Mange af den nye bogs retter er klassikere, men med Thomas Hermans perfekte, lille tvist.

Opskrift: Thomas Hermans Fougasse fra 'Feast' 

Alle, der kender kokken Thomas Hermans professionelle karriere, ved, hvor meget det danske køkken og danske råvarer betyder for ham. Men med den nye kogebog, ’Feast’, præsenterer Herman et andet køkken, inspireret af andre kulturer, smage og traditioner fra varmere himmelstrøg, som også har en særlig plads i hans hjerte.

"Jeg må gå til bekendelse og indrømme, at mange af retterne i denne bog langt hyppigere ender på middagsbordet end de danske klassikere, og det af den simple årsag, at de er lettere at gå til, smager af mere og er friskere," fortæller Thomas Herman.

Friske råvarer og masser af smag


Bogen indeholder 100 lette retter med friske råvarer og masser af smag, som er nemme at lave - og som meget vel kan gå hen og blive nye livretter. Der er fx supper som melonsuppe og minestrone, pasta og ris som ’Tomatrisotto’ og ’Casio e pepe ’ Danese’, fisk og skaldyr som ’Gambas al ajillo’ og stegt pighvar ’Provencale’, grønne småretter som ’Frittata’ og ’Bikinitoast’, kød og fjerkræ som ’Vitello tonatto’ og Lammekølle bagt med lavendel samt skønne desserter som tiramisu ’Dulce de leche’ og mandelkage ’Limoncello’.

Fougasse med oliven og rosmarin


Bogen byder også på herligt bagværk, blandt andet ’Fougasse’ som må være et af de mest velkendte provencalske brød, der findes, skriver Herman.
”Det er i hvert fald det brød, der giver mig flest associationer til Den Franske Riviera. Brødet er smukt formet som et hvedeaks og minder en smule om foccacia, dog uden på nogen måde at være badet i olie. Oftest er brødet naturel, eller også indeholder det som her oliven. Men man kan sagtens lade kreativiteten få frit løb og tilsætte soltørrede tomater, ansjoser, krydret pølse, eller hvad lysten byder” opfordrer han.

Her bringer vi Thomas Hermans opskrift på Fougasse med oliven og rosmarin.

2 brød

  • 100 g udstenede sorte oliven i olie,  af bedste kvalitet
  • 3 kviste rosmarin
  • 4 dl lunkent vand
  • 1 dl olivenolie
  • 25 g gær
  • 1 tsk salt
  • ca. 700-750 g 'Tipo 00 hvedemel' til italienske madbrød
  • olivenolie til at pensle med groft salt


  • Dræn olien fra de sorte oliven, pluk bladene af rosmarinkvistene og hak begge dele fint, hver for sig.
  • Bland lunkent vand, olivenolie og salt i en skål og opløs gæren heri.
  • Tilsæt hakkede oliven og rosmarin under omrøring.
  • Kom herefter tipo 00 melet i lidt efter lidt og ælt dejen grundigt igennem i ca. 10 minutter.
  • Kom dejen i en melbestrøet skål og lad den hæve et lunt sted i 1 time under et rent viskestykke.
  • Når dejen er hævet, vendes den ud på et melbestrøet bord og deles i 3-4 stykker, alt efter om du ønsker store eller små brød. Vær forsigtig med dejen, så der ikke trykkes for meget luft ud.
  • Tryk eller rul forsigtigt hvert stykke ud, så der skabes en oval form, lidt som et blad, ca. 1-1½ cm tykt.
  • Skær herefter med en skarp kniv et diagonalt snit ned i midten af dejen, dog uden at skære helt ud til kanten.
  • Skær efterfølgende 2-3 små snit på hver side af det diagonale snit og åbn helt forsigtigt hullerne med fingrene ved at trække i dejen.
  • Løft forsigtigt dejen over på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dejen hæve i yderligere 30 minutter.
  • Pensl herefter brødet med olivenolie, drys det med salt og bag det i en forvarmet ovn ved 230 grader i 16-18 minutter, eller til det er gyldent.
  • Afkøl det herefter på en rist.  




