Mange af den nye bogs retter er klassikere, men med Thomas Hermans perfekte, lille tvist.

Opskrift: Thomas Hermans Fougasse fra 'Feast' 

Alle, der kender kokken Thomas Hermans professionelle karriere, ved, hvor meget det danske køkken og danske råvarer betyder for ham. Men med den nye kogebog, ’Feast’, præsenterer Herman et andet køkken, inspireret af andre kulturer, smage og traditioner fra varmere himmelstrøg, som også har en særlig plads i hans hjerte.

"Jeg må gå til bekendelse og indrømme, at mange af retterne i denne bog langt hyppigere ender på middagsbordet end de danske klassikere, og det af den simple årsag, at de er lettere at gå til, smager af mere og er friskere," fortæller Thomas Herman.

Friske råvarer og masser af smag


Bogen indeholder 100 lette retter med friske råvarer og masser af smag, som er nemme at lave - og som meget vel kan gå hen og blive nye livretter. Der er fx supper som melonsuppe og minestrone, pasta og ris som ’Tomatrisotto’ og ’Casio e pepe ’ Danese’, fisk og skaldyr som ’Gambas al ajillo’ og stegt pighvar ’Provencale’, grønne småretter som ’Frittata’ og ’Bikinitoast’, kød og fjerkræ som ’Vitello tonatto’ og Lammekølle bagt med lavendel samt skønne desserter som tiramisu ’Dulce de leche’ og mandelkage ’Limoncello’.

Fougasse med oliven og rosmarin


Bogen byder også på herligt bagværk, blandt andet ’Fougasse’ som må være et af de mest velkendte provencalske brød, der findes, skriver Herman.
”Det er i hvert fald det brød, der giver mig flest associationer til Den Franske Riviera. Brødet er smukt formet som et hvedeaks og minder en smule om foccacia, dog uden på nogen måde at være badet i olie. Oftest er brødet naturel, eller også indeholder det som her oliven. Men man kan sagtens lade kreativiteten få frit løb og tilsætte soltørrede tomater, ansjoser, krydret pølse, eller hvad lysten byder” opfordrer han.

Her bringer vi Thomas Hermans opskrift på Fougasse med oliven og rosmarin.

2 brød

  • 100 g udstenede sorte oliven i olie,  af bedste kvalitet
  • 3 kviste rosmarin
  • 4 dl lunkent vand
  • 1 dl olivenolie
  • 25 g gær
  • 1 tsk salt
  • ca. 700-750 g 'Tipo 00 hvedemel' til italienske madbrød
  • olivenolie til at pensle med groft salt


  • Dræn olien fra de sorte oliven, pluk bladene af rosmarinkvistene og hak begge dele fint, hver for sig.
  • Bland lunkent vand, olivenolie og salt i en skål og opløs gæren heri.
  • Tilsæt hakkede oliven og rosmarin under omrøring.
  • Kom herefter tipo 00 melet i lidt efter lidt og ælt dejen grundigt igennem i ca. 10 minutter.
  • Kom dejen i en melbestrøet skål og lad den hæve et lunt sted i 1 time under et rent viskestykke.
  • Når dejen er hævet, vendes den ud på et melbestrøet bord og deles i 3-4 stykker, alt efter om du ønsker store eller små brød. Vær forsigtig med dejen, så der ikke trykkes for meget luft ud.
  • Tryk eller rul forsigtigt hvert stykke ud, så der skabes en oval form, lidt som et blad, ca. 1-1½ cm tykt.
  • Skær herefter med en skarp kniv et diagonalt snit ned i midten af dejen, dog uden at skære helt ud til kanten.
  • Skær efterfølgende 2-3 små snit på hver side af det diagonale snit og åbn helt forsigtigt hullerne med fingrene ved at trække i dejen.
  • Løft forsigtigt dejen over på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dejen hæve i yderligere 30 minutter.
  • Pensl herefter brødet med olivenolie, drys det med salt og bag det i en forvarmet ovn ved 230 grader i 16-18 minutter, eller til det er gyldent.
  • Afkøl det herefter på en rist.  




Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lakridsmuffins med vanilje og hvid chokolade 

Det dejlige ved muffins er, at man nemt kan give dem den smag, man holder allermest af. Og for lakridselskere er lakridsmuffins naturligvis sagen.

Her er opskriften på de lækreste, bløde muffins, som kan dekoreres med smørcreme og lakridspulver, hvis man vil have den helt store lakridsoplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Lakridshåndværk i Bagsværd 

Der er ingenting som god lakrids, og er man rigtig lakridselsker, så går man ikke på kompromis med kvaliteten.

Det ved lakridsmagerne hos Bagsværd Lakrids, som fremstiller ægte, håndlavet lakrids af fineste kvalitet. Her produceres alt fra klassisk sød lakrids, saltlakrids og salmiaklakrids, til…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sådan laver du nemt lakridsbolsjer 

Hvis du er vild med lakridsbolsjer, så kan vi varmt anbefale, at du laver dem derhjemme. Det er ikke så svært, og med Urtegaardens opskrift på gammeldags lakridsbolsjer, så får du bolsjer, der slår både dameskrå, rustne søm og møtrikker, spejderhagl og brystkarameller med flere længder.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chokolademousse med lakrids 

Er du på udkig efter en opskrift på en dejlig dessert mousse, så skal du prøve denne smagfulde nougatmousse fra Odense Marcipan, som kan dekoreres med sprøde chokoladehjerter med lakrids og rosa peber.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Lakridsispind med chokoladeovertræk 

Selvgjort er velgjort, og det gælder også hjemmelavede isdesserter og is på pind, skriver Odense Marcipan, som her deler opskriften på hjemmerørt is. Med Odense Marcipanmasse med lakrids kan du f.eks. nemt laver dine egne marcipan-ispinde med lakrids.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Teboller fra Thy  

Der er intet så skønt som dansk brød, så når det ikke står på top-10-listerne over verdens bedste bagværk, så må der være tale om en alvorlig misforståelse.

Tænk bare på vores rugbrød, det klassiske sødmælksfranskbrød med birkes, det robuste landbrød og det herlige, syrligsøde sigtebrød. Dertil…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hjemmelavede skumfiduser 

Hjemmelavede skumfiduser smelter i munden. De er bløde, søde - og kan slet ikke sammenlignes med de købte. Og så er de super nemme selv at lave!

Med 5 ingredienser og en halv time på hånden har du skumfiduser til hele familien. Her får du en detaljeret trin-for-trin opskrift.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lakridsparfait med lakridssirup 

Lakrids fungerer rigtigt godt i isdesserter - ikke mindst i en fransk flødeparfait, som du her får opskriften på.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Få friskbagte scones på 1/2 time 

Blandt søde brød er der intet så dejligt som friskbagte scones, og på en kold vinterdag skal de naturligvis nydes som briterne gør det - med en stor kande te.

Scones er oprindeligt et skotsk brød, men var tidligere slet ikke så søde, som vi kender dem i dag. Tilbage i 1600-tallet blev de heller…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hot & Spicy: I januar fejres de stærke krydderier 

I januar fejrer madentusiaster over hele verden ’Hot and Spicy Food Day’ med fokus på køkkenets stærkeste krydderier, deres særlige egenskaber, der tilføjer de dejligste aromaer i maden. 

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^