebasser, lam, æg og forårssalater – og snaps, ikke at forglemme. Altså sådan en…

Læs mere
Påskeopskrifter: Smørrebrød til påskebordet.
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Smørrebrødet - En fast bestanddel på påskebordet 

Fuldkorn gør for alvor sit indtog i påsken med rugbrødet som fast bestanddel på påskebordet, når laks og flere slags sild nydes med løg, kapers, æg og dressing.

Her deler Fuldkornspartnerskabet og Hjerteforeningen opskrifter på klassisk sildemad og røget laks med peberrodscreme - på rugbrød…

Læs mere
Misosuppe – opskrift på den klassiske japanske suppe med tofu og tang
Opskrifter & råvarer
Misosuppe - den ultimative opskrift på japansk umami 

Misosuppe er en dyb, velsmagende og nærende suppe, der kombinerer umami, salt, sødme og let bitterhed i én harmonisk skål. Suppens base er misopasta, en fermenteret sojapasta fyldt med probiotiske bakterier, der kan gavne tarmfloraen.

Dashi, en japansk bouillon, giver en subtil og fyldig…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem opskrift: Kimchi - En koreansk delikatesse 

Kimchi er en smagsintensiv, sprød og fermenteret delikatesse, der kombinerer syre, salt og varme. Den tilføjer dybde til både asiatiske retter og hverdagsmåltider som grillet kød, sandwiches og salater.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Rugbrødsglæde – bag lækkert surdejsrugbrød af Åse Solvej Hansen – lær at bage det perfekte rugbrød
Åse Solvej Hansen - Rugbrødsglæde

Der er en særlig glæde ved at bage sit eget rugbrød – duften, smagen og følelsen af at skabe noget fra bunden. 'Rugbrødsglæde – bag lækkert surdejsrugbrød' giver dig en grundig introduktion til surdejsbagning, så du nemt kan lave velsmagende og næringsrige rugbrød hjemme i dit eget køkken.

Læs mere
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Shopping
^