Opskrifter & råvarer
Opskrift: Fransk æbletærte 

Blandt alle de dejlige æblekager der findes, må den franske 'Tarte Aux Pommes', være den ultimative. Fyldt med søde æbler og marcipan, og glaseret med abrikosmarmelade, får man den herligste smagsoplevelse på det franske søde køkken.

Løber tænderne i vand?

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Tørrede æbleringe 

Hvis du har æbler i overskud, så er tørrede æbleringe skønne som snacks, men også gode i mysli eller i teen.

Læs mere
Kold æblekage: Sådan laver du den perfekte æblekage med flødeskum og makroner
Opskrifter & råvarer
Gammeldags kold æblekage med flødeskum 

Når man bor i et land, der er rigt på æbler, er det oplagt at lave noget med denne alsidige frugt. I Sophie Vedel Dalgaards inspirerende bog 'Food in a jar', serveres alverdens lækkerier i glas - også den traditionelle æblekage med makroner og flødeskum.

Læs mere
Scones opskrift: Bag skønne og luftige scones på kun 30 minutter. Perfekt til britisk afternoon tea.
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Få friskbagte scones på 1/2 time 

Blandt søde brød er der intet så dejligt som friskbagte scones, og på en kold vinterdag skal de naturligvis nydes som briterne gør det - med en stor kande te.

Scones er oprindeligt et skotsk brød, men var tidligere slet ikke så søde, som vi kender dem i dag. Tilbage i 1600-tallet blev de heller…

Læs mere
Æblekage med kanel
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Tanternes æblekage 

Sensommeren er den perfekte tid til at bruge sæsonens frugt i bagværk, og der er næsten ikke noget bedre end en klassisk, hjemmelavet æblekage, der kombinerer de syrlige æbler med sødme og varme krydderier som kanel. Vores yndlings opskrift er Tanternes æblekage, en hyldest til de enkle, men lækre…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Skøn måltidssalat med blomkål, halloumi og granatæble fra Anne Hjernøes 'Stærk overgang' 

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin inspirerende bog 'Stærk…

Læs mere
Find inspiration i Ditte Julies kreative bagværk og holistiske tilgang til livet
Opskrifter & råvarer
Sæson: Ditte Julies cheesecake med chokolade og brombær 

Med inspiration i årstiderne, sæsonernes råvarer og naturens farver, har den passionerede kagenørd, Ditte Julie Jensen, udarbejdet en hel stribe bøger fulde af opskrifter på de smukkeste og mest delikate kager.

Her bringer vi her hendes opskrift på den lækreste cheesecake med chokolade og brombær.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæsonoversigt for bær 

Ved at vælge bær, når de er i sæson, sikrer du, at de er på deres mest modne, saftige og næringsrige. Denne oversigt giver dig et overblik over, hvilke bær der er i sæson i løbet af året, så du kan planlægge dine sylte- og saftprojekter optimalt.

Fra de tidlige forårsbær til de sene efterårsbær,…

Læs mere
Snegle med blåbær er den perfekte snack på en regnfuld dag.
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Blåbærsnegle - Stor smag med sæsonens bær 

Der er intet som lune snegle med blåbær på en våd og overskyet sommerdag. Og sæsonens fine, små bær er helt perfekte til såvel tærter og kager, selvom de lune snegle med blåbær er vores absolutte favorit.

Læs mere
Sådan kan du lave forfriskende blåbærsaft der kombinerer smagen af citron og rosmarin.
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Blåbærsaft med et twist af citron og rosmarin 

Blåbær er smagen af sensommer, og har man ikke blåbær i sin have, så bugner grøntafdelingen af blåbær i august og september, ligesom udvalgte frugtplantager tilbyder selvpluk i sæsonen. De nyplukkede blåbær er en himmelsk mundfuld, skønne på yoghurten og i salaten, men kan også hældes på glas som…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Shopping
^